Türkiye ile Irak arası ihracat ve lojistik çalışmaları

Türkiye ile Irak arası ihracat ve lojistik çalışmaları

Türkiye’den Irak’a en çok talep gören taşıma şekli komple tır taşımacılığıdır.Komple tır nakliyesinden sonra en fazla talep gören taşıma şekli ise parsiyel ve kargo kapsamlı yük taşımacılığıdır.

Ülkemizin güney sınır komşularından olan Irak ile ticari çalışmalarımız hem Kuzey Irak bölgesel yönetimine bağlı iller, hemde merkezi yönetime bağlı iller kapsamında olacak şekilde kesintisiz olarak devam etmektedir. Irak’a ihracat ve transit içerikli yük taşımacılığı ve gümrükleme işlemleri Türk nakliye şirketleri ve gümrükçüleri tarafından yapılmaktadır.

Yıllık bazda ortaya çıkan verilere bakıldığında uluslararası ticaret alanında en yoğun ihracat sevkiyatlarının Irak’a yapıldığı görülmektedir. Türk ve Irak nakliye firmaları tarafından dikkate alınarak üzerine yoğunlaşılan bu hat üzerinde yüzlerle ifade edilen nakliye şirketi faaliyetlerde bulunmaktadır. Türkiye’den Irak’a genel sevkiyat yöntemi ihracat ürünlerini kapsayan komple tır taşımacılığıdır.

Aynı zamanda Avrupa ülkelerinin tamamından, Afrika ve Uzakdoğu ülkelerinin büyük bölümünden Irak’a sevkiyatı yapılmakta olan çok sayıda ürün grubunun Türkiye limanları üzerinden transit geçiş veya transit ticaret içerikli olarak taşınması işlemleri yine Türk lojistik firmaları tarafından gerçekleştirilmektedir. Irak tır karnesi sistemine tabi olmayan ülkelerden olduğundan transit içerikli yük gruplarının taşınması işlemleri teminat kullanılmak suretiyle gerçekleştirilmektedir.

Türkiye’den Irak’a en çok talep gören taşıma şeklinin komple tır taşımacılığı üzerinde durmuştuk. Komple tır nakliyesinden sonra en fazla talep gören taşıma şekli ise parsiyel ve kargo kapsamlı yük taşımacılığıdır. Irak nakliye kapsamında lojistik şirketlerine gelen taleplerin önemli bölümünü parsiyel nakliye içeriyor olmasından ülkemiz genelinde Irak lojistik hizmetleri sunan firmalardan önemli bölümü aynı zamanda parsiyel nakliye hizmetleri de sunmaktadır.

Irak’a parsiyel nakliye çalışmaları İstanbul ilimizde bulunan parsiyel depolarından çıkışlar yapılacak şekilde ilerlemektedir. Ülkemizin tüm bölgelerinden Irak’ın kuzey ve güney illerine gönderilmesi planlanan parsiyel ve kargo grubuna bağlı yükler iç nakliye yöntemi ile İstanbul depolarına gönderilmektedir. Depolarda gerekli paletleme işlemlerinin tamamlanmasının ardından yine İstanbul gümrüklerinden gümrükleme işlemlerinin yapılmasının akabinde Irak’ta teslim edilmesi gereken şehirlerde adres veya gümrük teslimi olmak üzere ulaşım sağlanmaktadır.

Ülkemizin sınır komşusu olan Irak’a ürün taşıma süresi de kısa mesafe olması bakımından 3-4 günlük kısa bir süre zarfında teslimatlar yapılmaktadır. İki ülke arasında sınır geçişleri Habur sınır kapısı üzerinden sağlanmaktadır.

Haber: Mehmet Ali BAL
Haber kaynağı: İstanbul lojistik firmaları

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.