TCDD'den, 2 bin km ray
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Ankara-İstanbul, Ankara-Konya, Ankara-Sivas hızlı tren hatları ile birlikte 2013 yılına kadar 2 bin kilometre...
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Ankara-İstanbul, Ankara-Konya, Ankara-Sivas hızlı tren hatları ile birlikte 2013 yılına kadar 2 bin kilometre hızlı tren hattına ulaşma hedefi koydu. Edirne-Avrupa arasındaki hızlı tren hattını da bu tarihe kadar tamamlamayı öngören TCDD, Konya, Karaman, Adana, Antalya ve ardından Bursa-Osmaneli hatlarını tamamladığında, 2020 yılında 3 bin kilometrelik hızlı tren hattına sahip olacak. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, "Limanların özelleştirilmesinden 3 trilyon 300 milyar gelir sağlanıyor. Bu geliri, Ankara-İstanbul, Ankara-Sivas, Ankara-Konya projelerine aktaracağız" dedi.
TCDD, limanların özelleştirilmesi ve bu özelleştirmeden edilen gelirle, 2013 yılına kadar 2 bin kilometre hızlı tren hattı yapmayı hedefliyor. Elde edilen gelir, halen yapımı tamamlanmamış olan hızlı tren hatlarının bitirilmesi için harcanacak. TCDD, 2013 yılına kadar Edirne-Avrupa hattını hızlı tren olarak tamamlamayı planlıyor. Limanların özelleştirilmesinden 3 trilyon 300 milyar gelir sağlandığını belirten Karaman, ayrıca 3 trilyon YTL civarında da arazi satışlarından gelir beklediklerini söyledi. Karaman, oluşan 3.3 trilyonluk geliri Ankara-İstanbul, Ankara-Sivas'ı, Ankara Konya'ya aktaracaklarını kaydederek, bu hızlı tren hatlarının işletim hakkını belirli bir süre vermeyi düşündüklerini ifade etti.
"Türkiye, 2020'de 3 bin km hatta sahip olacak"
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman sözlerine şöyle devam etti: "Bu hızlı tren hattıyla 2 bin 200 kilometreye ulaşabileceğiz. Daha sonra 2020 yılına kadar uygulama projelerini yaparak, tamamlayacağız. Mesela Ankara'dan Kars'a kadar rehabilitasyon yapabiliriz. Ayrıca Konya'ya inmişken Konya'dan Karaman, Adana, Antalya, ardından Bursa-Osmaneli hattı. Bu hatlar tamamlandığında Türkiye 2020 yılına kadar 3 bin kilometre hızlı tren hattına sahip bir ülke olacak. Bunu gerçekleştirmek için program yaptık. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100 yıl dönümünde yani 2023 yılına kadar hedef konulması lazım. Yani ispanya gibi her 50 kilometreye değil de her 100 kilometre alanda değerlendirme yapmak lazım"
Ankara-Konya ve Ankara-İstanbul projesinin 2009 yılının sonunda biteceğini belirten Karaman, bazı pürüzlerin olduğunu, Köseköy-Gebze arasının ihale edilmediğini söyledi. Gebze-Köseköy arasının yerleşim yeri olarak hızlı trene uygun olmadığını ifade eden Karaman, " Bu hattı rehabilite edildikten sonra hızlı tren 180 kilometre hızla gidecek" dedi.
Trenle taşınan yükte yüzde 10 artış
Halen özel sektörle işbirliğinin devam ettiğini ifade eden Karaman, özel sektörün vagon aldığını ya da kiraladığını, trenin vagonlarını özel sektörün oluşturduğunu söyledi. Sadece lokomotifi TCDD'nin verdiğini belirten karaman, " özel sektörün demiryolu alanında iş yapması bizim istediğimiz noktaya gelmedi. Ulaştırma Bakanlığının hazırladığı ulaştırma mastır planı çerçevesinde 2023 yılında yüklerin yüzde 20'si ve yolcunun yüzde 20'sinin demiryollarına kayması hedefleniyor. Bizim hem yolcuda hem de yük taşımacılığında yüzde 20 artış göstermemiz lazım. Biz bugünkü taşıdığımız yükü her yıl yüzde 20 olarak attırmamız lazım ki 2023 yılında hedeflenene ulaşalım. Onun için de yolları yenilememiz lazım. Geçen sene yüzde 12 idi, bu sene yüzde 10 artış sağlandı" şeklinde konuştu.
Meltem GÜNDÜZ - PERŞEMBE ROTASI
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.