TOFAŞ’ın yeni 'Doblo'su ABD yolunda

TOFAŞ’ın yeni 'Doblo'su ABD yolunda

Türk otomotivi tarih yazmaya devam ediyor. TOFAŞ Fiat Chrysler işbirliği ile tasarımı ve üretimi yerli olan Doblo’yu ABD’ye ihraç edecek. 2021 yılına...

Türk otomotivi tarih yazmaya devam ediyor. TOFAŞ Fiat Chrysler işbirliği ile tasarımı ve üretimi yerli olan Doblo’yu ABD’ye ihraç edecek. 2021 yılına kadar 175 bin adet ihracat rakamına ulaşmayı hedefleyen TOFAŞ, 24 milyar dolarlık ihracat vaat etti.

Koç Holding kuruluşlarından TOFAŞ Amerika’ya 175 bin adet Doblo ihraç edecek. Dün Bursa’da ki fabrikasında aralarında Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ve birçok bürokratın yanı sıra iş adamlarının da katılımıyla Doblo Amerika’nın ihracat töreni gerçekleştirildi.

RAM markasıyla ABD piyasasına sunulacak olan Doblo yeni tasarımıyla göz doldururken, bu araç için 360 milyon dolarlık yatırım yapıldı.

2002’DE ÜRETİLEN ARAÇLARIN YARISINA BEDEL

RAM Doblo Amerika Promasters ihracata başlama töreninde konuşma yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu bu gelişmeyi ‘Gurur günü’ olarak nitelendirdi. Davutoğlu, “Eminim rahmetli Vehbi Koç eğer burada olsaydı, ‘Ülkem varsa ben de varım’ demesinin bir doğrudan somut göstergesinin hayata geçmesinden büyük bir memnuniyet duyardı, onu da rahmetle anıyorum. Gerçekten bir gurur günü, Doblo Amerika’nın ihracatına başlanmasına katılmaktan büyük mutluluk duyuyorum. 175 bin Doblo ihraç edilecek. Türkiye’ye baktığımızda 2002’de toplam 357 bin araç üretiyorduk. Yani 2002’de üretilen araç sayısının neredeyse yarısı, sadece ‘Doblo Amerika’ olarak Amerika’ya ihraç edilecek” açıklamasında bulundu. Törendeki konuşmasında Davutoğlu, toplam Doblo ihracatının 3.2 milyar dolar olacağını ifade etti.

TOFAŞ’ın yeni 'Doblo'su ABD yolundaDoblo töreni perspektifimizi yansıtıyor

Başbakan Davutoğlu, otomotiv sektörünün 2002’deki ihracatının  3.3 milyar dolar olduğunu, sadece Doblo'nun 3.2 milyar dolar ihraç edileceğini hatırlattı. Davutoğlu, "Bu, aslında Türk ekonomisinde ne kadar büyüdüğünü gösteren çok önemli rakamlar. Tebrik ediyorum.  Bu tören bizim perspektifimizi yansıtıyor” dedi.

3 binek araç yatırımı sırada

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Türkiye’ye, kendilerine ve otomotiv sektörünün geleceğine duydukları inançla yatırımlarına hız kesmeden devam ettiklerini belirterek, “Doblo’nun yenilenmesiyle başlayan yatırımlarımıza, biri yeni sedan, diğerleri station wagon ve hatchback olmak üzere 3 yeni binek araç projesiyle devam edeceğiz. Süregelen yatırımlarımız haricinde sadece bu modellerle yaptığımız toplam yatırım miktarı 1,4 milyar dolara ulaşıyor”  dedi.

Koç Türkiye'yi 2023'e taşıyacak

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ise şunları söyledi: "Bugün Türkiye’de bunu sadece TOFAŞ’ın gerçekleştirdiğini bilmenizi isterim. Şirketimiz sadece otomotiv ana sanayiini değil aynı zamanda tedarikçilerinin gelişiminde de çok önemli roller oynadı. Ürettiğimiz araçları 80 ülkeye ihraç ediyoruz” dedi. Koç, Türkiye’yi 2023 vizyonuna, yani dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında taşıyacak yapı taşlarının, sanayi ve Ar-Ge olduğunu vurguladı.

Bursa'dan yedi yılda 24 milyar dolar ihracat

Tofaş CEO’su Kamil Başaran ise “Koç Holding ve FCA ortaklığında kurulan Tofaş’ın, bugün ürettiği araçları Singapur’dan Latin Amerika’ya, yani dünyanın bir ucundan diğerine ihraç etmesi bir tesadüf değil. Şirketimizin dünya ile rekabet eder hale gelmesinin altında kuşkusuz DNA’mızdaki başarma tutkusu ve mücadele gücü yatıyor. Tabii bir de, Ar-Ge’deki yetkinliğimiz… Koç Holding ve FCA ortaklığındaki Tofaş, 2013’te, içinde Amerika projesinin de yer aldığı 360 milyon dolarlık yatırımla, Doblò’nun 4’üncü kez yenilenmesi için çalışmaya başladı. Doblò, pazara sunulduğu 2000 yılından bugüne, birçok kez ihracat şampiyonu oldu. Yeni Doblò’da yerlilik oranını, motor ve şanzıman haricinde yüzde 76’lara ulaştırdık. Kuzey Amerika’ya 2021 yılına kadar 175 bin araç göndereceğiz. 24 milyar dolarlık ihracat vaat ediyoruz” dedi.

TOFAŞ’ın yeni 'Doblo'su ABD yolundaLOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.