Türk lojistik sektörünün yeni rotası: Kazakistan
Yabancı yatırımcı sayısını 3’e katlayan Kazakistan’a Türk firmalarının ve lojistikçilerinin de ilgisi arttı. Kazakistan’ın Çin ile Avrupa arasında önemli bir karayolu ve demiryolu güzergahı olması, ülkenin stratejik önemini artırıyor.
Dünya ticaretinde adeta görünmeyen bir güç olan Kazakistan, yeni ticaret yollarının şekillenmeye başlamasıyla yabancı yatırımcıların da ilgi odağı oldu. Son birkaç yılda yabancı yatırımcı sayısını 3’e katlayan Kazakistan’a Türk firmalarının ve lojistikçilerinin de ilgisi arttı. Kazakistan’ın Çin ile Avrupa arasında önemli bir karayolu ve demiryolu güzergahı olması, ülkenin stratejik önemini artırıyor. Yılda 100 milyarlarca dolar yükün geçeceği ülkede, Türkiye’nin büyük lojistik oyuncuları yapılanıyorlar. Hedef bu ticaretten daha fazla pay almak ve bölgesel bir güç olmak.
Dünya ticaretindeki dengeler değişirken yeni ülkeler ve yeni ticaret yolları öne çıkıyor. Çin, Pakistan, Hindistan gibi devasa nüfusa sahip ülkeler oyuna dahil oluyorlar. Batı –Doğu arasındaki ticaretin hızlanması ve lojistik maliyetlerin düşmesi için son dönemde milyar dolarlık yatırımların arka arkaya geldiğini görüyoruz. Özellikle Çin tarafından yapılan demiryolu yatırımları bu ülkenin Avrupa’ya ulaşımını 2 haftaya kadar düşürdü. Avrupa-Asya arasında doğal bir köprü görevi gören Türkiye iki kıta arasındaki ticaretten ve lojistik akıştan pay almak için en şanslı ülkelerden birisi. Tabi bunu yeni işbirlikleri ile desteklemesi gerekiyor. Doğu-Batı arasındaki mal akışını kontrol etmek ve yönetmek için işbirliği yapılacak ülkelerden biri Kazakistan. Tam bir ithalat ülkesi olan, ihracatı ise tamamen petrole bağlı olan Kazakistan ise büyük bir sıçrama gerçekleştirmek istiyor. Bunun için Nurlu Yol Ekonomi Programı açıklandı ve yoğun bir çalışma yapılıyor. Yabancı ülkelerin de son birkaç yılda bu ülkeye yatırımlarının 3 kata yakın arttığı görülüyor. Hem düşük enerji fiyatları hem de yeni ticaret yollarının merkezi olan Kazakistan Türk firmaları için de büyük bir yatırım merkezi. Türk şirketleri bu ülkeye bugüne kadar 2 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdiler.
Ülke lojistik açısından da çok büyük bir potansiyele sahip. Özellikle Çin’in bu ülkeden geçerek Batı’ya ulaşma hedefi, lojistikçilerin Çin taşımalarından pay alma yarışına getirecektir. Kazakistan’da Türkiye’nin en büyük lojistik firmalarının bir yapılanma içerisinde olduğunu görüyoruz. Bu ülkenin artan inşaat ve enerji taşımalarından pay almak isteyen firmalarımızın önümüzdeki dönemdeki hedefi ise bu ülkeyi Asya-Avrupa ticaretinde bir lojistik merkez olarak konumlandırmak.
21 BİN 800 YABANCI ŞİRKET BU ÜLKEDE FAALİYET GÖSTERİYOR
Kazakistan Cumhuriyeti Ulusal Ekonomi Bakanlığına bağlı Ulusal İstatistik Komitesi tarafından yapılan bir açıklamaya göre; 1 Mart 2017 tarihi itibarıyla Kazakistan’da yabancı sermaye iştiraki ile kurulan faal firma sayısının bir yıl içinde 2,5 kat artarak 21 bin 800’e ulaştığı bildirildi. Kazakistan’da faaliyet gösteren yabancı şirketler arasında Rusya 7 binden fazla şirket ile birinci, Türkiye 1.800 adet ile ikinci sırada yer alıyor. Çin, Hollanda ve Alman iş dünyasını temsilen 900’den fazla şirket bu ülkede faaliyet gösteriyor. Ayrıca, 893 adet Özbek şirketi, 657 adet Ukrayna şirketi, 612 adet Kırgız şirketi, 513 adet İngiliz şirketi, 509 adet Amerikan, 485 adet Güney Koreli ve 422 adet Azeri şirket bulunuyor.
İRAN KAZAKİSTAN İLE ORTAK LOJİSTİK ŞİRKET KURUYOR
İran, Kazakistan’ın lojistik potansiyeleni ve stratejik konumunu kullanmak isteyen ülkelerin başında geliyor. Kazakistan Demir Yolları Ulusal Şirketi (KTJ) ile “Islamic Republic of Iran Shipping Lines” (IRISL) arasında imzalanan bir Mutabakat Zaptına göre, ortak bir lojistik firması kurulması kararlaştırıldı. Söz konusu ortaklığın Bandar Abbas ve Aktau Limanlarının daha da geliştirilmesi ve yük trafiğine daha fazla açık hale getirilmesi için 2017 yılı son çeyreğinden itibaren ortak somut çalışmaların başlatılması hususunda mutabakata varıldı.
ÇİN, KAZAKİSTAN’DA 26 MİLYAR DOLARLIK 51 FARKLI PROJE GERÇEKLEŞTİRECEK
Bölgenin en önemli oyuncusu Çin, geçtiğimiz yılın eylül ayında G20 Zirvesi’ne Kazakistan’ı özel olarak davet etti. Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ile Çin Devlet Başkanı Xi Jipping arasında gerçekleştirilen ikili görüşmede, önümüzdeki 5 yıl içinde 26 milyar dolar değerinde 51 adet projenin hayata geçirilmesi kararlaştırıldı. Söz konusu projeler arasında Atrau şehrinde kimyasal ürünlerin üretimini yapacak bir adet fabrika, 3 adet petrol rafinerisi, Kostanay şehrinde bir adet otomotiv fabrikası, gıda işleme fabrikaları ve çok sayıda müteahhitlik projesi yer alacak.
ASYA KALKINMA BANKASI ULAŞTIRMA ALTYAPISI İÇİN 240 MİLYON DOLARLIK KREDİ VERDİ
Asya Kalkınma Bankası geçtiğimiz yıl, Kazakistan’ın ulaştırma alanında altyapısının güçlendirilmesi amacıyla 240 milyon dolar değerinde kredi sağladı. Söz konusu kredi ile, Kazakistan’ın özellikle başkent Astana’dan Hazar Denizi istikametindeki geniş coğrafyada karayolu ve demiryolu ulaşımının daha modern bir hale getirilmesi amaçlanıyor. Kazakistan’ın Çin ile Avrupa arasındaki önemli bir karayolu ve demiryolu güzergahı olması sebebiyle, son yıllarda özellikle Çin tarafından Kazakistan’ın ulaştırma altyapısı ile ilgili projelere büyük ilgi duyuluyor.
BAKÜ-TİFLİS-KARS HATTI ve KUZEY GÜNEY BAĞLANTISI
Türkiye’nin bölgeyle ulaşımını kolaylaştıracak önemli projelerden biri olan Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı haziranda açılacak. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, bu hattın yeni hatlarla desteklenmesi konusunda çok önemli bir bilgi verdi. Arslan Kars’tan batıya doğru giden tren yükünün Karadeniz’e de gitmesi gerektiğine işaret etti. Arslan şunları söyledi: “Kars’tan batıya giden tren yükünün Karadeniz’e de gitmesi gerekir. Dolayısıyla Kırıkkale, Çorum, Samsun’a, Erzincan’dan Trabzon’a bağlantı yapacağız. Erzincan’dan güneye, Sivas’tan güneye yani Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Mardin’e de inen demiryolu ağlarını yapacağız. Bunlar birbirinin tamamlayıcısı. Bunlar bizim için de ülkemiz için de çok önemli. Bu projelerin en önemli halkalarından biri de Londra’dan kalkan bir trenin Pekin’e gidebilmesi için Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Projesi. Bu proje bölgemiz ve Kars için çok önemli. İnşallah haziranda işletmeye açıyoruz.”
KARADENİZ-AKDENİZ KESİNTİSİZ BAĞLANACAK
Ahmet Arslan Türkiye’nin güneyi ve kuzeyini Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu üzerinden 18 ulaşım koridoru ile birbirine bağlayacaklarını söyledi. Araslan şunları söyledi: “Türkiye’nin kuzeyinden güneyine, Karadeniz’i Akdeniz’e ve Doğu Anadolu üzerinden Güneydoğu Anadolu bölgesine bağlamak için 18 koridor belirlendi. Bu 18 koridorun son 3 tanesi Karadeniz’i Doğu Anadolu’dan Akdeniz’e ve güneye bağlamak adına yapılıyor. Bunlardan bir tanesi Ovit Tüneli, çok önemli bir tünel. 14 bin 200 metrelik bir güzergah ve devamında da Kop Tüneli ile gelip Erzincan’a, Erzurum’un İspir ilçesi üzerindeki tünellerden Erzurum’a, Gümüşhane üzerinden Trabzon’a, Erzincan’a bağlanması, bütün bunlar birbirinin tamamlayıcısı. O geçit vermeyen Tendürek Dağlarını da çok daha rahat aşabilmemiz, geçebilmemiz için Tendürek’te bir tünel planlaması yaptık, şu an proje çalışması yapılıyor. İnşallah onu da yaptığımızda Karadeniz’i Akdeniz’e, ülkemizin en doğusundan kesintisiz şekilde, tünel gerektiğinde tünel, viyadük gerektiğinde viyadük ve köprü yaparak bölünmüş yollarla bağlamış olacağız.”
4 ZORLU GÜZERGAH
UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Kazakistan’ın Türkiye için çok önemli bir ülke olduğunu söyledi. Şener, en son KUKK toplantısında Türkiye’nin 1.000 transit geçiş hakkı bulunan Kazakistan’dan 50 bin adet geçiş hakkı istediğini, bu isteğin herkeste şaşkınlık yarattığını aktardı. Şener, “Bu adetleri Çin yüklerini taşımak için istedik. Bize 2 bin geçiş belgesi verildi ama 100 dolarlık bir ücret karşılığında geçişler süresiz oluyor” diyerek Kazakistan’ın ülkemiz için de stratejik bir ülke olduğuna vurgu yaptı. Kazakistan’a giden araçların yarıya yakınının boş döndüğünü aktaran Şener, Kazakistan’a ulaşımda sıkıntılar olduğunu söyledi. İstanbul’dan Kazakistan’a gitmek için araçların önce Ukrayna’ya buradan da Rusya’yı transit geçip bu ülkeye ulaştıklarını anlattı. Bunun sağ elle sol kulağı göstermeye benzediğini aktaran Şener, “Bir yolu da Sarp’tan çıkıp Gürcistan’a buradan tekrar Rusya’ya girip Hazar’ın batısından çıkmaktı. Çok az araç daha kısa olmasına rağmen Hazar güzergahını kullanıyordu. Gemi geçiş sorunları nedeniyle bu güzergah çok kullanışlı değildi. Bir başka grup da İran üzerinden Kazakistan’a gidiyordu. Orada da vize ve transit sorunlarından dolayı Türkmenistan taşımacılarımızı zorluyordu. Araçlar İran-Türkmenistan-Özbekistan-Kazakistan hattından gidiyordu” dedi.
KAZAKİSTAN’IN BİZİM İÇİN ÖNEMİ ÇİN İLEKOMŞU OLMASI
Kazakistan’ın Türkiye için en önemli yönünün Çin’e komşu olması olduğunu söyleyen Şener, “Çünkü Çin artık üretimini Kazakistan sınırına yakın olan Sincan ve Urumçi bölgesine taşıdı. Ve batıya olan ticaretini; iki Türkiye boyu doğusundaki limanlara gidip 8 haftada Avrupa’ya göndermek yerine hemen Kazakistan’dan trene yükleyerek 2 haftada göndermeye çalışıyor. Bunu denedi ve Rusya steplerinden Kazakistan üzerinden Duisburg’a 18 günde gitti. En son İngiltere’ye tren katarı 22 günde ulaştı” dedi.
ÇİN’İN AKTARMA MERKEZİ OLUYOR
Türkiye-Çin karayolu taşımacılık anlaşmasının mayıs ayında parafe edileceğini söyleyen Fatih Şener, Türk TIR’larının bu anlaşma ile Çin içlerine kısa mesafe gidip yükleri alabileceğini aktardı. Çin TIR’larının ölçü ve uzunluklar nedeniyle ülke dışına çıkmalarının mümkün olamadığının bilgisini veren Şener, ayrıca Çin’in 1 Ocak 2017 tarihi ile TIR sistemine girdiğini de hatırlattı. Tır Sisteminin uygulanmasında zorluklar olacağını ifade eden Şener, “Şimdi buradan yola çıkarak şuna bakmalıyız: Çin kendi iç sistemi, iç trafiği, araç standartları olarak bakıldığında girilmesi çok zor bir ülke gibi görünüyor. Çin bu nedenlerle yüklerini Kazakistan’a aktaracak, Kazakistan’dan da batı dünyasına ulaştıracak görüşü hakim. Kazakistan’ı Çin’in aktarma merkezi olarak düşünebiliriz. Çin Pakistan’da ticaret merkezi kurdu. Pakistan’a göndereceği yükleri oraya göndermeye çalışıyor. Kazakistan’ın kuzeyinde bir aktarma merkezi kurdu oradan günde 2 tren Almanya’ya kadar gidiyor” diye konuştu. LOJİSTİK PROJELER BEKLENİYOR “Çin’de Asya Altyapı Kalkınma Bankası diye bir banka kuruldu. Bu banka aslında İpekyolu’nu canlandırmak için finansal destek sağlıyor. Türkiye’de en son Antalya’daki G20 zirvesinde bu bankaya 2 milyar 500 bin dolar yatırdı ve ortak oldu” diyen Fatih Şener, Dış İşleri Bakanlığı’nın özel sektöre bir çağrı yaparak, bu güzergahın orta koridoru canlandıracağını bunun için lojistik merkezler olur, demiryolu olur, limanlar olur farklı projelerle kendilerine başvuruda bulunulmasını istediğini ancak şu ana kadar böyle bir projenin gitmediğini de kaydetti.
KAZAKİSTAN-ÇİN SINIRINA TÜRK LOJİSTİK MERKEZİ KURULABİLİR
En son KUKK toplantısında 2 bin transit geçiş hakkı aldığımızı ancak 100 dolar ödeyen herkesin sınırsız transit geçiş hakkına sahip olacağını aktaran Fatih Şener, “Şayet Kazakistan Çin sınırının Çin tarafında bir Türk lojistik merkezi kurulursa Tır’larımız kısa mesafe girip bu yükleri alırlar ve Kazakistan’dan transit geçişle bu işi halledebiliriz. Kazakistan’a gelen yükleri alacaksak bu ya demiryoluyla olacak ya karayoluyla olacak. Karayoluyla olunca 3. ülke yükü olacak. Çin’e ait bir yükü alacağız. Bunun prosedürleri açısından Kazakistan ile karayolu anlaşmasının yeniden revize edilmesine ihtiyaç var. Ahmet Davutoğlu’nun bakanlığı döneminde Astana’ya başkonsolosluk açıldı. Bu Bakü’den gemilerin gittiği limandır. Davutoğlu biz bunu İpekyolu’nu düşünerek yaptık demişti. Buradan geçecek ticaret için bu konsolosluk açıldı. Ancak uygulamalara baktığımızda Dış İşleri Bakanlığı bunu yapmış ama Gümrük Bakanlığı’nın ve Ekonomi Bakanlığı’nın bununla ilgili planları olduğu söylenemez. Koordinasyon sorun var” dedi.
KAZAKİSTAN-TÜRKİYE DEMİRYOLU TAŞIMALARI
Fatih Şener, Kazakistan’dan Türkiye’ye olan demiryolu ulaşım hattının kullanılacağını söyledi ve şu bilgiyi verdi: “Çin yüklerini alıp Aktau’ya geleceğiz. Buradan da Bakü’ye ulaşacağız. Haziran ayında Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı açılıyor. Bu hat üzerinden yükleri Kars’a kadar getireceğiz. Ray ölçülerindeki farklılıklar nedeniyle tren dingillerinin Gürcistan’da değişmesi gerekiyor. Kars’ta ve Erzurum’da büyük lojistik merkezlerinin oluşturulması gerekiyor. Demiryolu yüklerin hızlı taşınmasını sağlayacaktır. Çünkü Rusya ve Kazakistan’da kışlar çok sert geçiyor. Zor hava koşullarında trenlerin hareket kabiliyeti çok daha fazla oluyor. Vagon taşınması potansiyeli çok fazla çünkü vagon taşıyan gemiler çok fazla, limanlar buna uygun.”
HAZARDA TARİFELİ SEFERLER OLACAKTIR
Fatih Şener yüksek lojistik maliyetler nedeniyle Kazakistan’ın Rusya’dan çok daha kaliteli ve uygun fiyata ürettiği tahıl, bitüm, gübre gibi ürünleri Türkiye’ye satamadığına dikkat çekerek “Aslında Kazakistan’ın lojistik imkanları geliştiğinde, Hazar’ın geçiş imkanları geliştiğinde Türkiye’nin Orta Asya ile yapacağı ticaret hacmi çok fazla büyüyecektir. Taşıma maliyetleri nedeniyle Kazaklar çok kaliteli olmasına rağmen buğdayını ve bitümünü satamıyor. Lojistik sorunlar ucuz enerjiye sahip Kazakistan’ın üretim üssü olmasına da mani oluyor. Bizim konteynerlik yükü götürmemiz 7.500 dolar. Bir yükü buradan Amerika’nın diğer tarafına götürmemizin maliyeti 2.500 dolar. Ama lojistik sorunlar ulaşım sorunları üretim merkezi olmasını engelliyor. Kazikastan’ın transit rolü arttığından Kazakistan’a hatta Çin’e ihracat yapacağımızı düşünüyorum. Öyle ürünlerimiz var ki 9 bin dolara gidiyor. Ucuz ürünlerimiz satılamaz haline geliyor” dedi. Kazakistan’ın Çin nedeniyle transit geçişlerinin artmasıyla Hazar’da tarifeli seferlerin başlayacağının, taşıma kalitesinin artacağının altını çizen Şener, “Normalde bu tip güzergahların gücü en zayıf halkanın gücüne eşit. Şu anda en zayıf halka Gürcistan. Özellikle Sarp sınır kapısına başlattığımız inşaatın da etkisiyle dönüşte 8-10 günde geçilebiliyor. Kazakistan’da özellikle güneye doğru yapılan demiryolu yatırımları var. İslam Kalkınma Bankası’nın desteğiyle Umman’a kadar giden bir hat kurdular. Gelecekte daha önemli bir hat olacaktır. Şunu da söylemek gerekiyor. Eski yolların hepsi Moskova’ya doğru gidiyor. Batı’ya doğru bir yol yok. Ancak son dönemde Doğu-Batı eksenli yol çalışmaları yapılıyor” diyerek son gelişmeler hakkında bilgilerini aktırdı.
TÜRKİYE BYPAS EDİLEMEZ
Yeni ticaret yolları ve Çin’in Avrupa’ya tren taşımalarına başlamasının Türkiye’yi bypass edildiği şeklinde değerlendirenler olduğunu söyleyen Şener, “Ben Türkiye’nin bypas edileceğine inanmıyorum” dedi. Şener bu düşüncesini Türkiye’nin Gümrük Birliği avantajına, üretim gücüne ve düşük lojistik maliyetlere bağladı ve görüşlerini şöyle açıkladı: “Çünkü Türkiye’nin olmadığı taşımalarda maliyetler çok yüksek. Tabi bunun yanında Türkiye’nin Gümrük Birliği’ne üye olmasının avantajı var. Çin örneğin bir televizyonu Avrupa’ya direkt olarak gönderse ürün fiyatı artacaktır. Ancak parça olarak bu ürünleri Türkiye’ye getirip burada montajlayıp Avrupa’ya gönderdiğinde üzerindeki vergi yükü azalacağından –Gümrük Birliği nedeniyle- ürün fiyatı daha ucuz olacaktır. Çin aslında Türkiye’yi bir üretim üssü olarak da değerlendiriyor. Çin Avrupa’ya ürünlerini götürmek için Türkiye’nin Gümrük Birliği avantajını kullanmak isteyecektir.”
TRANSİT TAŞIMALARDA GÜMRÜK PROSEDÜRLERİ KOLAYLAŞTIRILMALI
Özellikle transit taşımalarda gümrük prosedürlerimizin kolaylaşması gerektiğini kaydeden Şener, “Malların girişi ve çıkışını kolaylaştırmalıyız. Türkiye’nin kapılardan giriş çıkış sorunu var. İhracatla kalkınan bir ülkede bu sorunların yaşanmaması gerekir” dedi. EKOL LOJİSTİK’İN STRATEJİSİNDE KAZAKİSTAN VAR Avrupa’da kurduğu intermodal ağ ile bu alanda liderliğe oynayan ve Türk lojistiğinin en büyük lejyonerlerinin başında gelen Ekol Lojistik, Kazakistan’ı stratejik bir ülke olarak görüyor. Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul, Kazakistan’da mutlaka bir yapılanma oluşturacaklarını ve bunun sadece o ülke için değil Çin için de olacağını söyledi. Musul önümüzdeki dönem içerisinde bu ülkede neler yapacaklarının ortaya çıkacağını söyledi.
BORUSAN KAZAKİSTAN ÜZERİNDEN ÇİN’E ULAŞIYOR
Kazakistan’ın Çin’e karayoluyla ulaşılabilecek en düzgün ve güvenli yol olduğunu söyleyen Borusan Lojistik Uluslararası Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı Okyay Öztuğran, Kazakistan üzerinden Çin’e taşımalar yaptıklarını söyledi. “Çin’in farklı noktalarından çıkan treni, Kazakistan’da bir istasyonda elleçleyip, öz mal araçlarımızla güvenli bir şekilde Türkiye’deki üreticilere getirebiliyoruz. Bunun testlerini yaptık” diyen Öztuğran, Türkiye’nin büyük firmalarının talepleri doğrultusunda denemelerinin sürdüğünü aktardı. Amaçlarının denizyolunda şu anda 45 günü bulanan transfer sürelerini kısaltmak olduğunun altını çizen Öztuğran, tren taşımaları, tren artı karayolu taşımacılığı ve karayolu artı karayolu şeklinde denemelerinin devam ettiğinin bilgisini verdi. Şu anda yapılan taşımalarda 18-20 güne kadar indiklerini söyleyen Öztuğran, “Bu süreleri biraz daha kısaltma hedefimiz var. Tren seferlerinin denemelerini yaptık ve bir anlaşma olmadığı için Çin’den Kazakistan’ın sınırına gelip Kazakistan’ın kuzey sınırından yine bizim Kazak araçlarımızın Çin’den devralıp Türkiye’ye getirdikleri hızlı bir taşıma koridoru oluşuyor” dedi.
Bakü-Kars-Tiflis hattının bu taşımalara nasıl bir destek sağlayacağını da anlatan Öztugran, “Bu hat taşımanın uç kısmını hızlandıracaktır. Çünkü tren bağlantısının o kısmı eksik. Tren Kazakistan üzerinden geçerek Hazar’ı geçerek, Bakü ve Türkiye’ye getirdiğimizde hem maliyette hem de zamanda büyük bir tasarruf sağlanacaktır. Tiflis üzerinden Kars’a henüz bağlantı yapılmadı. O yüzden tren kesiliyor. Biz de o kesilmeyi Kazakistan’da yapıyoruz. Buraya gelen trenlerden yükleri alıp Türkiye’ye getiriyoruz. Bunu iyileştirme çabalarımız var. Çünkü müşterilerimizden o yönde ciddi talepler alıyoruz. Teknoloji firmaları, tekstil firmaları daha hızlı ürünlerini buraya getirebilmenin peşindeler” diye konuştu. Öztuğran Kazakistan’ın stratejik konumuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Çin sınırında olması nedeniyle transit ticaret ve oradaki lojistik üs olmaya aday bir ülke. Çünkü güneye indiğiniz zaman karışık bölgeler var. İran daha henüz açılmadı, Pakistan, Afganistan hala savaşların olduğu yer. Hindistan’da zaten fiziksel zorluklar var. O yüzdende de direkt Çin’den gelen yolun Kazakistan ile örtüşüp oradan batıya açıldığı yol.”
ARKAS LOJİSTİK BAKÜ-KARS-TİFLİS HATTINI 4 GÖZLE BEKLİYOR
Kazakistan’a yatırımı bulunan lojistik firmalarımızın başında Arkas Lojistik geliyor ve firma hem bu ülke, hem de bölge için Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattına dikkat kesilmiş durumda. Arkas Holding Lojistik Hizmetleri Grup Başkanı Diane Arcas, “Çünkü biz Hazar Denizi’nde çok aktif olmayı planlıyoruz. Yenice’de demiryolu bağlantımız var ve bu hat Kars-Tiflis-Bakü projesine entegre olacak. Aynı zamanda Kartepe’ye de bağlantı olacak. Dolayısıyla o hat bizim için çok önemli. O hat açıldığı anda Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan gibi ülkelere taşımalarımız artacak. Bizim lojistik terminallerimiz de o hat üzerine kuruldu. Dolayısıyla o hat açıldığında biz çok iyi bir noktaya geleceğiz” dedi.
BARSAN KAZAKİSTAN MERKEZLİ BÖLGESEL TAŞIMALAR YAPIYOR
Yurtdışı yatırımlarla öne çıkan Barsan Global Lojistik 2012’de Almati’de 2 bin 500 metrekarelik deposu ile hizmet vermeye başladı. Bugün iki ayrı depoda toplam 8 bin metrekarede 60 çalışanla hizmetlerini sürdürüyor. Barsan’ın Çin ve Özbekistan’da da depoları var. Firma önümüzdeki dönemde Kırgızistan ve Türkmenistan’da da yatırım planlıyor. Barsan Global Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Çaptuğ, Kazakistan’da verdikleri hizmetlerle ilgili “Almati’deki merkezimizde ağırlıklı olarak perakende ve tekstil sektörüne depo ve stok yönetimi, elleçleme, sipariş hazırlama, iade lojistiği gibi her türlü katma değerli hizmetler veriyoruz. Eylül ayı itibarı ile iç nakliye hizmeti de vermeye başlayacağız sipariş hazırlama ve iade hizmeti veriyoruz” dedi. Çaptuğ Kazakistan hattının bir merkez görevi gördüğüne de vurgu yaptı: “Uzak doğudan Kazakistan’a ve Rusya ya direkt tren yolu çıkışlarımızı yönettiğimiz operasyonlarımız mevcut. Çin - Kazakistan, Bangladeş Kazakistan ve Kazakistan – Rusya – Moskova haftalık tren seferlerimiz mevcut” diye konuştu. Çaptuğ, Kazakistan’a olan yatırımlarının süreceğini, Almati’de üçüncü depolarını açacaklarını söyledi ve “Kazakistan’daki ikinci merkezimiz de Astana olacak. Yıl sonuna kadar her iki yatırımı da tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.
TUNA LOJİSTİK KAZAKİSTAN ÇIKIŞLI HİZMETLER SUNUYOR
Kazakistan’da hem ofisi hem de ayrı bir şirketi bulunan Tuna Uluslararası Lojistik bölgede önemli bir oyuncu olmak istiyor. Tuna Uluslararası Lojistik Genel Müdürü Sıtkı Civelek, Kazakistan’da 2011 yılında ofis kurduklarını, 2013 yılında burada ayrı bir şirket kurarak çalışmalarına devam ettiklerini söyledi. Civelek burada verdikleri hizmetlerle ilgili, “Şirketimiz Türkiye’den ve Avrupa ülkelerinden Kazakistan’a ve diğer Asya ülkelerine TIR ve vagon taşımacılığı hizmeti veriyor. Kazakistan ofisimiz de bu bağlamda müşterilerimize ulaşmak, konulara yakından vakıf olmak, olası sorunların daha hızlı çözülmesi konusunda destek hizmeti sağlıyor” dedi. “Diğer yandan Kazakistan’da sahip olduğumuz yerel şirketimizde kayıtlı 50 adet Kazakistan plakalı özmal taşıtlarımız ile Türkiye’den Kazakistan’a, Kazakistan’dan ise gümrük birliği olan diğer ülkelere taşıma işi gerçekleştirmektedir” diyen Sıtkı Civelek, Kazekistan’a taşımacılık yapan şirketler arasından ilk 3’te olduklarını belitti. Civelek Kazakistan denilince ilk akla gelen lojistik firması olmak istediklerinin de altını çizdi.
LOGITRANS ÇİN MALLARINI KAZAKİSTAN’DA YÖNETECEK
Kazakistan’da 2009 yılında ilk ofisini açan Logitrans Lojistik, Almati merkezi ofis olmak üzere Astana ve Aktau’daki ofisleriyle bu ülkede faaliyetlerini sürdürüyor. 35 kişilik ekibi bulunan şirket, 20 araçlık Tır filosu oluşturarak bu ülkede KAZOTO Tır lisansı alan ilk Türk yatırımcı firması oldu. Logitrans Lojistik Yönetim Kurulu Üyesi Cihan Sünel, bu ülkedeki faaliyetleri hakkında şu bilgileri verdi:
“Kazakistan’da karayolu taşımacılığı ana faaliyet alanımız olup gelişen ve değişen ticari faaliyetlere uygun olarak Almati’de 2 bin 500 metrekare ve Astana da 1.100 metrekare kapalı –raflı alanda tekstil ve perakende sektörüne kendi yazılım programımız ile depo yönetimi, iç dağıtım kanalları, mağazalar arası koordinasyon, iade süreçleri ile, Aktau-Almati ve Astana da gümrük brokerlığı hizmetlerini gerçekleştirerek, lojistik hizmetleri teknolojik olarak geliştirerek sürdürmekteyiz.” Sünel, bu ülkede sadece karayolu hizmeti sunmadıkların, demiryolu ve havayolu gibi farklı taşıma modlarını da kullandıklarını söyledi. Bu taşımaların sadece Türkiye ile sınırlı olmadığının altını çizen Sünel, “Tüm Avrupa’dan Uzakdoğu’dan, Çin ve Avrasya gümrük birliği ülkeleri ile olan ticari faaliyetlerin tamamını yürütmekteyiz” dedi. “Türkiye-Kazakistan ticaretinde 2016 verilerine göre Logitrans olarak taşıma alanındaki payımız yüzde 14,8’dir. 2017 yılındaki hedefimiz yüzde 20 olup, 2017 ilk çeyreği istatistikleri yıl sonu hedeflerimize uygun orantıda seyretmektedir” diyen Cihan Sünel, amaçlarının Türk ihracatçısını global piyasalarda daha rekabetçi hale getirebilmek için ekonomik maliyet ve süre anlamında yeni modeller ve taşıma modları geliştirmek olduğunu söyledi. Sünel, 2016 yılında IRU vasıtası ve KAZOTO tebliği ile Ukrayna’da gerçekleşen lojistik ödül töreninde Kazakistan’da yılın en iyi lojistikçisi ödülünü aldıklarını da hatırlattı. Kazakistan’ın, Türkiye’nin Asya ve Doğu ülkeleri ile genişlemesinde hedef ülke olduğunu aktaran Cihan Sünel, ülkenin, Çin İpekyolu projesi açısından önemli bir geçiş ve aktarma noktası konumunda olduğunu kaydetti. “Logitrans olarak Çin –Kazakistan sınırı olan Hargos şehrinde depolama ve aktarma trafiğini yönetmek üzere çalışmalarımız başlamıştır” diyen Sünel, “Logitrans’ın stratejik hedefleri arasında Kazakistan da ülke genelinde 2020 yılına kadar Aktau ve Çimkent ofislerimizin aktif olarak teşkilatlanması ile ülke genelinde 25 bin metrekare kapalı-raflı depo yönetimi, 50 araçlık uluslararası ve 20 birimlik iç dağıtım filosu yakın planda ki hedefimiz olup, soğuk tadarik zinciri lojistiği, gelecek planda ki hedeflerimizin başında bulunmaktadır” diye konuştu.
Kaynak: UND'nin Sesi Dergisi
Alıntı: www.transmedya.com
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.