"TCSG Yaşam" teslim edildi

"TCSG Yaşam" teslim edildi

Koç Holding’in savunma grubu şirketlerinden olan RMK Marine’in Sahil Güvenlik Komutanlığı için inşa ettiği Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemileri’nin...

Koç Holding’in savunma grubu şirketlerinden olan RMK Marine’in Sahil Güvenlik Komutanlığı için inşa ettiği Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemileri’nin dördüncü ve sonuncusu olan TCSG YAŞAM, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Savunma Bakanı Yardımcısı Hasan Kemal Yardımcı, Savunma Sanayii Müsteşar Vekili Serdar Demirel, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Adnan Özbal, Koç Holding CEO’su Turgay Durak, Koç Holding Savunma Sanayi, Diğer Otomotiv ve Bilgi Grubu Başkanı Kudret Önen’in katıldığı bir törenle gerçekleşti.

RMK Marine, Türk özel sektör tarihinin ilk en büyük muharip gemi projesi olan dört adet Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi’nin inşasında yeni bir teslimata daha imza atarak, TCSG UMUT, TCSG DOST ve TCSG GÜVEN gemilerinin ardından projenin dördüncü ve son gemisi olan TCSG YAŞAM’ı da teslim etti. Sahil Güvenlik Komutanlığı için inşa edilen gemilerden TCSG YAŞAM’IN teslim törenine İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Savunma Bakanı Yardımcısı Hasan Kemal Yardımcı, Savunma Sanayii Müsteşar Vekili Serdar Demirel, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Adnan Özbal, Koç Holding CEO’su Turgay Durak, Koç Holding Savunma Sanayi, Diğer Otomotiv ve Bilgi Grubu Başkanı Kudret Önen ve kalabalık bir davetli grubu katıldı.

Törende teslimle ilgili olarak açıklamada bulunan Koç Holding Savunma Sanayi, Diğer Otomotiv ve Bilgi Grubu Başkanı Kudret Önen, projenin özel sektör tersanesinde gerçekleştirilmiş ilk muharip gemi projesi olduğunu ve 2013 yılında proje kapsamında Umut, Dost ve Güven’i teslim ettiklerini kaydetti. Önen, “Dost ve Umut’un kesin teslimi yapıldı. Bu gemiler 1 yılda 1800 seyir saatin üstünde görev yaptılar. Büyük bir mutlulukla gördük ki bu süre içinde bizleri üzecek hiçbir ciddi sorun çıkmadı. Bu nedenle inşa ettiğimiz gemilerle gurur duyuyoruz. Yaşam’ın da aynı başarıyı göstereceğinden ve bizi gururlandıracağından şüphem yok” diye konuştu. Gemilerin üstün teknik ve teknolojik özelliklerine değinen Önen, “Bu gemiler 88 metre boyunda, 1700 tonluk, 22 knot yapabilen corvet tipi, üzerinde milli komuta kontrol yazılımı ve muhabere sistemleri olan üstün arama / kurtarma harekâtı icra edebilecek, su üstü ve hava unsurlarını kontrol etme imkanı olan gelişmiş donanımlara sahiptir. Bunların yanı sıra 10 tona kadar helikopter gece gündüz iniş, kalkış yapabilecektir” diye konuştu.

Teknoloji kazanımı açısından çok önemli 

Gemilerin bu üstün özelliklerinin yanı sıra çok önemli bir yönü olduğunu vurgulayan Önen, teknoloji kazanımı ve teknoloji transferinin hem RMK Marine hem de tüm sektör adına oldukça değerli olduğunun altını çizdi. Önen, “Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Projesi’nin içinde geminin alt yüklenicilerimiz ile inşa, entegrasyon, testleri ve teslimi gerçekleştirmemizin yanında bir diğer sorumluluğumuz da bu konulardaki teknolojik kazanımımız idi. Proje süresince zaman zaman 100 adedi geçen mühendis ve teknisyenlerimiz ile bu proje sayesinde corvet tipi bir savaş gemisinin dizaynından inşasına ve testlerine kadar teknoloji transferi gerçekleştirdik. Bugün RMK Marine’deki askeri projelerden sorumlu mühendislerimiz gerek yurtiçinde gerek yurtdışında binlerce saat kurs ve ders aldılar. Biz bu yetişen kadronun ülkemiz Savunma Sanayi için büyük bir kazanç olduğuna inanıyoruz. Bugün RMK Marine’de, yarın başka bir şirkette öğrendiklerini kullanacaklardır” diye konuştu. Savunma sanayi sektörünün sürdürülebilir bir büyüme yakalamasının uzun soluklu projelerin varlığı ile ilişkili olduğunu belirten Önen, “Bu kazanılan yetkinliklerden faydalanabilmek ve daha da gelişmesini sağlamak da Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na görev düşüyor. Hedefimiz sektörümüzün güçlenerek büyümesi ve dış pazarlarda da başarılı neticeler almasıdır” dedi.

Gemiler kaçakçılıktan kirliliğe tüm sorunları çözecek

İçişleri Bakanı Efkan Ala ise törende yaptığı konuşmada, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın Türkiye sahillerinde, iç sularında, Marmara Denizi, Çanakkale ve İstanbul boğazlarında, liman ve körfezlerde, karasularda güvenlik ve can emniyetinin sağlanması görevini başarıyla yürüttüğünü belirterek “Özellikle insan kaçakçılığı ve uyuşturucu ticaretinde deniz alanlarının yaygın olarak kullanıldığını görüyoruz. Dünyadaki ekonomik gelişmelerin bir miktar adaletsizlik içerisinde olması ve kuzey-güney arasındaki makasın gittikçe açılması belki 10-20 yıllar bu sorunların azalacağını değil artacağını gösteriyor" diye konuştu. RMK tersanesinde teslim edilen 4 geminin arama kurtarma görevlerinin yanı sıra, karakol, kaçakçılığı önleme, denizde yangın söndürme, denizde kirlenmeyi önleme gibi konularda da faaliyet göstereceğini ifade eden Ala, şöyle devam etti: “1700 Tonluk Açık Deniz Arama Kurtarma Gemisi Projesi’yle Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın açık denizlerde etkin ve kesintisiz görev yapmasını hedefliyoruz. Ülkemizin güçlenen küresel ve bölgesel önemine uygun olarak artık sadece kıyı sularında görev yapan bir sahil güvenlikten açık denizlerde etkin ve kesintisiz görev icra eden bir sahil güvenliğe doğru hızla ilerliyoruz.”

Performansı gururumuz oldu

Projenin ilk iki gemisi ‘TCGS Dost’ ve ‘TCSG Umut’un 5 Nisan 2013'te, üçüncü gemi ‘TCGS Güven’in 21 Kasım 2013'te teslim alınarak Sahil Güvenlik filosuna katıldığını hatırlatan Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Adnan Özbal ise dünya denizlerinden sağlanan ekonomik faydanın artması, deniz ticaretinin büyümesi, düzensiz göçler ve benzeri gelişmelerin, denizlerdeki hareketliliği önemli ölçüde artırdığını belirterek, "Bu durumda deniz yetki alanlarımız, arama kurtarma bölgelerimizde can ve mal güvenliğinin sağlanması, hat ve çıkarlarımızın korunması, önemli ve öncelikli bir görev haline gelmiştir" dedi. Özbal, geçen hafta İzmir'de gerçekleştirilen "Deniz Aslanı Arama-Kurtarma Tatbikatı"na katılan bütün unsurların görevlerini başarıyla yerine getirdiğini belirterek, "TCSG Umut ve TCSG Güven, performanslarıyla tatlı haklı gururumuz olmuştur. Milli tersanemizde, Türk mühendis ve işçilerin yoğun çalışmaları ve alın teriyle inşa edilen TCSG Yaşam, denizlerimizde şanlı bayrağımızı dalgalandırdıkça yüce milletimizin haklı gurur kaynağı olacaktır" dedi.

TCSG YAŞAM’ın özellikleri

88.6m / 12.2 m boyutlarında ve 1.700 ton ağırlığında,  NATO/uluslararası standartları çerçevesinde Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı için üretilen TCSG YAŞAM, arama ve kurtarma, karakol, kaçakçılığı önleme, keşif ve gözetleme, çevre kirliliğini önleme ve durdurma ile yangına müdahale edebilme yeteneklerine sahip bulunuyor.

Arama Radarı ve Elektrooptik sensörleri ile Arama kurtarma harekatı icra etme ve arama kurtarma harekatına katılan suüstü ve hava unsurlarını koordine etme imkan ve kabiliyetlerine sahiptir. 10 tona kadar helikopterlerin gündüz ve gece şartlarında iniş-kalkış yapabilmesi için gerekli donanıma da sahip olan gemiler, su yüzeyinden atık yağ/petrol sızıntısını toplamak üzere 250 metre uzunluğunda şişebilen suüstü bariyerlerinin yanı sıra sızıntıyı kimyasal yolla nötralize etmek için kimyasal püskürtme sistemine de sahip. Püskürtücüler, 16 denizmili hızında seyir halindeyken 10 bin metrekarelik alanda 200 litrelik seyreltici dağıtabiliyor. Gemilerde ayrıca NATO standartlarında JP-5, yakıt, tatlı su ve yağlama yağı ikmal istasyonları bulunuyor.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.