Türkiye-Azerbaycan parsiyel ve kargo taşımacılığında grupaj hizmetleri

Türkiye-Azerbaycan parsiyel ve kargo taşımacılığında grupaj hizmetleri

Türkiye ile Azerbaycan arasında devam eden ticari faaliyetler kapsamında yapılan gümrüklü nakliye hizmetleri genellikle komple tır taşımacılığı şeklinde devam ediyor olsa da parsiyel ve kargo kapsamında bulunan taşıma talepleri de önemli boyutlara ulaştı.

Uluslararası karayolu tır taşımacılığında yoğunluk anlamında önemli sıralarda bulunan ülkelerden biri olan Azerbaycan ile ihracat ağırlıklı lojistik hizmetleri aralıksız olarak devam etmektedir. Türkiye ile Azerbaycan arasında devam eden ticari faaliyetler kapsamında yapılan gümrüklü nakliye hizmetleri genellikle komple tır taşımacılığı şeklinde devam ediyor olsa da parsiyel ve kargo kapsamında bulunan taşıma talepleri de önemli boyutlara ulaşmış bulunmaktadır.

Parsiyel veya kargo taşımacılığına genel ismi ile grupaj dediğimiz sevkiyat şekli ihracat yaptığımız bir çok ülkeye olduğu gibi Azerbaycan’a da haftanın belirli günleri çıkışlar yapılmak sureti ile devam etmektedir. Parsiyel ve kargo nakliye çalışmaları komple tır taşımacılığının aksine bulundukları adreslerden alınacak şekilde olmayıp Ankara ve İstanbul illerimizde bulunan parsiyel depolarından çıkışlar yapılacak şekilde sunulmaktadır. Azerbaycan parsiyel nakliye çalışmaları yapmakta olan lojistik şirketlerinin tamamı aynı zamanda komple tır nakliye hizmetleri sunan oluşumlardan meydana gelmektedir.

Ebat ve ağırlıkları itibarı ile komple tırı dolduramayacak boyutta bulunan ticari yük grupları gönderici, ithalatçı ve nakliyeci firmalar tarafından parsiyel veya kargo yükü olarak değerlendirilmekte, buna bağlı olarakta taşıma navlun ücretlendirmesi yine ebat ve ağırlıkları baz alınarak oluşturulmaktadır.

Türkiye’den Azerbaycan’a gönderilmesi planlanan parsiyel grubu yükler ihracatçı firma tarafından mesafe ve yakınlık derecesine göre Ankara veya İstanbul toplama depolarına gönderilerek organizasyona katkıda bulunurlar. Azerbaycan parsiyel yükleri gönderilmiş oldukları depolarda ambalaj veya paketleme işlemlerinin tamamlanmasının akabinde taşıma yapacak araçlara aktarılır. Aktarmaya müteakip dolumu sağlanan taşıma aracı ihracat işlemleri yapılmak üzere gümrük noktalarına çekilir.

İstanbul veya Ankara illerimizde bulunan gümrük noktalarında ihracat veya transit gümrük işlemlerinin yapılmasının akabinde yola çıkan nakliye araçları Sarp sınır kapısından çıkış yaparak Gürcistan üzerinden Azerbaycan’a geçiş sağlanmaktadır. Azerbaycan’a giriş Kırmızı köprü sınır kapısından sağlandıktan sonra Bakü merkezli olarak ulaşım sağlayan araçlar taşıdıkları parsiyel yükleri genel itibarı ile Bakü gümrük terminallerine indirdikleri gibi müşteri tercihine bağlı olarak kapı teslimi şeklinde de ulaştırabilmektedirler. Azerbaycan’a parsiyel nakliye hizmetleri komple tır taşımacılığında olduğu gibi karayolu yük taşıma yönetmeliklerine uygun olarak yapılmaktadır.

Haber: Mehmet Ali BAL
Haber kaynağı: Lojistik firmaları

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.