Topbaş, Beşyol durağını inceledi

Topbaş, Beşyol durağını inceledi

Topbaş, yapımı tamamlanan Beşyol metrobüs durağında incelemelerde bulunarak, basın mensuplarına bilgi verdi.İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı, Küçükçekmece...

Topbaş, yapımı tamamlanan Beşyol metrobüs durağında incelemelerde bulunarak, basın mensuplarına bilgi verdi.

İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Aydın Üniversitesi Rektörü Yadigar İzmirli ve üniversitenin öğrencilerinin de katıldığı inceleme gezisinde konuşan Topbaş, bu erişim noktasında oldukça önemli bir aks olarak metrobüs hattının devreye sokulmasıyla bütün kentin büyük bir rahatlık hissettiğini dile getirdi.

Metrobüsün örnek bir ulaşım sistemi olarak kabul edildiğini belirten ve ''Bu metrobüs, hem dünya için hem Türkiye için önemli bir model'' diyen Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

'' İstanbul'da ulaşım problemlerini çözmek adına önemli yatırımlar yaptık. Bugüne kadar yaptığımız yatırımlar toplamı, sadece ulaşımda 22 milyar. Burada (Beşyol metrobüs durağı), denediğimiz bu modelde bilet alımı ve erişimini kolaylaştırma adına üst geçidin altına değil de üstüne yerleştirdik. Dezavantajlı vatandaşlarımızın da kolayca kullanabileceği bir üst geçit yapmış olduk. Bu bölgede oturan vatandaşlarımız arzu etti, Aydın Üniversitesine geldiğimde öğrenciler ve mütevelli heyeti arzu etti ve bu çalışmayı yaptık. Bizler de ölçtük biçtik ve bu çalışmayı yaptık. Mevcut sistemin içerisine bunu yerleştirmek kolay değil. İnanıyorum ki en çok Aydın Üniversitesi öğrencilerinin işine yaradı. Erişim noktasında önemli bir problem çözüldü.''

Belediyeye düşenin öğrencilerin rahatlıkla eğitim alanlarına erişebilmesine imkan sağlamak olduğunu dile getiren Topbaş, ''Dünyada 24 saat esaslı çalışan başka bir ulaşım sistemi yok. Biz burada özellikle öğrencileri düşündük, gece mesaiye kalan insanları düşündük. Ve sabah kadar 24 saat esaslı metrobüs çalışıyor'' şeklinde konuştu.

-Otobüs saatleri cep telefonundan takip edilecek-

Yakın bir tarihte ulaşıma yönelik bir cep telefonu uygulamasının devreye gireceğini de belirten Topbaş, ''Yakın tarihte devreye girecek cep telefonu uygulamasıyla ulaşım daha da kolay olacak. Duraklarda beklemeyeceksiniz. Evinizden ya da işinizden otobüsünüzün ya da diğer ulaşım araçlarınızın ne zaman geleceğini görecek, durağa o şekilde gidecek ve zamanında aracınıza binmiş olacaksınız. Hangi noktadan hangi noktaya gideceğinizi, hatta kaç kuruşa gideceğinizi göreceksiniz'' diye konuştu.

Topbaş, bu sistemin yazılımını kendi mühendislerinin yaptığını, kendi imkanlarıyla bu işi başardıklarını belirterek, yakında 3 adet otobüsü daha devreye sokacaklarını, trafiğin en yoğun saatlerinde bile metrobüslerde sıkışıklık oluşmamasını arzu ettiklerini dile getirdi.

-Avcılar'da inşa edilen gökdelenler...-

Kadir Topbaş, bir gazetecinin, Avcılar'da inşası süren 4 gökdelenin, İstanbul'un siluetini bozduğu ve bunlara verilen kat izinlerinin de farklı olduğunu hatırlatarak, düşüncelerini sorması üzerine de, benzer sorunlara karşı bütün İstanbul'un dijital maketini yaptırdıklarını, ancak bu maketi İstanbul ölçeğinde gerçekleştirmenin zor olduğunu vurguladı.

''Bu maketle İstanbul'da nereye bir yapı yapılacaksa o yapı modeli oraya konacak ve bütün noktalardan bakarak göreceğiz'' diyen Topbaş, ayrıca maket yapılıncaya kadar İstanbul'un bütün topoğrafik kotlamasını, yükseltilerini çıkarttıklarını, bundan sonra hangi yapı, nereye, kaç metre yükseklikte gelebilir ve çevresel etkileri ne olabilir, bunu değerlendirebileceklerini kaydetti.

Ocak ayında imar yönetmeliğinde de bir değişiklikle bazı şeylerde yeni düzenlemeler getireceklerini anlatan Topbaş, şöyle devam etti:

''Yani burada arzu ettiğimiz şu, kente saygılı meslektaşlarımın da projelendirmelerinde bu hassasiyeti göstermelerini özellikle diliyorum, yapımcı firmalara özellikle aynı hassasiyeti diliyorum. Ve bu yanlışlar tekrar edilmeyecek. Tabii orada Zeytinburnu'nda 16.9 diye bahsettiğimiz yapı alanında daha önce onunla birlikte 9 tane plan yapılmış. 9 tane ayrı ayrı lokal planlar var. Bunlardan 7 tanesini Turizm Bakanlığı plan yapma yetkisiyle değişik zamanlarda yapmış, bir tanesini Bayındırlık Bakanlığı yapmış, bu bir tanesini de belediye yapmış. Bunu yaparken belediyemiz daha önceki yapılan planların verdiği değerleri dikkate alarak aynı ölçekte, aynı boyutta orada bir planlama değerlemesi yapmış. Tabii bir yanlış diğerlerini tetiklediği için orada bir yanlışlık sistemi çıkmış.''

Şu anda müteahhitleri davet ederek, görüşerek, yapı yükseklikleri üzerine müdahale ettiklerini anlatan Topbaş, ''Yani istiyoruz ki, tarihi yarımadanın şu andaki gravürlerde gördüğümüz siluetini etkileyecek hiç bir yapı arkaya düşmesin'' dedi.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.