"Tonaj ve trafik sorunlarına çözüm bekliyoruz"

"Tonaj ve trafik sorunlarına çözüm bekliyoruz"

ATP Konvansiyonu, gıda taşımacılığı işinin standartlara bağlanmasında oldukça önemli bir adım ve Türkiye’yi üst lige taşıyor. Ancak tıpkı ADR uygulamasında olduğu gibi eğitim, denetim ve kontrolde uygulama eksikliği orada da öne çıkıyor.

ATP Konvansiyonu, gıda taşımacılığı işinin standartlara bağlanmasında oldukça önemli bir adım ve Türkiye’yi üst lige taşıyor. Ancak tıpkı ADR uygulamasında olduğu gibi eğitim, denetim ve kontrol mekanizmasının uygulama eksikliği orada da öne çıkan faktörlerden…

Başta kendi şirketleri özelinde olmak üzere gıda taşımacılığının lokomotif firmalarından Reysaş’ın Yönetim Kurulu Başkan Vekili Egemen Döven ile sektörü konuştuk.

Reysaş’ın gıda, likit ürünler ve soğuk zincir lojistiğine yönelik sunduğunuz hizmetlerden ve geliştirdiği özel çözümlerden söz eder misiniz?

29 yıllık bilgi ve donanımla bugün yaklaşık 1.200.000 m2’lik özmal depolama alanına sahip lider firmayız. Her ihtiyaca yönelik farklı özelliklerdeki özmal filomuz ile kuru yük, frigo, likit ve oto taşıma hizmetleri gerçekleştirmekteyiz. Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde yer alan yerli ve yabancı sermayeli birçok kuruluşa hizmet veriyoruz. Hizmet verdiğimiz müşterilerimizin farklı ürün gruplarına istinaden, ihtiyaca yönelik alternatif hizmet modelleri geliştirerek verimlilik, çevre, maliyet noktalarında yenilikçi süreçler oluşturuyoruz.

Gıda, soğuk zincir ve likit ürünlerin lojistik operasyonları farklı özelliklerdeki ekipman ve araçlar ile uzmanlık isteyen ve sürekli yatırıma ihtiyaç duyulan hizmet alanlarıdır.

Reysaş olarak bu ürünlerin üretimden son tüketiciye ulaşana kadar depolama ve taşıma süreçlerinin her anını izliyor ve kontrol altında tutuyoruz.

Bugüne kadar hizmet verdiğimiz projelere birçok yenilikçi katma değer yaratan çözümler geliştirdik. Değişen koşullara göre oluşan ihtiyaçları belirleyerek, yenilikçi uygulamaları bizzat süreçlerin içinde uyguluyoruz.

Sektör ihtiyaçları ve ATP konvansiyonu gereklilikleri dikkate alınarak özel olarak hazırlanmış +4C ve -18 C araçlardan oluşan filoyla;  hammadde alımından başlayarak zincir ve geleneksel mağazalardan oluşan binlerce noktaya ait reyonlara  nihai ürünlerin mikro  dağıtım ve tahsilat işlemleriyle, ayrıca yine FMCG sektör firmalarının dinamiklerine uygun güçlü bir BT alt yapısıyla donatılmış depolama hizmetleri gerçekleştirilmektedir.

Reysaş,  uzman kadrosu ile müşterilerine zaman, maliyet avantajları sağlayan proaktif çözümler, üreterek yine müşteri taleplerine uygun kalite standartları ve zaman planlamalarına uygun dağıtım gerçekleştirmektedir.

reysas-yakit-arabasi.png

Gıda, likit ürünler ve soğuk zincir lojistiğine yönelik gerçekleştirdiğiniz yatırımlardan (araç, depo vb.) söz eder misiniz? Gündeminizdeki yeni yatırım planları neler?

Müşteri taleplerine istinaden ileri teknoloji kullandığımız soğuk ve  kuru hava depo yatırımlarımız devam edecektir. Filomuzda yer alan doğalgaz ile çalışan araçlarımızın sayılarını,  2019 sonuna kadar dört kat arttıracağız.

Hem depolarımızda hem taşıtlarımızda müşterilerimize ve ürünlerine özel geliştirmeye çalıştığımız teknoloji yatırımlarına ara vermeden devam ediyoruz. (Araç içi kamera sistemleri, alan ısı/nem ölçer sensör kullanımları, alan içi personel takip, alan içi ürün takip, alan içi haşere takip, araç içi ürün takip, depo içi tam otomatik operasyon sistemleri vb.)

Likit taşımalarda kullandığımız ithal, ileri teknolojiye sahip, yüksek kalite tank konteyner yatırımlarımız devam edecektir.

20180315_114311_resized.jpg

Gıda, likit ürünler ve soğuk zincir lojistiği toplam iş hacminiz içinde nasıl bir pay alıyor? Bu payı nasıl bir seviyeye çıkarmayı hedefliyorsunuz?

Soğuk Zincir lojistik depo operasyonlarımız toplam depo operasyonumuzun %15’ini oluştururken, karayolu frigo taşımacılık hizmetlerimiz toplam taşıma operasyonlarımızın yaklaşık % 17’sini oluşturmaktadır.

Likit taşıma operasyonlarımız ise toplam taşıma operasyonlarımızın %10’unu teşkil etmektedir.

Diğer taşımacılık modellerimizdeki dağılım ise; Oto Taşıma % 23, Demiryolu Taşıma %20 ve diğer kuru yük taşıma hizmetlerimiz taşımacılık operasyonlarımızın %30’unu oluşturmaktadır.

2019 sonuna kadar soğuk hava depo alanlarımızı %10, frigo taşıma hizmetlerimizi %7 ve likit taşıma operasyonlarımızı da % 5 oranında arttırmayı hedefliyoruz.

Gıda, likit ürünler ve soğuk zincir lojistiği kapsamında en çok hangi destinasyonlara taşımalar yapıyorsunuz? Müşteri yelpazenizden söz eder misiniz?

Bugün yurt içinde tüm bölgelerde frigo ve likit taşımacılık faaliyetlerimiz var. Ülkemizde faaliyet gösteren üretim fabrikaları ile birlikte büyük zincir marketlere mikro ve makro taşımacılık hizmetleri ve soğuk hava depolama hizmetleri vermekteyiz. +4/ -18 farklı rejimlerde taşımaya ve depolamaya uygun meyve, sebze, şarküteri, et, balık, süt ve süt ürünlerine kadar çeşitli gıda ürünlerini sayabiliriz.

Gıda, likit ürünler ve soğuk zincir lojistiğinde yaşanan en temel sorunlar neler? Bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinizi aktarır mısınız?

Gıda ürünlerinin üretimden son tüketiciye kadar güvenli şekilde ulaşması ve tüm tarafların doğru şartlarda ürünleri muhafaza etmesi bugün en önemli konu ve en temel sorunları içinde barındırmaktadır.

Gıda ürünlerinin güvenliği ancak doğru tedarik zinciri uygulamaları ile mümkündür. Ürünlerin uygun şekilde depolanmaması, uygun araçlarla dağıtılmaması soğuk zincirin kırılmasındaki en başlıca sebepleri oluşturmaktadır. Soğuk zincirin kırılması ciddi maddi kayıplara neden olmaktadır. Bu noktada bizler her ürünü kendi yapısına uygun şartlarda muhafaza ederek depolamak ve dağıtımlarını en uygun şekilde gerçekleştirmek için üstün teknolojiye sahip depolarımız ve dağıtım araçlarımızı sürecin her noktasında izlemekte, ölçümlerini anlık olarak kontrol etmekteyiz. Gıda ürünlerinin tedarik zinciri içinde güvenliğini korumak ve geliştirmek için teknolojiyi yakından takip ediyor ve operasyonlarımızı sürekli dinamik tutuyoruz. Gıda güvenliği ciddiyetle ele alınması ve takipçisi olunması gereken bir sosyal sorumluluk konusudur.

Araç, ekipman ve teknolojiye sürekli yatırımlar yaparken, bir yandan da sürekli eğitimle ciddi müşteri memnuniyeti yaratıyoruz. Bu alandaki denetimlerin arttırılması, uygulamalarla ilgili üretici, dağıtıcı ve son tüketiciyi sürekli bilgilendirici eğitimlerin arttırılması önemlidir.

Türkiye’de ATP Konvansiyonu’na geçiş süreci ne kadar tamamlandı? Bu alanda varsa yaşanan sorunlar aktarabilir misiniz?

Büyük ölçekli lojistik şirketleri, üreticiler, hizmet alıcılar konvansiyon gerekleri ile ilgili geçişleri, yeni uygulamaları hayata geçirmeye başladı. Konuyla ilgili kalite, Ar-Ge ekipleri güçlendirildi.

Ancak tıpkı ADR uygulamasında olduğu gibi eğitim, denetim ve kontrol mekanizmasının uygulama eksikliği sebebi ile sistemin birtakım boşlukları var. Biz Reysaş olarak her seferinde tekrar ettiğimiz üzere konvansiyonun uygulamalarının bir sosyal sorumluluk olarak görmekte ve konvansiyonun gerekleri ile birlikte süreçleri sürekli iyileştirmeye yönelik çalışmalar, denetimler, raporlamalar yapmaktayız.

Konvansiyonun gereklerinin tam olarak anlaşılması, uygulama için teşvik edici olması için var olan çalışmaların arttırılması, yaygınlaşması ve eğitim planlarının uzun vadeye yayılması gerektiğine inanıyoruz.

Soğuk zincir dağıtımında ATP konvansiyonu TÜRKİYE olarak çıtamızı yükseltecektir. Ancak firmaların bu konvansiyonu iyi okumaları, ARGE ve maliyetlerini bu doğrultuda yapmaları ve bu hizmeti satın alan kişi ve kurumlara çok iyi anlatmaları gerekir.

Özellikle tonaj uygulamaları can yakmaya devam ediyor.  Bu noktada 1995 yılına kadar kamyonet segmentinde toplam istiap haddinin 5.000 KG olduğunu biliyoruz. Ancak bu güne geldiğimizde bu rakam 3.500 KG’dir. En son yapılan 630 kg ilave ile istiap haddi 4.130 KG gelmiş olmasına karşın sektörü tonaj noktasında tatmin edememiştir. Bu konuda yeni yasal düzenlemelere ihtiyaç vardır.

Bir diğer konu kamyonların mal dağıtım saatleri ve şehir içinde dağıtım esnasında park, trafik yoğunluğu gibi bir takım sıkıntıları beraberinde getirmekte özellikle belli saat dilimlerinde kamyon statüsünde olan araçlar mal dağıtamamaktadır. Bu noktada da o ildeki UKOME kararları belirleyici olmaktadır.  Yine yasal değişikliklerle gıda taşımacılığı stratejik önemi olan sektörler arasına alınarak buna uygun şehir içine giriş çıkış kuralları değişebilir. Bazı Avrupa ülkelerinde bu işlemin akşam belli bir saatten sonra yapıldığını biliyoruz.

soguk-zincir-arac.png

cayirova-kampus.jpg

LOJİSTİK EKİPMANLAR

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.