Temel Kotil’i gören var mı?
THY Genel Müdürü Temel Kotil, uzun süredir ortalarda yok. Ne açılışta görebiliyoruz ne davetlerde ne toplantılarda… Fotoğraf karesine girse de, ağzından tek bir söz çıkmıyor.
Pilotluk, Türkiye’de son dönemin en popüler mesleklerinden biri haline geldi. Havacılık sektörünün beklenmedik hızla büyümesine diğer birçok alanda olduğu gibi pilot ihtiyacı konusunda da hazırlıksız yakalandık. Yıllar boyu, mevcut uçuş okullarının bozuk yapısı, kara düzen, denetimden uzak ve başıboş eğitim sisteminin sonucu olarak havayolu şirketleri bu uçuş eğitim kurumlarından mezun olan öğrencilere hep mesafeli oldu. Ancak geçen süreçte uçuş okulları eğitim kalitelerini yükseltti, sivil havacılık denetimleri arttı ve dolayısıyla başta THY olmak üzere diğer havayolu şirketlerimiz bu okullardan mezun olan öğrencilerini istihdam etmeye başladı.
Bugün bakıldığında pilotaj eğitimi veren uçuş okulları belirli bir disiplin dahilinde programlarını yürütüyor. Peki yeterli mi? Tabiî ki değil. Hala eksikleri var. Genel anlamda kalite çıtasında yükselme gözlüyoruz ama özellikle bazı uçuş eğitim kurumlarının hem organizasyon yapılarında hem eğitmen kadrolarında hem de teknik alt yapı konularında daha çok yol katetmesi gerektiğini biliyoruz. (Son bir ay içerisinde 4 ayrı uçuş okulunun yaşadığı kırım bu tezin en somut sonucudur.)
Uçuş okullarının “ Acaba öğrenci bulabilir miyim?” sorunu yok. Pilotluk mesleğine talep her geçen gün artıyor. Aslında talebin yüksek olması uçuş okullarının seçici davranmasına da imkan tanıyor. Geçmişte olduğu gibi ‘paran varsa gel’ sistemini de devre dışı bırakıyor. Bir takım kriterleri taşımıyorsanız uçuş okullarından eğitim alamıyorsunuz. Alsanız da devamında sistem sizi dışarıda bırakabiliyor. Bugün işsiz pilot kategorisine giren birçok kişinin aslında belirli kriterlerin gerisinde kaldıkları için işsiz olduklarını söyleyebiliriz. Eğitimini bitiren herkesin bu mesleği yapabilmesi mümkün olmadığı gibi böyle bir durum sadece pilotluk değil hiçbir meslek grubu için geçerli değildir.
Peki gelecekte ne olacak? Uçuş eğitim kurumlarına olan talep bir noktada doyma noktasına ulaşacaktır. Çünkü bugün uçuş okulları tam kapasite çalışıyor. Hatta bazıları kapasitenin üzerinde kayıt aldıkları için zaman zaman çarkı çevirmekte bile zorlanıyor. Öngörüler 2020 yılının başlarında pilotluk mesleğinin doyma noktasına ulaşacağı yönünde. O zaman sadece iyiler ve iyi eğitim alabilenler yoluna devam edecek. Diğerleri sistemin dışında kalacak. Uçuş eğitim kurumlarına kayıt yaptıranların bu öngörüyü dikkate alarak karar vermelerinde fayda olduğunu düşünüyorum. Aksi takdirde bugün sayıları yüzlerle ifade edilen işsiz pilot sayısı yakın gelecekte binlerle ifade edilebilecek hale gelebilir.
TEMEL KOTİL NEREDE?
THY Genel Müdürü Temel Kotil, uzun süredir ortalarda yok. Ne açılışta görebiliyoruz ne davetlerde ne toplantılarda… Fotoğraf karesine girse de, ağzından tek bir söz çıkmıyor.
Medya ile arası bu kadar iyi bir genel müdür sanki talimat almış gibi kameralardan uzak duruyor. Bu normal bir durum değil. Anlıyoruz ki, ya Temel Kotil kafasında THY’yi bitirdi ya da THY için Temel Kotil serüveni resmen olmasa da fiilen bitirildi. İkinci senaryo bana göre daha ağır basıyor. Temel Kotil resmen gitmedi ama filen çoktan gönderildi. Başka türlü Kotil’in bu kadar geri planda durduğu ya da durmak zorunda kaldığı bir dönem hiç olmadı. Olduysa da ben hatırlamıyorum.
Murat HERDEM - AIRPORTHABER
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.