Tümosan İspanyollarla hızlı tren üretecek
- Albayrak Yönetim Kurulu Başkanı Albayrak: - "Milli tren projesi kapsamında yüksek hızlı tren setlerinin azami yurt içi kaynaklarla üretilmesinde teknoloji...
- Albayrak Yönetim Kurulu Başkanı Albayrak:
- "Milli tren projesi kapsamında yüksek hızlı tren setlerinin azami yurt içi kaynaklarla üretilmesinde teknoloji transferi bir gereklilik olarak ortaya çıkmakta ve uluslararası işbirliği zorunlu hale gelmektedir"
- Tümosan Genel Müdürü Öğün:
- "Tahmini bedelin, 10 yıl içinde 3-4 milyar avro civarında bütçenin içerisindeki setlerden oluşacağını değerlendiriyorum. İspanyol firmanın bu bütçeye katkısının ne olacağı henüz belirlenmedi"
Tümosan ve Talgo arasında hızlı tren setleri ortak üretimi amacıyla niyet sözleşmesi imzalandı.
Tümosan ile tren, hızlı tren ve demiryolu ekipmanı alanında faaliyet gösteren İspanyol şirketi Patentes Talgo SLU arasında ortak proje, girişim veya teknoloji transferi konusunda niyet mektubu imzalanmasına ilişkin düzenlenen tören, iki şirketin üst düzey yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Törende konuşan Albayrak Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Albayrak, son 10 yılda yeni bir demiryolu seferberliğinin başladığı ve Türkiye'nin hızlı trenle tanıştığı bir dönemi yaşadıklarını belirterek, "Açıklanan devlet politikası 2023 yılına kadar 10 bin kilometre hızlı tren hattının inşasını öngörmekte, Asya ve Avrupa'yı bağlayarak ülkemizi demiryolu ulaştırmasının kalbi konumuna getirmeyi amaçlamaktadır" dedi.
Bu hedeflere ulaşılmasında demiryolları olduğu kadar çeken ve çekilen araçların yurtiçinde üretilmesi için teknolojinin geliştirilmesinin altını çizen Albayrak, milli tren projesi kapsamında yüksek hızlı tren setlerinin azami yurtiçi kaynaklarla üretilmesinde teknoloji transferinin bir gereklilik olarak ortaya çıktığını ve uluslararası işbirliğinin zorunlu hale geldiğini aktardı.
Albayrak, Tümosan'ın, özelleştirmeden sonra geçen 10 yıl içerisinde ürettiği araçların dizel motor, transmisyon, şanzıman ve aks sistemlerinin tasarım ve üretimini milli olanaklarla gerçekleştirildiğini ifade etti.
Tümosan'ın Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile Altay Tankı güç grubunun geliştirilmesi proje görüşmelerini sürdürdürdüğünü, sözleşme imzalandıktan sonra 5 yıl içerisinde bin 500 beygir gücü motor ve transmisyon tasarım ve üretim yeteneğine kavuşacağını vurgulayan Albayrak, "Tümosan örneğinden yola çıkan grubumuz aynı yaklaşımı milli tren projesinde uygulama düşüncesiyle uzun süren değerlendirmeleri sonrasında Talgo firmasını işbirliği için en uygun aday olarak belirlemiş ve bu amaçla niyet mektubu imzalama kararı almıştır" diye konuştu.
Bu işbirliğinden nihai amaçlarının raylı sistemler teknolojilerinin ülkeye kazandırılması olduğuna dikkati çeken Albayrak, sözlerini şöyle tamamladı:
"İmza altına alınan belge kapsamında taraflar Türkiye'de hızlı tren setlerini ortaklaşa üretmek amacıyla fizibilite çalışmaları yapmayı ve potansiyel projelerin ihale sürecine katılmayı hedeflemektedirler. Huzurunuzda, artı milli bir görevin yerine getirilmesi için bizimle işbirliği yapma kararı veren Talgo firma yetkililerine şükranlarımı sunuyor, attığımız bu adımın firmam ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum."
"İspanyol firmanın bütçeye katkısının ne olacağı henüz belirlenmedi"
Patentes Talgo SLU Başkan Vekili Ana De Nicolas Renedo da çok sayıda ülkede farklı icraatlar gerçekleştirdiklerini belirterek, bu büyük projeyle de çalışmalarını sürdürmek için çaba göstermeye devam ettiklerini kaydetti. İspanya Başbakanı'nın da söz konusu projede büyük pay sahibi olduğuna işaret eden Renedo, iki ülkenin söz konusu proje için mutluluk duyduğunu ifade etti.
Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı (TYDTA) İlker Aycı ise Albayrak Grubu'nun, Konya'daki Tümosan fabrikasını alarak değer üzerine değer kattığını belirterek, "20 milyon dolar civarında bulunan şirketin değeri bugün 1 milyar doların bir miktar altında bulunuyor. Eminim, bu ortaklıkla birlikte ileride 1 milyar doları aştığını da göreceğiz" dedi.
Tören sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Tümosan Genel Müdürü Kurtuluş Öğün, Türkiye'nin mili hızlı tren hedeflerini gerçekleştirmek için çalıştıklarına işaret ederek, "Tahmini bedelin, belki de 10 yıl içerisinde 3-4 milyar avro civarında bütçenin içerisindeki setlerden oluşacağını değerlendiriyorum. İspanyol firmanın bu bütçeye katkısının ne olacağı henüz belirlenmedi. Görüşmeler devam edecek, başlangıç yatırımının nasıl olacağına yeni yeni karar vereceğiz" diye konuştu.
Öğün, öncelikle devlet projelerinin milli olanakla gerçekleştirilmesinin kendileri için çok önemli olduğunu dile getirerek, "Bu firmanın doğrudan doğruya para getirmesi değil, bizim de katkımızla bir yatırımın yapılması ve sanayinin kurulması önemlidir. Biz, 4 milyar avroluk bir işe talibiz" dedi.
Soruları yanıtlayan Albayrak Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Albayrak, projenin 1 yıllık çalışmanın ürünü olduğunu, projehayata geçirildikten sonra yurtdışından gelen çok fazla sayıda teklifi de değerlendirebileceklerini belirtti.
Albayrak İnşaat Genel Müdürü Şafak Kaçar ise Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın (TCDD) yıl içinde çıkacağı hızlı tren setleri ihalesinin 90 setlik ve yaklaşık maliyetinin 3 milyar avro olduğunun tahmin edildiğini vurguladı.
Kaçar, "Yerli üretimin teşvik edilmesi amacıyla yüzde 53 kadarının Türkiye'den üretilmiş olması isteniyor. Hızlı trenleri, Talgo'nun da Türkiye'ye getireceği uzmanlıkla Türkiye’de üretmeyi planlıyoruz, onun için bu ortaklık anlaşmasını imzalıyoruz. Esas amacımız, 90 setlik ihaleye teklif verebilecek duruma gelmek.. İhale tarihi seçimlerden sonra, bu yıl içerisinde gerçekleşecek. Bu ihaleye yetişmek için çalışıyoruz" diye konuştu.
Dün KAP'ta duyurmuştu
Tümosan Motor ve Traktör Sanayi AŞ'nin dün Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan açıklamasında, "Şirketimiz bünyesinde tren, hızlı tren ve demiryolu materyal ve ekipmanlarının üretilmesi, satışı, bakım ve onarımı işlerinin yapılması amacı ile bu konuda faaliyet gösteren İspanya'da yerleşik Patentes Talgo SLU firması ile ortak proje, ortak girişim ve/veya teknoloji transferi yapılmasına ilişkin niyet mektubu (memorandum of understanding) imzalanması hususunda mutabık kalınmıştır" ifadelerine yer verilmişti.
Şirketin KAP'a önceki gün yaptığı açıklamada ise Tümosan bünyesinde tren, hızlı tren ve demiryolu materyal ve ekipmanlarının üretilmesi, satışı, bakım ve onarımı işlerinin yapılması amacıyla bu konuda faaliyet gösteren yurtiçi ve yurtdışı firmalarla ortak proje, ortak girişim ve teknoloji transferi konusunda görüşmeler yapmak üzere yönetim kurulu başkanı Nuri Albayrak'ın yetkilendirilmesine karar verildiği duyurulmuştu.
Geçen haftayı 5,26 TL'den tamamlayan Tümosan hisseleri, bugün haftalık yüzde 35 yükselişle 7,13 TL’den işlem görüyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.