Treylerde Yeni Sistemler ve Regülasyonlar Eğitimi
Türk treyler sektörünün tek temsilcisi Treyler Sanayicileri Derneği ile Knorr-Bremse, Mobilite, LID Technologies işbirliğiyle 'Treylerde Yeni Sistemler ve Regülasyonlar Eğitimi' gerçekleştirildi.
TREDER Teknik Komite Başkanı Fuat Erdem, eğitim ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Teknik Komite olarak kurulduğumuz günden beri eğitimin önemini biliyoruz ve devam ediyoruz. Sektörde regülasyonlar artarak devam ediyor. Treyler üreticilerimize bu konuda her zamankinden daha çok sorumluluk düşüyor. İşbirliği yaptığımız tüm tedarikçilere ve katılım sağlayan tüm üretici ve servislerimize tekrar teşekkür ediyorum.”
Knorr-Bremse Treyler Ürünleri Türkiye Satış ve Pazarlama Müdürü Savaş Ada, şirketlerinin raylı ve ticari araç sistemlerinde 2023 yılında yaklaşık 8 milyar Euro ciroya sahip olduğunu belirtti. Dünya çapında 30'dan fazla ülkede ve 100'den farklı lokasyonda bulunduklarını ve 2024 yılı itibariyle yaklaşık 35 bin çalışanlarının olduğunu belirten Ada, sektörün önünde önemli mega trendler olduğunu bunları da kentleşme, sürdürülebilirlik, dijitalleşme ve mobilite olarak sıraladı. Ada konuşmasına şöyle devam etti: “Trafik güvenliğinin arttırılmasıyla ilgili küresel olarak tüm sistemlerde kanıtlanmış bir deneyime sahip bir firmayız. Bunun dışında emisyonların azaltılmasıyla ilgili sürdürülebilirlik ve mobilite çözümlerimiz bulunmakta ve bunları pazara sunmaktayız.”
Knorr Bremse Treyler Ürünleri Teknik Satış Mühendisi Erman Uzunoğlu ile Teknik Servis Müdürü Evren Erçıktı, ‘Fren Hesabı’ ve ‘Yeni Nesil Elektronik Fren Sistemi, iTEBS X’ hakkında eğitim verdi.
Treyler Kontrol Sistemler Sorumlusu Moritz Jurschitzka ise treyler endüstrisini yakından ilgilendiren R155 Siber Güvenlik Yönetim Sistemi, R156 Yazılım Güncelleme Yönetim Sistemi (SUMS) hakkında bilgi verdi. Jurschitzka’ nın yaptığı sunumdaki önemli mesajları şu şekilde:
“Knorr-Bremse tamamen yeni Treyler Fren ve Şasi Kontrol sistemlerini piyasaya sürüyor: iTEBS X, TPV, TSV, iTPMS, iReverse. Knorr-Bremse Avrupa'nın önde gelen çok markalı diyagnostik üreticisi Cojali ile yakın işbirliği yapıyor. Knorr-Bremse, ürünlerini ve SUMS süreçlerini ISO24089 ve ECE R156’ya tam uyumlu bir şekilde geliştiriyor. Bu geliştirmeler, treyler üreticisinin araç düzeyinde R156 uyumluluğu için ideal bir temel ve çözüm sunmaktadır. Türkiye, merkez teşkilatının tam desteği ile Knorr-Bremse için küresel anlamda en önemli büyüme pazarlarından biridir.”
LID İş Geliştirme Yöneticisi Ayça Gülşen de otomotiv pazarlarına yönelik akıllı ve kablosuz gömülü elektronik sistemlerin geliştirilmesi, endüstriyelleştirilmesi ve ticarileştirilmesi konusunda uzmanlaştığını söyledi. 20 yıldır TPMS ürettiklerini belirtern Gülşen, treyler, kamyon, tarım, inşaat, motorsikletlerin birinci sınıf tedarikçisi olduklarını söyledi. Gülşen, katılımcılara TPMS’in geleceği ve kullanımı ile ilgili bilgiler verdi.
Mobilite Treyler Konya Bölge Sorumlusu Mehmet Yüksel, ECE R155 Siber Güvenlik ve Siber Güvenlik Yönetim Sistemi kapsamında bilgi vererek, bu regülasyonun M ve N kategorideki, aynı zamanda en az bir ECU takılmış O kategori araçlarının siber güvenliğini kapsadığını söyledi. O kategori için henüz bir uygulama tarihi olmadığnının altını çizen Yüksel, ancak SWU ile Siber güvenlik birlikte düşünüldüğünden yeni revizyonlarda yer alacağı öngörüldüğü uyarsında bulundu. ECE R156 Yazılım Güncelleme Ve Yazılım Güncelleme Yönetim Sistemi regülasyonunda M, N, O, R, S ve T kategorisi araçların yazılım güncellemesini kapsadığını belirten Yüksel, “(EU) 2018/858 son değişikliği (EU) 2022/2236 seviyesinde O kategori araçlar için 7 Temmuz 2024 tarihinden itibaren ECE R 156 Regülasyonu EU komple araç onayı için zorunlu oldu.” dedi. Yüksel, ECR 141 Lastik Basınç İzleme Sistemleri 7 temmuz 2024 tarihinden itibaren 03-04 kategori araçlarda zorunlu olduğunu ve tüm üretilen yeni araçlarda uygulanmayabaldığı bilgisini verdi.
Mobilite Ankara Sorumlusu Samet Bilban, Treylerde Emisyonun Ve Yakıt Tüketimin Önemi (VECTO) 2022/1362/EU kapsamı hakkında şu bilgileri verdi: “O3, O4 (O3 araçlar için minimum 8 ton teknik olarak yüklü ağırlığa sahip.) Bir, iki veya üç dingilli. Üst yapı koduna sahip; (Kutu şeklinde dizayn edilmiş üst yapılar)
03: Kapalı kasa (box body), 04: Frigorifik diğer bir deyişle İç sıcaklığı korumak için donanıma sahip ve yalıtımlı duvarlardan oluşturulan şartlandırılmış gövde (soğutucu üniteli) 05: İç sıcaklığı korumak için donanıma sahip olmayan ve yalıtımlı duvarlardan oluşturulan şartlandırılmış gövde(yalıtımlı frigorifik) 06: Perdeli/brandalı (tenteli), 32: Açılan brandalı (kapaklı tenteli) üst yapı üreten araç imalatçılarında uygulanmaktadır.”
Eğitimin ardından katılımcılara sertifika verildi.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.