Türkiye-Irak arası ihracat ve lojistik çalışmaları

Türkiye-Irak arası ihracat ve lojistik çalışmaları

Türkiye’den Irak’a yapılan yük taşıma organizasyonlarının tamamı karayolu üzerinden sağlanmakta, iki ülke arasında ki tek giriş çıkış noktası da Habur Sınır Kapısıdır.

Uluslararası ticaret alanında yoğunluk bakımından önde gelen ülkeler özellikle yakın ve sınır komşularımızdan oluşmaktadır. Bu ülkelerin başında da güney sınırlarımızda yer alan komşularımızdan Irak gelmektedir. Irak’ın özellikle kuzeyinde bulunan bölgesel yönetime bağlı vilayetlere yapılan ihracat çalışmaları yılın tüm dönemlerinde yoğunluğunu korumaktadır.

Ülkemizde üretimi yapılmakta olan binlerce çeşit ile ifade edebileceğimiz ürünün Irak’a ihracatı yine üretici ve dış ticaret firmalarımız tarafından yapılmaktadır. Irak nakliye firmaları ile işbirliği içerisinde hareket ederek ürünlerini sevk ettirmekte olan ticari firmalarımız Irak gibi büyük bir Pazar içerisinde yer almaktan oldukça hoşnut durumdadırlar. Irak’a yapılan ihracat çalışmalarında genellikle komple tırı doldurabilecek yeterlilikte ürün gönderimi yapılıyor olsa da son dönemlerde parsiyel kapsamında bulunan ürün gönderim talepleri de önemli ölçüde artış göstermektedir.

Irak’a ürün gönderimi sadece ihracat içerikli ürünlerden meydana gelmeyip aynı zamanda yurt dışından ülkemiz limanları, serbest bölgelerimiz ve antrepolarımız gibi sahalarımıza gelerek transit ticaret işlemleri yapılmak suretiyle Irak’a sevk edilen transit içerikli üçüncü ülke menşeili ürün nakliyesi de yapılmaktadır. Bu tür taşıma organizasyonları da yine Türk nakliye şirketlerimiz tarafından sağlanmaktadır.

Irak’ın kuzey ve güney illerinin tamamında lojistik hizmetleri sunan firmalarımız sınırlı sayıda yer almaktadır. Irak’a kapsamlı lojistik hizmetleri sunan firmalardan olup uzun yıllardan bu yana iki ülke arasında komple tır nakliyesi, parsiyel nakliye, gabari dışı ağır nakliyat, frigo tır nakliyesi ve konteyner taşıma gibi Irak nakliye alanında faaliyet gösteren Mersin Nakliyat İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerimizde şube ofisleri ile Mersin merkez ofise bağlı olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

Türkiye’den Irak’a yapılan yük taşıma organizasyonlarının tamamı karayolu üzerinden sağlanmakta, iki ülke arasında ki tek giriş çıkış noktasının da Habur sınır kapısı olması kapıda yılın tüm zamanlarında yoğunlaşma meydana getirmektedir. Başta Kuzey Irak olmak üzere tüm güney illerine de yapılan sevkiyatlarda ortalama varış süresi 4-5 günlük bir süre zarfına tekabül etmektedir. Irak nakliye çalışmalarında komple tır yüklemesi 25 tonu geçmeyecek şekilde ayarlanmaktadır.

Haber: Mehmet Ali BAL
Haber kaynağı: Mersin nakliyeciler sitesi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.