Tersane kurulumu için esaslar belirlendi

Tersane kurulumu için esaslar belirlendi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının, "Tersane, Tekne İmal ve Çekek Yeri Hakkında Yönetmelik"i Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tersane, tekne imal ve çekek yerlerinin alan, kapasite ve benzeri niteliklerinin planlanması ve kurulmalarına ilişkin usul ve esaslar belirlendi. İç sularda, kıyı ve sahil şeridi ile dolgu ve kurutma yoluyla kazanılan alanlar üzerinde mevcut ve yeni kurulacak olan tersane, tekne imal ve çekek yerlerinin alan, kapasite ve benzeri niteliklerinin planlanması ve kurulmalarına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.  Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının, "Tersane, Tekne İmal ve Çekek Yeri Hakkında Yönetmelik"i Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelikte, iç sularda, kıyı ve sahil şeridi ile dolgu ve kurutma yoluyla kazanılan alanlar üzerinde imar planı kararıyla belirlenen mevcut ve yeni kurulacak tesislerin yer, kapasite ve benzeri niteliklerinin planlanması, kurulmaları, genişletme yatırımları, kapasitelerinin artırılması, modern üretim ve yönetim çerçevesinde projelerin incelenerek onaylanması, asgari güvenlik şartları çerçevesinde denetim ve belgelendirme ile yüzer havuzların çalışma usul ve esasları yer aldı.

Söz konusu hükümler tüm sanayi bölgeleri, serbest bölgeler, balıkçı barınakları içerisindeki çekek yerleri, yat limanı ve marinalar içerisindeki çekek yerleri, askeri tesisler, polis tesisleri ile kıyı ve sahil şeridi ile dolgu ve kurutma yoluyla kazanılan alanlar dışındaki tesisler hakkında uygulanmayacak.

Tesislerin planlanması, kurulması için gerek kamu, gerekse özel veya tüzel kişilerce yapılan müracaatlarla ilgili olarak belirlenen kriterlere göre İnceleme, Tespit ve Denetim Komisyonu tarafından mahallinde yapılan inceleme sonucu bir rapor hazırlanarak değerlendirmeye alınacak.

Mevcut tesis için, onaylı imar planı bulunan ve tahsisi yapılmış alanlar üzerinde genişletme veya modernizasyon talebi bulunan yatırımcılar, belirlenen formata uygun hazırlattığı revize tesis organizasyonu ve yerleşim planını Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğüne onaylatacak.

Yeni tesis için, imar plan onayı ve ön izin verilmesi, irtifak hakkı tesis edilmesi veya kullanma izni verilmesi işlemlerini tamamlayan yatırımcı, ilgili formata uygun olarak hazırlattığı tesis organizasyonu ve yerleşim planı onayı ile yatırım iş ve işlemleriyle bunlara ait prosedürü tamamladıktan sonra kısmi işletme izni belgesi veya işletme izni belgesi almak üzere Genel Müdürlüğe başvuracak.

İşletme izni belgesi 5 yıllık bir süre için verilecek ve bu süre içerisinde tesis en az bir defa denetlenerek gerekli görülmesi durumunda ilgili kurum ve kuruluşlar bu konuda bilgilendirilecek. Belge, her 5 yıl sonunda tesislerin yönetmelik hükümlerine uygunluğu İnceleme, Tespit ve Denetim Komisyonu tarafından kontrol edilerek yenilenecek.

Tesis işleticisi, yüzer havuzun satın alma, inşa veya kiralama işlemleri öncesinde, yüzer havuzun tesiste konuşlandırılabileceğine dair Genel Müdürlükten yüzer havuz işletme ön izni alacak.

GÜVENLİKTEN TESİS İŞLETMECİSİ SORUMLU
Tesis yetkilisi, tesiste bulunan gemilerin inşa, tadilat, bakım-onarım ve çekek işlemlerine yönelik, ulusal ve uluslararası mevzuat hükümleri ile seyir, can, mal, çevre güvenliği ve emniyetine yönelik liman başkanlığınca verilen talimatlara uyacak.

Tesislerde yangın söndürücüleri ile ilk yardım üniteleri ve teçhizatları her an kullanıma hazır halde bulundurulacak. Güvenlik ve emniyete yönelik tedbirler alınacak.

Liman başkanlığınca, yüzer havuz, kuru havuz ve yarı ıslak kızak temizliğinin yapılıp yapılmadığı denetlenecek.

Tesis işleticisi, deniz güvenliği, çevre, can, mal emniyeti, iş sağlığı ve güvenliği bakımından ilgili mevzuatlara göre gerekli tedbirleri almakla yükümlü kılındı.

TERSANELERDE EN AZ İKİ GEMİ MÜHENDİSİ OLACAK
Tersanelerde en az iki gemi mühendisi olmak kaydıyla daimi ve alt yüklenici olarak tüm çalışanların yüzde 2’si mühendis, bunun da yarısı gemi mühendisi olma zorunluluğu getirildi.

Tesislerde her türlü sabit ve hareketli kaldırma vinçlerini kullanan operatörler ile çalıştırılan diğer operatör ve kalifiye elemanların sertifikalı olması gerekli kılındı.

Tersaneler, sınırlar ve çalışma alanlarının görüntülenebildiği kapalı devre kamera sistemi ile kontrol edilecek. Görüntü kayıtları en az bir yıl tesis yetkilisince saklanacak.

UYGUNSUZ İŞLETMELERE PARA CEZASI
Yönetmelik maddelerine uygun davranmayan işletmecilere 3 bin lira ile 50 bin lira arasında ceza uygulanacak.

Örneğin tesislerin çalışma usul ve esasları, güvenlik ve çevre şartlarına ilişkin yüzer havuzun perdeleme sisteminin kullanılmasına, yüzey temizliğinin yapılması ile emniyet tedbirlerinin alınması hükmüne uygun davranmayan tesis işleticisine, tersane için 15 bin lira, tekne imal yeri için 10 bin lira, çekek yeri için de 5 bin lira ceza kesilecek.

Çalıştırması gereken vasıflı personel hükmüne uygun davranmayan tesis işleticisine de tersane için 5 bin lira, tekne imal yeri için 4 bin lira, çekek yeri için de 3 bin lira ceza verilecek.

İdari para cezası öngörülen eylemin aynı zamanda bir suç oluşturması durumunda kişi ya da kuruluş hakkında sadece suçtan dolayı cezai takibat yapılacak.
(Deniz Haber Ajansı)

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.