Taşıt imalatı yüzde 54'e indi
Sanayi üretiminin dolayısıyla büyümenin öncü göstergesi olan kapasite kullanım oranı mart ayında da düşüşünü sürdürdü ancak bir önceki aya göre...
Sanayi üretiminin dolayısıyla büyümenin öncü göstergesi olan kapasite kullanım oranı mart ayında da düşüşünü sürdürdü ancak bir önceki aya göre hafif yükseldi. Krizin etkisiyle aylık bazda ekimden beri düşüşte olan kapasite kullanım oranı ilk kez toparlanma eğilimine girdi. Kapasite kullanımındaki gerilemenin durduğu görüldü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, imalat sanayiinde kapasite kullanım oranı martta 16,5 puan azalışla yüzde 64,7 olarak gerçekleşti. Kapasite şubatta yüzde 63,6'le tarihteki en düşük düzeye inmişti. Kapasite kullanım oranının yüzde 65,5 olması bekleniyordu.
DEVLETİN KULLANIMI ARTTI
İmalat sanayinde kapasite kullanımı, mart ayında yüzde 64,7 seviyesinde gerçekleşti. Dağılıma bakıldığında, devlet sektöründe kapasite kullanım oranı yüzde 81,1, özel sektörde yüzde 64,6 oldu. İşyerlerinin, tam kapasite ile çalışmamasının nedenleri arasında iç pazarda talep yetersizliği yüzde 52,7 ile ilk sırada yer aldı.
TEKSTİL RESMEN ÇAKILDI!
Gıda ürünleri ve içecek imalatı yüzde 72,2'den yüzde 65,8'e, tekstil ürünleri imalatı yüzde 76,9'dan yüzde 66,8'e, giyim eşyası imalatı yüzde 81,7'den yüzde 73,4'e, kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı yüzde 85.6'dan yüzde 48,7'ye, ana metal sanayi yüzde 88,3'ten yüzde 71,1'e, büro makineleri imalatı yüzde 85.1'den yüzde 41,9'a, radyo-TV, haberleşme imalatı yüzde 81.9'dan yüzde 81,7'ye, mobilya yüzde 77,9'dan yüzde 60,3'e indi.
TAŞITTA DERİN KRİZ
Krizin en çok vurduğu sektörlerden motorlu araçlar Mart ayı kapasite kullanımında da büyük düşüş yaşadı. Taşıt araçları ve karoseri imalatı yüzde 90,9'dan yüzde 54'e, diğer ulaşım araçları imalatı yüzde 85,6'dan yüzde 80,6'ya indi. Tam kapasite ile çalışamama nedenlerine bakıldığında, iç pazarda talep yetersizliği yüzde 52,7, dış pazarda talep yetersizliği yüzde 29,5, mali imkansızlıklar yüzde 3,7 oranında etkili oldu.
Bu iş nisanda biter
İşyerlerinde üretim miktarı bir önceki aya göre yüzde 3,5, satış miktarı da yüzde 11,1 artış kaydetti. Nisan ayında da üretimin yüzde 4,2 artış beklentisi ise yüzde 3,9 olarak belirlendi. Mart itibariyle işyerlerinin mevcut ve beklenen durumuna bakıldığında, geçen aya göre artış belirten işyerlerinin oranı üretim miktarında yüzde 41,6 ve yurtiçi satışlarda yüzde 46,3 oldu.
İç talebi canlandırmalı
Kapasite kullanım oranlarını değerlendiren sanayiciler, bu rakamın reel sektör için sıkıntının hâlâ sürdüğü anlamına geldiğini söylediler. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Galip Ensarioğlu, yüzde 64,7'lik oranı n ciddi bir tehlike işareti olduğuna ve hükümetin önlemler alması gerektiğine dikkat çekti. Sanayicilerin önerileri, kamu yatırımlarının artırılması ve iç talebi canlandırıcı adımların sürmesi.
YENİ ŞAFAK
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.