Tercihli ticaret başlıyor

Tercihli ticaret başlıyor

Tercihli ticaret sistemi ardından, 'orta vadeli hedef' olarak 'serbest ticaret bölgesi' ilanı ve nihayetinde İKÖ üyeleri arasında 'gümrük birliği'ne gidilecek....

Tercihli ticaret sistemi ardından, 'orta vadeli hedef' olarak 'serbest ticaret bölgesi' ilanı ve nihayetinde İKÖ üyeleri arasında 'gümrük birliği'ne gidilecek. Halen İKÖ ülkelerinin kendi arasında ticaret, örgüt üyelerinin toplam dış ticaret hacminin yüzde 12'sini oluşturuyor. Sürecin beklenildiği gibi gelişmesi halinde bu oranın yüzde 20'ye çıkarılması hedefleniyor. Bu da, İKÖ üyeleri arasında ticaretin yüzde 50 oranında artışı anlamına geliyor. Ankara, mart ayı sonunda, ticaret müzakerelerinin ikincisine ev sahipliği yapacak. Ancak her iki adım için de şimdiden net bir zaman telaffuz edilmiyor. Türkiye, AB Gümrük Birliği'ne taraf olmanın verdiği avantajlarla, İKÖ üyeleri arasında böyle bir düzenlemeye en hazır ülkeler arasında. "İslam Ortak Pazarı", İKÖ liderlerinin 2005 yılında Mekke'de yaptıkları olağanüstü zirvede yayınlanan '10 Yıllık Eylem Planı'nda yer alıyor.

1980'lerin ortasında İKÖ gündemine giren "Tercihli Ticaret Sistemi"nin hukuki çerçevesi, yıl sonuna kadar yapılacak iki toplantı ile tamamlanacak. Söz konusu sistemin çerçeve anlaşması 1990'lı yılların başında imzalandı. Türkiye, çerçeve anlaşmasını 'onaylayan' ülkeler arasında yer alıyor. Bugüne kadar 57 İKÖ üyesi ülkeden 31'i, çerçeve anlaşmasını ya imzaladı ya da onayladı. Anlaşma 2003 yılında yürürlüğe girdi. Bunun ardından taraf ülkeler arasında, ticaret müzakerelerine geçtiğimiz sene başlandı. İSEDAK (İslam Konferansı Örgütü Ekonomik ve Ticari İşbirliği) daimi komite başkanı olan Türkiye, ticaret müzakerelerinin ikincisine 27-30 Mart tarihlerinde ev sahipliği yapacak. İlk toplantı, 2006 yılı Kasım ayında yine Türkiye'de yapılmıştı. Müzakerelerin birinci turunda, tarife indirimine konu olacak malların anlaşma sağlanmasından itibaren toplam 6 yıllık üç safha sonunda belirlenmesi kararlaştırıldı. Söz konusu safhalar, az gelişmiş ülkeler için 10 yıllık periyodu kapsayacak. Sürenin sonunda taraf ülkelerin ticarete konu mal kalemlerinin yüzde 90'ının kapsanması hedefleniyor. Ankara'da mart sonunda yapılacak ikinci toplantıda ise, ilk toplantıda benimsenen müzakere stratejisi konusunda anlaşmaya taraf olan ülkelerin nihai kararları ile gümrük tarifelerinde yapılacak indirimler ele alınacak. Bu toplantıda, menşei kuralları belirlenecek.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.