Türk Yıldızı gemisi deneme seferinde
Türk deniz ticaret koster filosunun yenilenmesi amacıyla geliştirilen ‘Türk Yıldızı’ projesinin ilk kosteri, deneme seferlerine çıktı. Türk mühendis...
Türk deniz ticaret koster filosunun yenilenmesi amacıyla geliştirilen ‘Türk Yıldızı’ projesinin ilk kosteri, deneme seferlerine çıktı.
Türk mühendis ve işçilerin eseri olan Türk Yıldızı-1 adlı koster, proje çizimi dahil 7 ayda Çanakkale Biga ilçesindeki İÇDAŞ Tersanesi’nde inşa edildi. Türk Yıldızı proje maliyetinin 5 milyon dolar civarında olduğunu belirten İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin, deneme seferinde olan kosterin en geç 20 Eylül 2013’te ticari işletmeye alınacağını kaydetti. Türk koster filolarının 35-40 yaşlarında olduğunu belirten Engin, yakın sahil yük taşımacılığında kullanılan kosterlerin gençleştirilmesi gerektiğini söyledi. Engin, “Koster taşımacılığında Karadeniz ve Akdeniz kıyılarındaki ülkelerle rekabet edebilmek için filomuzun yenilenmesi şart. Bu amaçla İÇDAŞ olarak Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verdik.” dedi. Bu yıl iki adet gemi üretip sattıklarını belirten Engin, hedeflerinin yılda en az 12 gemi üretip satmak olduğunu ifade etti.
Akdeniz ve Karadeniz’de Türk deniz ticaret filosundaki kosterlerin yenilenmesini amaçlayan 100 kosterlik Türk Yıldızı projesi 2012 yılında başladı. Projeye beş kosterle katkı sağlayacak olan İÇDAŞ, Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu sıralamasında dokuzuncu sırada yer alıyor. Çelik üretiminde de önemli bir kapasitesi bulunan şirket, inşasını tamamladığı Türk Yıldızı-1 kosterini kendi taşımacılık faaliyetlerinde kullanacak.
ZAMAN
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.