Terk edilen mallar Afrika yolcusu
Sistem Barter Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Besle, ithalatta sorun yaşayan firmalara yönelik projeleri ile Türk standartlarına uygun olmadığı için gümrüklerde...
Sistem Barter Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Besle, ithalatta sorun yaşayan firmalara yönelik projeleri ile Türk standartlarına uygun olmadığı için gümrüklerde bekleyen malları Takas Depo mağazaları aracılığıyla Ortadoğu ve Afrika ülkelerine gönderdiklerini belirtti. Besle, gümrüklerde takılıp kalmış, ithalatında sorun yaşanan ve yurtdışına tekrar gönderilmesi sorun olan mallar için bir çalışma başlattıklarını ifade etti. Bu çalışma kapsamında Türk standartlarına uygun olmadığı için gümrük depolarında bekleyen malların takas usulüyle İran, Irak, Suriye, Ürdün, Fas, Cezayir, Tanzanya, Senegal gibi ülkelere gönderileceğini belirten Besle, uygulama hakkında şu bilgileri verdi:
"Bir firma yurtdışından mal ithal ediyor. TSE ve bakım onarım belgesini çıkaramıyor. Gümrük de bu yeterlilikleri sağlayamadığı için ithalatına izin vermiyor. Firma da parasını peşin ödediği için ürünü aldığı firmaya geri iade edemiyor. Elinde malı kalan işadamı uluslararası pazarda bu malı satacak çevresi olmadığı için tüm mallar gümrükte takılıp kalıyor. 45 gün depolarda bekleyen mal bu süre zarfında başka ülkeye gönderilmezse millileşerek devlet tarafından ihaleyle satılıyor. Bizim üyemiz olan pek çok işadamının Afrika, Asya, Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinde mağaza ve yatırımları var. Bu malı değeri üzerinden temasta olduğumuz ülkelerde takas ediyoruz. İthalatçıya da değeri kadar ürünü Merter'deki mağazamızdan veriyoruz." Besle, ilk etapta 2 milyon dolarlık malı Kuzey Irak'a gönderdiklerini ve yıl sonuna kadar toplam 35 milyon dolarlık malı yeniden ekonomiye kazandırmayı hedeflediklerini belirterek, Türkiye gümrüklerinde 5 milyar dolarlık malın bu şekilde beklediği tahmininde bulundu.
ZAMAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.