Türkiye ile Türkmenistan arası karayolu TIR nakliye çalışmaları

Türkiye ile Türkmenistan arası karayolu TIR nakliye çalışmaları

Türkmenistan’a yapılan sevkiyatlar İran üzerinden tamamen karayolu ve Gürcistan, Azerbaycan üzerinden roro gemisi ile yapılan kara artı denizyolu çalışmaları şeklinde ilerlemektedir.

Ülkemiz sanayi tesislerinde üretimi yapılmakta olan yerli ürünlerimizin yurt dışına ihraç edilmesi ve yine özellikle hammadde grupları başta olmak üzere bir çok ürünün yurt dışından ithal edilmesi genellikle karayolu üzerinden tırlar ile taşınacak şekilde organize edilmektedir. Bu anlamda hemen hemen tüm dünya ülkeleri ile ihracat ve ithalat nakliye çalışmalarımız yılın belirli dönemlerde yoğun, belli dönemlerinde ise normal seviyesinde seyretmektedir.

Türkiye’nin ihracat ve ithalat faaliyetleri içerisinde olduğu ülkelerden biri de Türk Cumhuriyetleri arasında yer alıp oldukça eski dönemlerden beri devam ettirdiğimiz ticari ilişkilerimizin yıllık baz da önemli noktalara ulaşmış olduğu Türkmenistan’dır. Sanayici, Üretici ve dış ticaret firmalarımızın taşıtmayı planladıkları her türlü yük grubunun taşınması işlemlerini gerçekleştirmekte olan yerli firmalarımız ile Türkmenistan nakliye firmaları birlikte hareket ederek ihracat ve ithalat içerikli yük taşıma organizasyonlarına destek sunmaktadırlar.

İki ülke arasında devam etmekte olan transport çalışmalarında genellikle kullanılmakta olan yöntem karayolu üzerinden komple tır taşımacılığıdır. Türkmenistan’a yapılan sevkiyatlar İran üzerinden tamamen karayolu ve Gürcistan, Azerbaycan üzerinden roro gemisi ile yapılan kara artı denizyolu çalışmaları şeklinde ilerlemektedir.

Karayolu üzerinden Komple tır taşımacılığında izin verilen taşıma limiti olan 24 ton ağırlığı geçmeyen her türlü yük grubunun gümrüklü olarak Türkmenistan’a ulaştırılmasında önemli görevler üstlenmiş olan lojistik firmalarımız sahip oldukları yük taşıma yetki belgesi bünyesinde bulunan taşıma araçları ile Türkmenistan nakliye çalışmaları kapsamında hizmetlerini sürdürmektedirler.

Türkmenistan ihracat ve ithalat nakliye çalışmalarında komple tır taşımacılığından sonra en fazla talep gören yöntem ise parsiyel taşıma yöntemidir. Bulundukları Ağırlık ve ebatları itibarı ile komple tırı dolduramayacak boyutta bulunan küçük çaplı parsiyel ve kargo içerikli ürünlerin taşınması işlemleri İstanbul ilimizde bulunan parsiyel depolarından toplanıp yine aynı şekilde depolarımızdan çıkışları yapılak kaydı ile gerçekleşmektedir. Parsiyel yük gruplarının ihracat ve transit gümrükleme işlemleri de yine İstanbul ilimiz sınırları içerisinde bulunan Erenköy ve Muratbey gümrükleri ile bu gümrüklere bağlı gümrük sahaları ve antrepolardan yapılmaktadır. Taşınan ürünlerin Türkmenistan ithalat gümrükleme işlemleri de alıcı firmanın organize ettiği gümrükçüler tarafından gerçekleştirilmektedir.

Haber: Mehmet Ali BAL
Haber kaynağı: Mersin lojistik

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.