Trabzon, Samand'a 'buyur' dedi

Trabzon, Samand'a 'buyur' dedi

''Samand'' ile ''Soren'' gibi modelleri üreten ve Türkiye'de kuracağı fabrika için yer arayışında olan İran'ın Khodro Company (IKCO) firmasına, lojistik...

''Samand'' ile ''Soren'' gibi modelleri üreten ve Türkiye'de kuracağı fabrika için yer arayışında olan İran'ın Khodro Company (IKCO) firmasına, lojistik önemi vurgulanarak, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) tarafından davet mektubu gönderildi.

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon'un milattan öncesine dayanan geçmişi, ekonomik yapısı, coğrafi konumu ile Doğu Karadeniz'in en büyük ili olduğunu belirterek, ''Yine Trabzon, Avrupa Birliği üyelik süreci içerisinde bulunan Türkiye'de, AB hibe destekleri dağıtım planlarında Türkiye'deki 15 cazibe merkezinden birisi ilan edilmiştir. Bu özellikleri ile Trabzon potansiyel yatırımların çekim merkezi konumundadır'' dedi.

Lojistik sektörün önemli bölgelerinden biri olan Doğu Karadeniz'in en büyük limanının Trabzon'da bulunduğunu ifade eden Hacısalihoğlu, şöyle devam etti:

''Stratejik konumu itibariyle Trabzon Limanı, Kafkasya ve Orta Asya ülkelerine giden en kısa yolun deniz kapısıdır. BDT ve Türk Cumhuriyetlerine uzanan en kısa yol olan Transkafkasya koridorunda, kara ve hava ulaşım bağlantılarıyla dünya ticaretinin batı ve doğu arasındaki Türkiye köprüsünün en önemli noktalarından biridir. Karadeniz, Akdeniz ve Ege'deki bütün ülke limanları ile deniz yolu bağlantısı bulunan Trabzon Limanı, çeşitli ülkelerden gelen gemilere her türlü hizmet veren, mevcut rıhtımları ile aynı anda 15 gemiden yükleme ve boşaltma yapılabilen, bir defada 500 bin ton eşyanın depolanabildiği açık ve kapalı antrepolarıyla yılda 3,5 milyon ton yükleme boşaltma kapasitesiyle 24 saat hizmet veren Doğu Karadeniz'in en büyük limanıdır. Trabzon limanı, İran'ın önemli ticaret merkezlerinden Tebriz'e 700 kilometre, Avrupa'nın önemli limanlarından Köstence'ye 525, Rusya Federasyonunun Novorossiysk kentine 233, Gürcistan'ın Poti kentine ise 110 mil uzaklıktadır. Kafkasya, İran, Orta Doğu ve Orta Asya ülkelerinin dünyaya açılan ticaret kapısı ve lojistik üssü konumundadır.''

Hacısalihoğlu, tüm bu özelliklerinin Trabzon'u adeta bir çekim merkezi haline getirdiğini belirterek, ''İranlı yetkililerle yaptığımız görüşmeler sonucu Türkiye'de otomotiv fabrikası kurAcak olan firmayı, Trabzon'a davet ettik'' dedi.

TTSO tarafından hazırlanan raporu İran İslam Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosu Muhammet Rafi'ye sunduklarını ifade eden Hacısalihoğlu, ''Hazırladığımız raporda Türkiye'de otomotiv yatırımı yapmayı planlayan firmaya davet mektubumuz bulunmaktadır. Davet, Trabzon Valiliği, Trabzon Belediyesi, TTSO ve ilimizdeki sivil toplum örgütleri tarafından yapılmıştır'' diye konuştu.

 

-''GELİP ŞEHRİMİZİ İNCELESİNLER''-

 

Suat Hacısalihoğlu, raporda Trabzon'un gerek iç piyasaya, gerekse dış piyasaya yönelik avantajlarının da bulunduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

''Raporda teşvik yasasında en avantajlı bölgede bulunduğumuzu belirttik. Bununla ilgili olarak Trabzon Akçaabat Organize Sanayi Bölgesi'nde otomotiv yatırımı için İranlı firmaya bedava yer vermeye de hazırız. Buradan üretilecek olan otomotivlerin hedef pazarlara denizyolu, karayolu ve demiryolu bağlantıları ile rahatça ulaştırılması da mümkündür. İranlı firmayı Başkonsolosluk aracılığı ile Trabzon'a davet ediyoruz. Gelip şehrimizi incelesinler. Avantajlarımızı yerinde görsünler. Bu yatırımın Trabzon'da olması için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Bu İranlı firmanın da faydasına olacaktır.''

PERŞEMBE ROTASI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.