Ticari araç ve cip üretecek

Ticari araç ve cip üretecek

Londra'da imzalanan anlaşma ile yılda 15 bin aracın üretilmesi planlanıyor. İhlas Motor Genel Müdürü Osman Ağaoğlu, İngiliz şirketiyle yüzde 50-50...

Londra'da imzalanan anlaşma ile yılda 15 bin aracın üretilmesi planlanıyor. İhlas Motor Genel Müdürü Osman Ağaoğlu, İngiliz şirketiyle yüzde 50-50 yatırım ortaklığıyla, şasi ve kupası Çin'den, motor ve aktarma aksamları Avrupa'dan ve diğer bütün parçaları yerli yan sanayimizden kullanılarak Türkiye'nin ilk cip fabrikasını hayata geçirme konusunda anlaşma yaptıklarını açıkladı. "Hedefimiz, ileride araçlarımızı yüzde yüz yerli haline getirmektir" diyen Ağaoğlu, fabrikanın 2008 sonunda hizmete açılacağını söyledi.

ARAÇLAR TÜRK MALI OLACAK
İngiliz otomotiv şirketi Zahav'ın halen Çin başta olmak üzere İran ve Mısır'daki fabrikalarında yılda 80 bin adet cip, tek ve çift kabin pikap araç üretim kapasitesi olduğuna dikkat çeken İhlas Motor Genel Müdürü Osman Ağaoğlu, Türkiye'deki yatırım planıyla ilgili şu bilgileri verdi:
"Otomotiv fabrikamızın bütün aşamaları 5 yıllık bir zaman periyodu içinde tamamlanacak. İlk etapta montaj ünitesi devreye girecek. Daha sonra boyama ve pres kaporta ünitelerini kuracağız. Üretilecek araçların markası İhlas Motor tarafından belirlenecek. İlk etapta yüzde 40 olarak planlanan yerli katkı payı oranı, yatırımlarımız tamamlandığında yüzde 70'lere çıkacak. Çalışacak eleman sayısı, ilk etapta 250 olacak. Yatırımların tamamı devreye girdiğinde istihdam sayımız 650'ye yükselecek".

ORTA DİREĞİ CİPE BİNDİRECEĞİZ
Cip, lüks otomobil sınıfına girdiği için Türkiye'de otomobil satın alma gücündeki önemli bir kitlenin cipe binemediğine işaret eden Osman Ağaoğlu, "Orta direğin cipe binmesi artık hayal olmaktan çıkıyor" dedi. Ağaoğlu, üretilecek araçların tamamen Avrupa standartlarında olacağını kaydederek şunları aktardı:
"Araçlarımız kesinlikle ucuz Çin malı anlayışı içinde değerlendirilmemeli. Çünkü biz bu araçları Çin'den ithal edip satmayacağız. Zaten Çin'den araç getirip Türkiye'de satmak şu aşamada mümkün değil. Tıpkı diğer yerli üreticiler gibi biz de AB normları içinde Türkiye'de üretim yapacağız. Fakat şunu hemen söyleyebiliriz ki, yurdumuza ithal edilen ciplerle kalitede yarışacak ve kesinlikle daha az fiyatla satılacaktır. İngiliz şirketi ilk başta bu yatırımını Rusya veya İspanya'da yapmayı planlamıştı. Ama Türkiye'nin AB üyeliği söz konusu olunca ve İhlas Motor'un önceki yıllardaki satış ve satış sonrası hizmetlerindeki başarılarını görünce, yatırımı ülkemizde yapmaya karar verdi. Araçlarımız Avrupa kalite sertifikalarının hepsine sahip olacak. Araçlar Türk kalite kontrolünden geçip Türk işçisinin alın teri ve emeğiyle üretilecek. 200'den fazla yerli yan sanayi tedarikçilerimizle de çalışarak büyük bir katma değer oluşturacağız. Ancak rekabetçi fiyat politikasıyla bu araçları satacağımız için cipe binebilmeyi hayal olmaktan çıkartıyoruz. Cip lüks otomobil sınıfından çıkarak herkesin tercih edebileceği bir seviyeye oturacak".
İhlas Motor üreteceği araçların, Türkiye'deki satışları yanında, aynı zamanda ihracatını da yapacak. Başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere, komşu ülkeler, Orta Doğu ülkeleri ve Rusya'ya ihracat planlanıyor.

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.