Tofaş'tan 300 milyon €'luk yatırım
Pandır, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından düzenlenen ?Yabancı Sermaye Limanını Arıyor? konulu panelde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin,...
Pandır, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından düzenlenen ?Yabancı Sermaye Limanını Arıyor? konulu panelde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, son yıllardaki trende bakıldığında, özellikle 2000'li yıllardan sonraki istikrarın da etkisiyle otomotiv sanayinde büyük atılım yaşandığını söyledi.
TOFAŞ'ın, 1993 yılında gerçekleştirdiği 196 bin adetlik rekorunu, ancak 14 yıl sonra, 2007 yılında kırabildiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:
?2008 yılında 246 bin yaptık ve bu sene kriz olmasaydı 360 ile 380 bin arası üretim yapacaktık. Şu andaki görüntü 230 binler civarında olacağı. Şu anda biz 230 bine düştü diye üzülüyoruz ama geçmiş yıllara bakın nereden nereye geldik. Yani şu anda krizden etkilenmemiz yüzde 15-20. Türkiye'nin otomotivde yaptığı büyük atılım, bakıldığında 4-5 yıl öncesine göre hala çok ilerde olduğumuz gözüküyor.?
?İHRACAT HEDEFİ 2008 RAKAMINI KORUMAK?
Pandır, TOFAŞ'ın ihracatına da değinerek, ihracatın 2000'li yıllarda her yıl artış gösterdiğini, 2007'de 2 milyar avroyu geçtiklerini, 2008'de ise 1,8 milyar avro düzeyinde gerçekleştiğini belirtti. Pandır, şöyle devam etti:
?Biraz düştü, çünkü 2008'in ilk yarısı iyi geçti ama ikinci yarısından itibaren bizim ihracat yaptığımız Avrupa pazarları daralmaya başlayınca etkilenen bir yıl oldu. Bu yıl hedefimiz, yine geçen yılı korumak. Bu yılın tamamı krizden etkilenmesine rağmen biz yeni pazarlar arayarak veya inovatif fikirlerle yeni ürünler ve pazarlar yaratarak en azındaki geçen seneki ihracat seviyemizi de korumaya çalışıyoruz. Bu yine az önce söylediğimle paralel bir şey, yani 4-5 sene önceki ihracatımızla kıyasladığımızda da krize rağmen yine çok iyi bir konumdayız.?
?KRİZE RAĞMEN 300 MİLYON AVRO YATIRIM?
TOFAŞ'ta 2005 yılından başlamak üzere ciddi bir yatırım hamlesi olduğunu, bunun bir kısmının altyapı yatırımı olduğunu ifade eden Ali Pandır, şunları söyledi:
?Biz 40 yıllık eski bir fabrikada çalışıyoruz, onu tamamen yeniledik. Hem modernize ettik hem de otomasyona ve robotizasyona yatırım yaptık. Şu anda 300'e yakın robot çalışıyor fabrikamızda. Onun yanında bir de ürün yatırımlarımız var. 'Yeni Linea', 'Mini Cargo', 'Yeni Doblo' projemiz, şu andaki 'Doblo'nun yerine geçecek olan. Bu araç projelerinin, özellikle son ikisi 'Mini Cargo' ve 'Yeni Doblo' bizim tamamıyla gelişmesini de TOFAŞ bünyesinde yaptığımız, fikri mülkiyet hakları da bize ait olan, tamamen bizim geliştirdiğimiz ve ayrıca finansmanını da bizim sağladığımız projeler. Bunların her ikisi de 400 milyon avro civarında yatırım yapılan projeler.?
Pandır, toplam yatırım miktarının 2005 yılından bu yana yaklaşık 1,5 milyar avroyu bulduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
?Bu sene krizde biz bahsettiğim altyapı yatırımlarını kıstık. O da nedir? Bazı binalarımızın dış boyasını tamamlamamıştık, 'O da eksik kalsın' dedik. Kendi ofislerimizi yenilememiştik, ofislerimiz hala eski mobilyalarla duruyor. Ama ürün yatırımlarımızı kesmedik. 2009'da krize rağmen yatırımlarımız devam ediyor. 300 milyon avro civarında bu sene de yatırımımız devam edecek.?
?400 BİN ADET/YIL ÜRETİM KAPASİTESİ?
TOFAŞ'ın üretim kapasitesine de değinen Pandır, 1972 yılında 20 bin adet/yıl üretim kapasitesiyle faaliyetine başlayan firmanın, 1994-2005 yılları arasında 200-250 bin adet/yıl üretim kapasitesini yakalamasına rağmen, bunu hiçbir zaman kullanamadığını anlattı.
Pandır, son iki yıldır yaptıkları yeni projeler ve hamlelerle 400 bin adet/yıl üretim kapasitesine ulaştıklarını belirterek, TOFAŞ'ın şu anda otomotivde Türkiye'nin en büyük üretim kapasitesine sahip olduğunu, ayrıca FIAT dünyasında da Brezilya'dan sonraki ikinci büyük üretim tesisi konumunda bulunduğunu kaydetti.
?İSTİHDAM FAZLAMIZ OLDU?
TOFAŞ'ın, 5 bin 800 mavi yakalı ve bin 180 beyaz yakalı olmak üzere, toplam 7 bin 50 kişiye istihdam sağladığını ifade eden Pandır, ?Linea? ve ?Mini Cargo? atılımını yaptıktan sonra 2006'da istihdamlarının bir anda 3 bin 500 kadar arttığını vurguladı. Pandır, şunları kaydetti:
?Çünkü biz 400 bin kapasiteye ve 360 bin üretime doğru gidiyorduk bu yıl. Fakat sonradan kriz gelince, o şu anda 230 binler seviyesine düşünce bir anda tabi istihdam fazlamız oldu. Bir miktar düşürmek zorunda kaldık. Ama şu anda bugünlerde özellikle, bu ÖTV teşviği nedeniyle istihdamın tamamını kullanıyoruz.?
Pandır, TOFAŞ'ın, Ar-Ge'de de FIAT'ın 3 önemli Ar-Ge merkezinden biri olduğunu belirterek, Çin ve Hindistan'ın daha çok kendi ülkelerine lokal geliştirme yaptıklarını, ancak TOFAŞ'ın şu anda ihraç ettikleri ?Mini Cargo?, ?Doblo? gibi araçlarını da geliştiren tam teşekküllü bir Ar-Ge merkezine sahip olduğunu sözlerine ekledi.
HÜRRİYET
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.