Türk lojistiğinde 'gizemli yabancı' sayısı artıyor
Kargo ve lojistik alanında Türkiye’nin önde gelen şirketleri ya el değiştiriyor ya da yeni firmalar ofisler kurarak pazara adım atıyor. Japon Hitachi ve Yusen, Avustralya’dan Toll Global, Almanya’dan Kühne-Nagel bunlardan sadece birkaçı...
İşte bu isimlere son bir ay içinde iki firma daha katıldı. Bu firmalar ise Hollanda’dan. Bilindiği üzere geçen ay Türkiye’nin en büyük taşımacılık şirketlerinden MNG Kargo’nun hisselerinin tamamı için Hollanda’da kurulu Mirage Cargo B.V. adlı firma ile masaya oturulmuştu. Şimdi de sektörün öncü isimlerinden Netlog Lojistik’e yine Hollanda’da kurulu Turklogistics B.V. adlı firma ortak oluyor.
İki Türk şirketinin 15 bin çalışanı var
Önce, hisseleri satış aşamasına gelen iki Türk şirketinden biraz bahsetmek gerekiyor. Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Mehmet Nazif Günal’ın yaptığı MNG Holding bünyesinde kurulan MNG Kargo, 2003 yılında faaliyetine başladı. Türkiye genelinde 815 şubesi bulunan MNG Kargo’nun filosunda 2 bin 600 araç var ve günde 600 bin adrese ürün teslimatı yapılıyor. Şirketin çalışan sayısı ise 9 bin kişi civarında.
Ortaklık için geçen hafta resmi temaslara başlayan Netlog Lojistik de MNG gibi 2003 yılında kuruldu. Netlog’un kurucuları ise Yıldız Holding’in sahibi Ülker Ailesi ile sektörün önde gelen isimlerinden Çak Ailesi.
Afganistan'daki Amerikan askerlerine gıda malzemesi taşıyarak adından söz ettiren Netlog Lojistik’te Ülker ile Çak aileleri arasında yollar ayrıldı ve Yıldız Holding hisselerini devretti. 2015 verilerine göre Netlog Lojistik Grubu’nun cirosu 1.6 milyar lira. 6 bin 750 personeli bulunan Netlog’un filosunda 3 bin 100 araç bulunuyor.
Bilgi yoksa görüş nasıl bildirilecek?
Gelelim her iki Türk şirketini satın alan Hollanda menşeli Mirage Cargo B.V. ile Turklogistics B.V. adlı firmalara... Ne yazık ki onlar hakkında bilgi yok. Hem MNG hem de Netlog’un yönetimiyle iletişime geçtik ancak onlardan da bir dönüş alamadık. Hisse satışını öğrendiğimiz Rekabet Kurumu ise verilenler dışında başka bilgi sahibi olmadıklarını belirtiyor.
Oysa diğer ülkelerde olduğu gibi Rekabet Kurumu’nun amacı satın alma ve birleşme işlemlerini kamuoyuyla paylaşmak. Böylece satış ve ortaklıklara diğer firma ve kişilerin de itiraz etme şansı buluyor. Kurumun resmi internet sitesinde de “...Rekabet Kurumu’na yapılan güncel birleşme ve devralma bildirimlerinin bir listesi yer almaktadır.
Listede yer alan birleşme ve devralma işlemleri hakkında bilgi, belge ya da görüş sunmak isteyenler aşağıda bilgileri verilen iletişim kanallarını kullanarak ya da elektronik başvuru formunu doldurarak ilgili işlemler hakkında bilgi sunabilirler” yazısı yer alıyor. Ancak satın alan şirketler hakkında bilgi sahibi olunmayınca itiraz etmek, bilgi-belge veya görüş bildirmek de imkansız oluyor.
Kerim ÜLKER - DÜNYA
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.