“Türkiye, e-vize ile kendi ayağına sıkar”
Hollanda Temsilcimiz İlhan Karaçay, bir süre önce Türkiye’ye gidecek Hollanda vatandaşlarına vize uygulanacağı yönündeki çalışmaların ülkemize...
Hollanda Temsilcimiz İlhan Karaçay, bir süre önce Türkiye’ye gidecek Hollanda vatandaşlarına vize uygulanacağı yönündeki çalışmaların ülkemize gelen turistleri başka ülkelere kaptırmak anlamına geleceğini ifade etti.
10 Nisan'da başlayacak e-vize uygulamasının Hollanda medyasını da ayağa kaldırdığını belirten Karaçay, “Hollandalılar için en büyük sorun, kendi banka hesaplarından iDEAL kanalıyla ödeme yapamamaları. Çünkü, sadece iki ödeme seçeneği var: Visa ve Master card. Bu da kredi kartı kullanımını lüks olarak kabul eden Hollanda halkının yöntemi kullanmaması sonucunu getirir” dedi.
İlhan Karaçay’ın konuyla ilgili yazdığı yazıyı aynen aktarıyoruz:
Hollanda medyası, 14 Ocak günü Utrecht'te açılan Uluslararası Turizm Fuarı arifesinde Türkiye'yi adeta bombardımana tuttu.
Başta, ülkenin en büyük gazetesi De Telegraaf olmak üzere, tüm gazetelerin, radyo ve televizyonların yayınladıkları haberlerde, Türkiye'nin 10 Nisan'da Hollandalılar'a başlatacağı e-vize sisteminin, bir milyonu aşkın Hollandalı turist için ağır bir yük olacağı belirtildi.
Ülkenin en büyük tur operatörleri arasında yer alan TUI ve Hollanda Seyahat Acenteleri Birliği ANVR'den yapılan açıklamalarda, Türkiye'ye her yıl bir milyonu aşkın Hollandalı'nın ayak bastığını ve bu insanların çoğunun rezervasyonlarını yaptırmış olduklarını, hareket öncesinde vize işlemini unutabileceklerini öne sürdüler ve 'yüzbinlerce Hollandalı Türkiye sınırlarından geri mi gönderilecek?' diye sordular.
TUI'nin CEO’su Steven van der Heijden, e-vize uygulamasının tur operatörleri ve seyahat bürolarına ekstra yük getireceğini vurgularken, Hollanda’da çok kişinin kredi kartı sahibi olmadığına da işaret etti ve e-vize için ödemenin sadece kredi kartları ile yapılabilecek olmasını 'saçmalık' olarak niteledi.
Hollanda Seyahat Acenteleri Birliği ANVR'in Genel Müdürü Frank Oostdam yaptığı açıklamada, her yıl bir milyonu aşkın Hollandalı’nın Türkiye'ye gittiğine işaret etti ve, 'Bu işlem, seyahat dünyasında büyük bir kaosa yol açacak' dedi.
Hollanda'dan Türkiye'ye en çok turist gönderen ve sahipleri Türk olan Corendon'dan yapılan açıklamada ise, 'Konuyla ilgili sıkıntılarımızı Başkonsolosluğumuza yazılı olarak ilettik. E-vize aslında süper bir hizmettir. Ne var ki, bilgisayardaki işlem iyi işlememektedir.' denildi.
Biz, www.evisa.gov.tr sitesine girerek vize almaya çalıştık.
Bakın nelerle karşılaştık?
DİL SEÇENEĞİNDE HOLLANDACA YOK
Dil seçeneğinde İngilizce, Fransızca ve İspanyolca var. Almanlar'a vize uygulaması olmadığı için Almancanın olmaması doğal ama Hollandaca da yok. Özellikle yaşlı Hollandalılar için bu bir engel teşkil eder.
İşleme devam etmek için görüntülenen şifre okunmayacak kadar kötü. Bu şifrenin daha okunur bir şekle dönüştürülmesi şart.
Ödeme seçeneğinde Visa, Master ve Debit card var. Ne var ki, ödeme sırası geldiği zaman Debit card devre dışı kalıyor. Yani Hollandalılar kendi bankaları kanalıyla ödeme yapamıyorlar. En azından iDEAL kanalıyla bir ödeme yapabilme imkanı yaratılmalı.
Hollanda halkı kredi kartı kullanımını lüks olarak kabul ediyor ve genellikle banka kartları ile ödeme yapıyorlar.
Türkiye’ye en fazla Hollandalı turist taşıyan Corendon yöneticileri, e-vize uygulamasının 10 Nisan'da başlayacak olmasına, işlemlerin kolaylaştırılması halinde bir itirazları olmadığını belirtirlerken, sınırlarda vize işleminin de hemen durdurulmaması gerektiğini, en azından iki yıllık bir geçiş süreci olmasının şart olduğunu ifade ettiler.
17 milyon 807 bin nüfuslu Hollanda'nın yüzde 16'sı 65 yaşın üzerinde. Bu insanların büyük bir kısmı İngilizce bilmediği gibi, kredi kartı da kullanmıyorlar. Bir Hollandalı'nın, buradaki Türk konsolosluklarından vize alabilmeleri için en az bir günlerini harcamaları ve vize için de 60 euro ödemeleri gerekiyor.
KARAR YUNANLILARI MEST ETTİ
Hollanda medyasının, Türkiye'nin e-vize uygulamasına karşı yürüttüğü aleyhteki bombardıman, en çok Yunanlılar'ı sevindirdi. 14 Ocakta açılacak olan Utrecht Turizm Fuarı'nda bu kozu iyi bir şekilde kullanmaya çalışacak ülkeler arasında tabii ki, Bulgaristan, İtalya, İspanya, İsrail, Tunus ve Fas gibi rakipler de var.
Hollandalılar'a vize neden konulmuştu?
Türkiye'nin Hollandalılar'a vize zorunluluğunu getirmesi bir misillemeydi.
Hollanda'ya gelmek için vize alan Türkler'den 20 gulden harç isteniyordu. Hollanda bu meblağı 50 gulden yapınca buna hep birlikte itirazımızı belirttik ve sonunda protesto ettik. Protestomuz devletimiz tarafından desteklendi ve görüşmeler başladı. Hollanda fikrinden caymayınca, Türkiye buna karşın Hollandalılar'a vize mecburiyeti koyacağını açıkladı. Hollanda buna rağmen fikir değiştirmeyince, Türkiye misilleme olarak Hollandalılar'a vize mecburiyeti koydu. O yıllarda turizmimiz yeni yeni gelişiyordu. Vize mecburiyetinin turizmi baltalayacağı korkusu yaşamıştık ama korktuğumuz başımıza gelmedi.
Şu anda Türkiye her Hollandalı'dan 15 euro vize harcı alıyor. Türkiye'ye her yıl 1 milyon Hollandalı giriş yaptığına göre, Türkiye'nin kasasına 15 milyon euro giriyor. Hollanda şu anda Türkler'den 247.00 TL (82 euro) harç alıyor. Hollanda'ya vizeli giriş yapan Türk sayısını 50-60 bin kabul ettiğimiz zaman, Hollanda'nın kasasına 4 veya 6 milyon para giriyor. Bu durumda Türkiye daha karlı durumda oluyor.
İlhan KARAÇAY - AMSTERDAM / LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.