TSE Türkiye’de yerini sağlamlaştırıyor
Bir Alman firması olan TSE’nin Türkiye genel müdürlüğünü yürüten Cihanser Çelik, bu sektörde yaşanan rekabetin çok sıkı olduğunu ve insana ve...
Bir Alman firması olan TSE’nin Türkiye genel müdürlüğünü yürüten Cihanser Çelik, bu sektörde yaşanan rekabetin çok sıkı olduğunu ve insana ve AR-GE’ye yaptıkları yaptırımlarla sektörde fark yarattıklarını belirtti.
2010 yılından bu yana bir alman firması olan TSE’nin (Trailer Systems Engineering) Türkiye Genel Müdürlüğünü yapan Cihanser Çelik, Türkiye’ye bu markayla ilk girdiklerinde çok zor bir rekabet ortamının olduğunu belirterek, “Başlarda gerçekten çok zordu. Yurt dışından yeni bir ürün geliyor ve bu ürün yerli üreticiler için alışkanlıklarının çok dışında ve pahalı... Türkiye’deki satış için hep birinci planda fiyat olduğu için zaten büyük bir handikabımız vardı. Planımız ilk başladığımızda yanımıza bir büyük OEM’i almaktı ve IVECO ile başladık. IVECO Daily marka araçlarına alüminyum açık kasa anlaşması yaparak büyük bir adım attık. Daha sonra Türkiye çapında bayiler ağı kurmaya başladık. Bunu da 19 büyük bayi ile Türkiye’nin dört bir yanına dağıttık. Tabi ki bunun için büyük bir efor sarf ettik. İnsana ve AR-GE’ye yaptığımız yatırımlarla bu rekabet ortamında ön plana çıktık. sDüşünebiliyor musunuz kasaları şimdiye kadar kaynakla yapan firmalara artık kaynak yok, vidalama yöntemiyle alt taban ve üstünü yapmayı öneriyorsunuz ve iki katı maliyetine yaptırıyorsunuz. Bunu zorda olsa bugün aştık. Tabi ki, bunu ürettiğimiz malın kalitesi ile başardık. Örneğin çok hafif olması, artı 4-5 saat gibi kısa sürelerde kasaların toplanıp araçlara montaj edilmesi bizim büyük ve hızlı teslimat yapmak zorunda olan bayilerimiz için bulunmaz fırsattı. Zaman ve işçi maliyeti, şu anki konumumuz planlarımızın önünde bayi ağımızı kurduk, OEM’lerle çok başarılı ilişkilerimiz devam ediyor. Yurt dışı satışlarımızı 2015 yılında planlarken, bugün Türki Cumhuriyetlere ve Orta Doğuya satışlar gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.
“Treyler sektörü kontrolsüz büyüyor”
Türkiye’de treyler sektörü gerçekten de inanılmaz bir bicimde ve kontrolsüz olarak büyüyor diyen Çelik, “Bunu bazı kesimler pazarın büyümesine bağlıyorlar ama bence bunun yanında firmaların birbirleriyle girdikleri amansız mücadelenin de etkisi büyük. Bazı firmalar şimdiye kadar yaptıkları üretimin dışında treyler üretimine de geçmek istiyorlar ve bunun için büyük yatırımların içindeler. Benim şimdiye kadar yaşadığım tecrübelerle bu yapılanmanın yanlış olduğunu söylemek zorundayım. Bence firmalar kuvvetli oldukları dalda yatırımlarını yapmalı, taklit etme, kopyalama şeklinden çıkıp AR-GE çalışmasına aktarmalı ve kendi dalında yükselmesi daha doğru olur gibi geliyor. Bu şekilde ayakta kalabileceklerine inanıyorum. Çünkü Avrupa’da da bu şekildeki firmaların hiç biri bugün pazarda yok” ifadesinde bulundu.
“Kalifiye eleman her zaman birinci sırada”
Çalışanların firmalara olan katkısından söz eden Çelik, kalifiye insan gücünün her zaman birinci planda olduğunu ve bugün firmasında insana yatırım yapmayanların durumu ortada olduğunu söyledi. Çelik, “Bir çalışanın kendisi ve firması için her zaman yenilikçi düşüncelere açık, araştırmacı ve sorgulayıcı olması lazımdır. Kişi bunun yanında firmasının gelişmesi için yeni konseptler üretiyorsa siz o zaman işte bir firmanın nasıl geliştiğini görürsünüz” diye konuştu.
“Tecrübeye saygı duyarım”
Bu sektörde 3 buçuk yıldır yer aldığını söyleyen Cihanser Çelik, “Ama bu sektördeki önemli kişiler benim çok uzun yıllardır bu isi yaptığımı zannediyorlar, kısa bir süredir bu sektörde olduğumu paylaştığımda şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar. Ben yapı olarak çok çabuk öğrenen biriyim, bu her şeyi biliyorum demek değil ama bugün sektörde bazı şeyleri söyleyebilecek yerdeyim. Bunun yanında mesleki ve sektörel tecrübeye inanan ve büyük saygı duyan biriyim. Ben bu isteki duayenlerin yanında hala çok şey öğreniyorum ve duracağım yeri çok iyi bilirim. Ben kendi adıma firmama yaptığım katkılar için bir muhasebe yaparsam şunu diyebilirim, ‘daha gidecek çok yolumuz var.’ Bunu herkes bilmelidir ki, ticarette hiç bir zaman hedefe ulaşılmaz. Ticarette hedefe ulaştığınızı sandığınızda arkasında yeni bir hedef olduğunu görürsünüz” ifadelerini kullandı.
Yabancı bir marka ile çalışmanın nasıl olduğundan da söz eden Çelik, “Ben yıllardır yurt dışında yaşamama rağmen ne kadar da olsabizimle Avrupalılar arasında bir mantalite farkı var. Bazen bunu aşmak zor oluyor. Bu sadece benim için değil, Türkiye’deki bayilerimiz içinde zor oluyor. Ancak bunun yanında bir Alman firmasıyla çalışınca kendinizi güvende ve çok kuvvetli hissediyorsunuz. KIT montaj tekniğinin ne kadar başarılı ve seri üretimde olmazsa olmaz olduğunu sektöre gösterdik ve bugün birçok firma alt taban “şasi”yi kaynaksız KIT seklinde vidalayarak üretmek istiyor. Seri üretim yapmak isteyen firmalara desteklerimiz artarak devam edecektir” ifadesinde bulundu.
Yeni teknoloji: Kit QCS
Çelik, “Bu en yeni ürünümüz içecek taşımada ve hızlı yükleme ve indirme yapılan her yerde kullanılıyor. 30 saniye gibi kısa bir sürede 13620 mm uzunluğundaki bir dorsenin yan tentesini açabilirsiniz. Türkiye pazarı, Avrupa’daki durum şu an pek iç açıcı görünmüyor. TSE çok stabil bir ekonomisi olmayan diğer Avrupa ülkelerine göre Türkiye’yi son yıllardaki büyüme oranına göre iyi takip ediyor ve büyüyen bu pazardan pay almak istiyor. Bunun içinde önümüzdeki dönemde yatırım ve çalışma planını artırmaya kara verdik. Firma açılışının ilk yılında 10 bin, ikinci yılında 45 bin ve şu an yılda 60 bin üzerinde çatı sistemi üretiyor ve bu 7 dakikada bir üretim anlamına geliyor. Avrupa’da yüzde 48 Pazar payıyla lider durumdayız, bunu Türkiye’de de başarmak istiyoruz. 2010 yılından beri Türkiye faaliyetteyiz, İstanbul Merkez olarak Bayilik sistemiyle Türkiye de çalışmaktayız” dedi.
TSE 1995 yılında kuruldu
TSE, (Trailer Systems Engineering) 1995 yılında Almanya’nın Baden Württenberg eyaletinin Ulm şehrinde kurulmuş bir firma:
1996 yılında treyler için seri bicimde kayar çatı üretimi başladı,
1998 yılında şimdiki yeri Ratshausen şehrine taşınıp kamyonlara yan duvar panelleri için kayar çatı sistemleri üretimine başladı,
2000 yılında Firma şimdiki adını Trailer Systems Engineering aldı,
2001 yılında seri üretim Alüminyum Kasa,
2004 yılında seri üretim alt taban platformu,
2006 yılında seri üretim içecek taşıyıcıları için kasa,
2010 yılında seri üretim Alüminyum Kasa ve demonte çatı sistemi,
2012 yılında seri üretim hızlı açılır kayar perde sistemi.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.