Turan Emeksiz vapuru otel oldu

Turan Emeksiz vapuru otel oldu

İstanbul'dan Bursa'ya gitmek için deniz otobüsüne binenleri Güzelyalı sahilinde bir İstanbullu karşılıyor. Emektar Turan Emeksiz vapuru. Bacasından tüten...

İstanbul'dan Bursa'ya gitmek için deniz otobüsüne binenleri Güzelyalı sahilinde bir İstanbullu karşılıyor. Emektar Turan Emeksiz vapuru.

Bacasından tüten dumana bakılırsa hazırola geçmiş, deniz otobüsüyle Mudanya sahiline gelenleri toplayıp gerisin geri götürecek gibi duruyor. Limana demirlemiş halde olan vapur aslında bir otel-restoran. Dışarıdan bakınca orijinal vapurdan hiçbir farkı yok. Bu sebepledir ki; Güzelyalı'nın çoğunluğu emekli olan sakinleri ve onların ziyaretçileri bir müze gezer gibi oteli ziyarete gidiyor. Otelin ziyaretçileri gezdirmek ve vapur hakkında bilgilendirmek için ayrıca bir çalışanı (tayfası) var.

Sahipleri de bunu vatandaşlık görevi olarak görüyor. Zira 45 yıl Eminönü-Kadıköy arasında milyonlarca yolcu taşıyan vapurun içinde çok yaşanmışlık hikâyesi var. Bu sebeple otele dönüştürülürken yaşanmışlığını kaybetmeyecek bir düzenleme yapılmış.

Mimar Hulki Türe, başarılı bir işe imza atmış ve orijinalliğinden taviz vermeden; yatakları, modern banyo ve tuvaletleri, 200 kişilik konferans salonu, ayrıca bir toplantı salonu, kafeteryası ve lokantalarıyla 5 yıldızlı otel konforunda bir mekan oluşturmuş.

Bu konsept dünyada ilk. Yüzen gemi oteller var fakat vapur otel yok. Bu imkânları gören Bursa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki şirketler yabancı konuklarını burada ağırlıyor. Misafirlerin hemen hemen hepsi bir tarafı yemyeşil Bursa dağlarına diğeri Marmara Denizi'ne bakan bu otantik vapur otelden ayrılmakta zorlanıyormuş. Hatta birçoğu iş gezilerini bir gün daha uzatıp otelde kalıyorlarmış. Otelin her yerinde kablosuz internet var. Güzelyalı Deniz Otobüsü iskelesine uzaklığı 3 dakika. Otomobille Bursa merkeze 13, sanayi bölgesine 17 dakika mesafede. Bursa merkezden belediye otobüsüyle 3 liraya gelmek mümkün. Bu kadar merkezi bir yerde olmasına rağmen sessiz ve sakin bir ortamı var. Denizin üstünde ama karayla bitişik. Bosh, Renault, Tofaş gibi firmaların yöneticileri, yapacakları toplantılar için burayı kullanıyor. Çünkü beton yapılardan bunalanlar için değişik bir ortam. Denizin 2,5 metre altında sessiz ve görkemli bir toplantı salonu var. Ya da denizden 5 metre yukarıda ferah bir restoranı.

Turan Emeksiz vapurunun müdavim yolcuları, yıllar sonra eski bir dostu ziyaret eder gibi geliyor. Bunlardan birinin hikâyesini Turan Emeksiz Otantik Otel'in ortağı ve işletme müdürü Murat Mestan şöyle anlatıyor: "55 yaşlarında bir bey otele girdi ve kafeterya bölümündeki sütunlar ahşaptır, onlardan birini incelemeye başladı. Yaklaştım ve hayırdır dedim." "Yıllar önce sevdiğim kızın ismini kazımıştım buraya. Şimdi biz evlendik, o duruyor mu diye bakıyorum." dedi. Tüylerim diken diken oldu. Yazdığı yeri unutmamış ve yıllar sonra eşine göstermek istiyor. Geminin ahşaplarını temizlediğimiz için bulamadık fakat oturduk uzun uzun sohbet ettik. Bunun gibi daha ne hikayeler var. Şimdi otelin kafeterya bölümü olan, vapurun iç salonundaki koltuklarını gösterip 'şurası benim yerim' diyorlar. Sabah 07.30 seferinde herkesin ayrı bir yeri varmış. Kimse kimsenin yerine oturmazmış. Garson kimin çay, kimin kahve içtiğini bilir ve sormadan yapar getirirmiş. Biz de o havayı korumaya çalıştık."

Otantik vapur oteli geçtiğimiz aylarda İstanbul Üniversitesi'nin 59 mezunları ziyaret etmiş. Herkes kendi yerine oturup çay içmiş, eski günlerden konuşmuş. Hatta aralarından biri "Ağabeylerim ablalarım şu anda elimde gördüğünüz kalemler bir lira. Bu kalemleri alana bir de silgi veriyoruz..." diye eski vapurların değişmez satıcılarının taklidini yapmış. O sırada vapurda bulunan herkes bu gösteriden çok büyük keyif almış. Mestan, bu sebeple bir armatör bulup bu pazarlama stratejisini konukları eğlendirmek için yaptırmak istiyor.

Murat Mestan, aslında bir voleybol hocası. Uzun yıllar birinci ligde oyunculuk ve antrenörlük yapmış. Ortağı ve BCR turizmin sahibi Berat Tunakan'ın teklifi üzerine burayı işletmeye başlamış. Güzelyalı Belediyesi'nden batmak üzereyken devraldıkları vapura, 2 milyon dolarlık masraf yapmışlar.

Vapur otelin ikisi süit olmak üzere 20 odası var. Giriş kattaki kafeterya bölümü yani yolcu oturma kabini orijinal haliyle duruyor. Can yelekleri bile aynı yerde. İstanbul vapurlarında olduğu gibi çay bölmesinde yine çay kahve ikramı yapılıyor. Bir üst katta odalar var. En üst kat orta salonu, ön ve arka güverteler zemini güçlendirilerek restoran haline getirilmiş. Kaptan köşklerinden soldaki, doğum günü veya evlilik yıldönümü gibi özel günlerde baş başa yemek yemek isteyen çiftler için ayrılmış. Sağ taraftaki kaptan köşkü ise Mestan'ın çalışma ofisi. Vapurun seyir defteri, dümeni, pusulası ve saatleri aynı yerlerinde duruyor. Gemiden çıkartılan tek şey buhar kazanı olmuş. Dev buhar kazanı çıkarılarak yerine 200 kişilik bir toplantı-konferans salonu yapılmış.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.