Topkapı'da eşyalar onarılıyor
Topkapı Sarayı'nın depolarında çürüyen paha biçilmez eşyalar hayata döndü. Halılar, kumaşlar, elbiseler, mobilyalar onarıldı. Saraya ilaçlama çadırları,...
Topkapı Sarayı'nın depolarında çürüyen paha biçilmez eşyalar hayata döndü. Halılar, kumaşlar, elbiseler, mobilyalar onarıldı. Saraya ilaçlama çadırları, restorasyon atölyeleri kuruldu. Çok değerli şehzade kıyafetleri, kaftanlar, yine saray mensuplarına ait günlük kullanım kıyafetleri ilaçlama çadırlarında günlerce tutuluyor.
Topkapı Sarayı depolarının içler acısı durumunu gözler önüne seren haberlerin kamuoyunun gündemine gelmesinin üzerinden bir yıl geçti. Milliyet gazetesinin 25 Aralık 2005 tarihli sayısında "Tarihimizi Süpüruyoruz" başlığı ile duyurduğu haberden sonra Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Topkapı Sarayı Müzesi'nde basın toplantısı yapmış ve depoların içler acısı halinin derhal düzeltileceğini ve eserlerin sarayda onarılabilmesi için atölyeler kurulacağını duyurmuştu.
Bir yıl sonra depoları yeniden görmek isteyen gazetecilere Bakan Koç, depoların kapılarının açılmasına onay verdi. Bunun üzerine gazeteciler Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün ve Müze Müdürü Nurullah Çakır ile Harem, Tablo, ve Padişah Elbiseleri bölümlerine ait depolarda inceleme yaptı. Harem'deki halı deposunda daha önce paha biçilmez halılar yerlere atılmış, üst üste, rutubet içinde çürümeye terk edilmişti. Haberin ardından ise depoda halılar ilaçlanıp temizlenerek özel bezler içine sarıldı. Demirden yapılan raflara ayrı ayrı dizilen halılar çağdaş müze depolarındaki yerini aldı.
Harem'de saray eşyalarının saklandığı depolarda da mobilyalar restore edilerek koruma altına alındı. Diğer yandan bakteri ve nemden dolayı çürümeye terk edilen padişah elbiseleri ve değerli kumaşlar düzenli olarak ilaçlanıyor. Sarayın bir bölümüne ilaçlama çadırları konularak kumaş eşyalar bakteri ve böceklere karşı koruma altına alınıyor. Çok değerli şehzade kıyafetleri, kaftanlar, yine saray mensuplarına ait günlük kullanım kıyafetleri ilaçlama çadırlarında günlerce tutuluyor. Yeni atölyeler kuruldu Topkapı Sarayı'nda daha önceleri tekstil, marangoz, sedef, cilt, porselen, saat, tablo atölyeleri bulunuyordu. Kadro yetersizliği ve maddi imkânsızlıklar nedeniyle bu atölyeler yıllar içinde kapandı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, şimdi bu atölyeleri yeniden hayata geçiriyor. Sedef, mobilya, tekstil atölyeleri çalışmalarına başladı. Padişah elbiseleri, günlük kullanım eşyaları, mobilyalar usta ellerce restore edilerek depolardaki ve teşhirdeki yerlerine konuluyor. Düzgün, "Milli Eğitim Bakanlığı'nın Matba-i Amire binasını devraldık. Orası bizim depomuz olacak. Depolardaki eserleri oraya aktararak eserlerimizin restorasyonu için büyük bir imkân hazırlamış olacağız" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.