Türkantos’a Ünsped’ten ordino yanıtı
Ünsped Gümrük Müşavirliği Müşteri Haklarını Koruma Kurulu adına sitemize gönderilen yazıda özetle, taşıyandan alınan ücretin dışında, bir de alıcıdan ücret almanın etik olmadığına vurgu yapıldı.
“Web sitenizde yayınlanmış olan "Türkantos'dan PAGEV ve ÜNSPED'e Veryansın" konulu haberinize istinaden, aşağıda bulacağınız bilgilendirme mesajını, yine Ünsped Müşteri Haklarını Koruma Kurulu olarak paydaşlarımız ile paylaşmış bulunmaktayız. Ekli bilgilendirmede de bulacağınız üzere, bahsi geçen derneğin, 2011 senesinde konuya dair ordinonun kullanılmaması gerektiğini içerir üyelerine yönelik sirküleri de bilgi amaçlı olarak paylaşılmıştır. Bilgi edinmenizi rica ederiz.”
Sn. Müşterilerimiz,
Biz sizlerin kanuni haklarını size anlatalım derken, tabii ki bizi eleştirenlerin ortaya çıkmasını da bekliyorduk. Şunu izah etmek isteriz ki, biz bu hizmetimiz ile alakalı olarak hiç bir şirket veya kuruluştan ücret almıyoruz. Şu ana kadar vermiş olduğumuz özel görüşlerden de her hangi bir ücret alınmamıştır.
Biz sadece bildiğimiz konularda müşterilerimize danışmanlık veriyoruz. Bilmediğimizi de araştırıyoruz. Müşterilerimiz ayakta kalabilmeliler ki bizim de sürdürülebilir anlayışımız ne kadar doğruymuş diyebilelim. 1981 den beri bilgi birikimi ile devam eden firmamızın, müşterilerimize daha uzun yıllar hizmet verebilmesi için çaba sarfediyoruz. 37 yıldır hizmet verdiğimiz müşterilerimizle de gurur duyuyoruz.
Bugün anlatacağımız konu, yine sektör ismi ile ordino denilen, etiket.
Şimdiye kadar “gümrük için gereken belge” denilen bu bukalemun belge şimdilerde isim değiştirip “YÜK TESLİM BELGESİ” adını aldı. Aslında belgeye ne dedikleri değil ödenen ÜCRET önemli.
Terzi, size elbise diktiği için mi, yoksa terzi olduğu için mi siz ona para ödemek zorundasınız? Ya da kişi ben şu üniversite mezunuyum dediği zaman mı? Siz ona para ödemek zorundasınız.
TAŞIYAN MALINIZI TESLİM İÇİN SİZDEN PARA ALMIYOR MU? SİZDEN MALINIZI 100 TL’YE TAŞIRIM DİYE ANLAŞAN VE PARASINI ALAN TAŞIYAN MALINIZI GÖTÜRDÜĞÜ ALICINIZDAN MALI TESLİM İÇİN 200 TL DE AYRICA TESLİM PARASI İSTERSE BU HİZMETİN İSMİNE NE DERSİNİZ?
Biz Ticaret Kanunu’nda geçen yasaklanmış isimlerini (bahşiş, pay akçesi v.b) terimini kullandık. İsteyen daha farklı tabirlerle çoğaltabilir.
Ekte size İMEAK DTO toplantısında, bizi ağır şekilde eleştirdiği belirtilen Vapur Donatanları Derneği Başkan Yardımcısı’nın 30.11.2017 Lojiport haberinde geçen eleştirisi ve yine aynı görevindeyken yayınlanan ve 01.07.2012 tarihinde yeni TTK yürürlüğü ile ilgili yazılarını yorumsuz sunuyoruz.
Bu 5 sene içerisinde Ticaret Kanunu’nun değişmediğini hatırlatmakta da fayda görüyoruz.
Saygılarımızla.
EK1: VAPUR DONATANLARI DERNEĞİ 2011 YAZISI
EK2: KENAN TÜRKANTOS'UN DTO'DA YAPTIĞI KONUŞMA
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.