Türk otomotiv tedarikçilerine ABD'den yatırım daveti

Türk otomotiv tedarikçilerine ABD'den yatırım daveti

TAYSAD Başkanı Dudaroğlu, Ford yöneticilerinin daha önce Türkiye'de üretilen Ford Transit'in Türkiye'deki tedarikçilerini ABD'ye yatırım yapmaya davet ettiğini söyledi.

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dudaroğlu, Ford yöneticilerinin, daha önce Türkiye'de üretilen Ford Transit'in Türkiye'deki tedarikçilerini ABD'ye yatırım yapmaya davet ettiğini belirterek, "Türkiye'deki tedarik sanayisinin çok hızlı bir şekilde ABD'ye uçarak gitmesi lazım" dedi. 

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) ve Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından, Otomotiv Yenileme Pazarı Geliştirme Derneği'nin (OYPG) desteğiyle, 6. Aftermarket Konferansı düzenlendi.  Aftermarket (yenileme) sektöründeki son yenilikler ve gelişmelerin ele alındığı konferansa, Çin'den aftermarket alanında 11 milyar dolar yıllık satın alma hacmi olan kurumlar, ABD'den yıllık satın alma hacmi 21,5 milyar doları bulan otomotiv parça satın alma grupları ve sektör kuruluşlarının üst düzey yöneticileri katıldı.  Konferansın ardından basın mensuplarıyla bir araya gelen TAYSAD Başkanı Mehmet Dudaroğlu, parite ve lojistik gibi nedenlerle ABD'nin Çin'den kestiği alımların Türkiye'ye kaydığını, bundan dolayı Türkiye-ABD arasında bir "altın dönem" yaşandığını söyledi.

Türkiye'nin ABD'de kendini iyi anlattığı takdirde gelecek 10 yıl içerisinde bu ülkede ciddi yer edinebileceğini belirten Dudaroğlu, "Anlayış değişikliğine gidip orada çok daha hızlanmamız gerekiyor. Çok ciddi fırsatlar var. Hem bizim orada yatırım yapmamız hem de onların buraya gelmesi lazım. Bu iki yönlü ve çok büyük bir iş. TAYSAD olarak çok doğru yerlerle kontakt kurup onlarla iş birliği geliştiriyoruz. Türkiye'deki tedarik sanayisinin çok hızlı bir şekilde ABD'ye uçarak gitmesi lazım" dedi.  Geçen hafta kendilerini ziyarete gelen Ford yöneticilerinin daha önce Türkiye'de üretilen Ford Transit'in Türkiye'deki tedarikçilerini ABD'ye yatırım yapmaya davet ettiğini aktaran Dudaroğlu, "Zaten onların parçalarını biz burada üretiyorduk. 'Gelin, mesafeyi kaldıralım, yatırım yapın, tedarikçimiz olarak bize orada hizmet verin' diyorlar" ifadelerini kullandı.

"ÇİN'LE İŞ BİRLİĞİNDEN İKİ ÜLKE DE KAZANACAK"
Dudaroğlu, Çin'in de Türkiye'nin sahip olduğu coğrafi avantajı kullanmaya ve Türkiye'de çok güçlü olan tedarik sanayisini iki ülke için de fırsata dönüştürmeye çalıştığını ifade etti. Türkiye'de otomobil tarafında Avrupa modellerine üretim yapılması dolayısıyla kalitenin yüksek olduğuna işaret eden Dudaroğlu, Çin bu gücü bildiği için Türkiye tedarik sanayisinin avantajlı olduğunu dile getirdi.

Mehmet Dudaroğlu, TAYSAD ile iş birliği anlaşması bulunan Çin Otomotiv Parça ve Aksesuarları Kurumu'nun (CAPAC), Avrupa'dan yaptığı otomotiv yedek parça satın alma hacmini Türkiye'ye kaydırmayı ve Türk otomotiv tedarik sanayisinin Çin'deki pazar payını artırmayı amaçladığını söyledi. Dudaroğlu, "Türkiye'deki tedarik sanayisinin yüksek olan teknik ve kalite gücünü Çin ile iş birliğine çevirebilirsek bundan hem Çin hem de Türkiye istifade edecek. Çift taraflı kazan-kazan pozisyonu var" dedi.

"KENDİ KRİZİMİZİ YARATTIK"
Bursa'daki otomotiv işçilerinin iş bırakma eylemine ilişkin soru üzerine Dudaroğlu, şunları kaydetti: "Durduk yere kendi krizimizi yarattık. Bunun tek açıklaması bu. Artık endüstriyel ilişkiler eskisi gibi olmayacak. Eğer çalışma barışı hızlı bir şekilde sağlanamaz ve diğer sektörlere yayılırsa bu Türkiye ekonomisinin temeline dinamit koyar. Onun için bunun mantıklı bir şekilde çözülmesi gerekiyor. Ortada iyi yönetilemeyen bir kriz var. Bundan endüstriyel ilişkiler yönetimi, kriz yönetimi, çalışanlar, müşteriler, tedarikçiler ve finans kuruluşlarının yönetimi, sendikalarının yeniden yapılandırılması, uyuşmazlıkların yönetimi ve iletişim açısından dersler çıkarılması lazım."

"TÜRK FİRMALARLA İŞ BİRLİĞİ YAPMAYI ARZU EDİYORUZ"
Çinli CAPAC Başkanı Chen Kangren ise Türkiye'nin coğrafi konumu dolayısıyla Çin'in "Bir Kuşak-Bir Yol" projesi açısından merkezi bir konumda bulunduğuna dikkati çekti.  Türkiye'nin aracılığıyla Avrupa, Afrika ve Batı Asya'ya giriş yapmak istediklerini ifade eden Kangren, "Bu konuda Türkiye'den firmalarla iş birliği yapmayı arzu ediyoruz. Türkiye'yi bundan sonra daha iyi tanımak istiyoruz. İlk aşamada karşılıklı bilgi paylaşımı, ardından ortak yatırım ve doğrudan yatırım gündeme gelecektir" diye konuştu.

ABD Otomotiv Aftermarket Sanayisi Birliği (Autocare) Başkan Yardımcısı Arlene Davis ise Türkiye'ye bakışlarının çok pozitif olduğunu belirterek, "Türkiye'de altyapı, Ar-Ge ve teknik olarak çok kuvvetli. Bu ziyaret iş birliğinin büyümesi için önemli bir adım" dedi. 

Aftermarket Konferansı'nda, Avrupa, ABD, Çin ve Türkiye için aftermarket değerlendirmeleri farklı oturumlarla ele alındı.  TAYSAD ile Autocare arasında iş birliği anlaşmasının da imzalandığı konferans kapsamında, ABD'nin ve Çin'in güçlü otomotiv parça satın alma gruplarının temsilcileri, TAYSAD üyeleriyle yüz yüze görüşmeler yaptı ve fabrika ziyaretleri gerçekleştirdi.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.