“Türkiye’de demiryolu dünya ülkelerinin çok gerisinde!”
Demiryol-İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı Yakup Aslan, demiryollarının işçi ve hat kapasitesinin dünya ülkelerine göre çok geri olduğunu söyledi....
Demiryol-İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı Yakup Aslan, demiryollarının işçi ve hat kapasitesinin dünya ülkelerine göre çok geri olduğunu söyledi. Aslan, "Ülkenin her yerine elektrikli tren gitmesi lazım, elektrikli tren hattı güçlü olmayan bir ülkenin geleceği yoktur" dedi. 28 yıldan bu yana Demiryol-İş Sendikası'nın başkanlığını yaptığını belirten Aslan, Kayseri Demiryol-İş Sendikası'nın faaliyet alanının, Kırıkkale, Adana, Sivas ve bunlara bağlı bazı ilçeler olduğunu söyledi. Demiryol-İş Sendikası'nın, önceki yıllarda 2 bine yakın işçisinin bulunduğunu kaydeden Aslan, kamunun küçültülmesinden dolayı işçi sayısının hali hazırda 900'e düştüğünü ve işçiler için 2 yılda bir sözleşme yaptıklarını ifade etti.
Türkiye'de demiryollarının genelinde işçi sayısının azaldığına dikkat çeken Aslan, bu durumun nedeninin, demiryollarının büyüme kaydedememesine bağladı. Aslan, "Türkiye ekonomi ve nüfus olarak büyürken demir yolları büyüyemedi. Demir yolları yüzde 20 oranında büyüyecek ki sorunları azalsın. Hatlarımız yeni değil. Elektrikli değil. Hala buharlı kullanıyoruz. Dünyada geri kalmış ülkeler buharlı tren kullanıyor. İşçi sayımız azaldı. 30 yıl önce 39 bin daimi işçisi olan bir sektördük. O zamanlarda nüfus daha azdı ama işçi sayısı fazla idi. Şimdi ise tam tersi bir durum söz konusu " diye konuştu.
Aslan, yurt dışında olduğu gibi Türkiye'de de demir yolu ile nakliyatın artırılması gerektiğini vurguladı. Trenlerin hala mazot ile çalıştığını ifade eden Aslan, "Bu pahalı bir taşıma yolu. Halbuki hatlar artırılsa, trenler elektrikli hale getirilse, daha bakımlı trenlerimiz olsa hem nakliye hem de yolcu taşıma kapasitesi artar. Kimse o zaman, otobüs yolculuğunu tercih etmez. Bazen trafik kazaları ile ilgili istatistikler yayımlanıyor. Çok ciddi rakamlar söz konusu. Demiryollarındaki büyüme ile bu kazaların da önüne geçilecektir. Son birkaç yılda demiryolu ile nakliyeciliğin yüzde 1'den, 12'ye yükseldi ama bu yeterli bir artış değil. Bu konuda gerekli çalışmaların yapılması gerekir" şeklinde konuştu.
Türkiye'de sendikacılık yapmanın zorluğuna değinen Aslan, "Devlet Özelleştirme yapıyor ama Özelleştirme yaparken işçinin hakkı ne oluyor? Örneğin, Kayseri organize sanayisini dolaşın. 100 bin işçiden kaçı sigortalı veya sendikalı?" dedi. Kayseri Demiryol-İş Sendikası'nda sendikalaşma sorunları olmadığını belirten Aslan, raylı sistem işçilerinde şahsi meselelerden kaynaklı olarak sendikalaşma faaliyetinin yavaş yürüdüğünü, ancak kısa sürede sorunun çözüleceğini kaydetti. Aslan, "Türkiye'de her vilayete hızlı trenin gitmesi lazım. İnsanların o güzelliği görmesi lazım. Elektrikli hızlı tren lazım, o olmadan bu ülkenin kesinlikle geleceği yoktur." diyerek sözlerini tamamladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.