Türkiye’de son 3 yıl içinde, mazot 6 kat, navlun 4 kat arttı

Türkiye’de son 3 yıl içinde, mazot 6 kat, navlun 4 kat arttı

Sadece 3 yıl önce, 06 Ocak 2021’de İstanbul’da pompada 6,58 TL olan mazot fiyatı, bugün 38,90 TL’ye yükseldi. Mazotta 6 kat artış yaşandı.

TIRPORT Insights verilerine göre, aynı dönemde, bir kamyon Türkiye’de sırtında yükle ortalama 402 km gidiyordu ve navlun 3.200-3.800 TL bandında seyrediyordu. Karayolu navlunu, geçtiğimiz 3 yıl içinde, 4 kat artarak 2024’e 14 bin TL civarında giriş yaptı.

2024 yılına yeni girdiğimiz bu günlerde karayolu navlununda mazot maliyetinin %50’yi geçtiğini kaydeden Tırport Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Akın Arslan, şunları söyledi:

“Ülke olarak, karayolu navlununda mazot maliyeti %50’yi geçti. Avrupa’nın iki katını aştık. Ülkemizde son 3 yıl içinde, mazot 6 kat, navlun 4 kat arttı.” dedi.

tirport-baskani-dr-akin-arslan.jpgFedakarlığı kamyon sahipleri yapıyor, dönüş yükü bulamayan zarar ediyor

Artan maliyetler karşısında fedakarlığı genellikle kamyon sahiplerinin yaptığını anlatan Tırport Başkanı Dr. Akın Arslan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Yollarda ticari taşımaların %85’nin şahısların sahip olduğu, spottan tedarik edilen ve sayıları toplamda 420 bini bulan 16 ton ve yukarısı tonajda kamyonlarla yapıldığı düşünüldüğünde, fedakarlığı kamyon sahipleri yapıyor. Kendilerinden, kamyonlarının bakımlarından, lastiklerinden, sigortalarından, günlük giderlerinden fedakarlık yaparak, hayatlarını idame ettirmeye çalışıyorlar. Dönüş yükü alamadıklarında ise zarar ediyorlar. Ticari yük taşıması yapan bir kamyon, yükle ayda asgari 9.600 bin km yol gidemezse zarar ediyor. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Kontrat lojistiği de kan ağlıyor. Teknoloji ve ağ gücüyle giderken, yük verdiği kamyona dönüş yükünü organize edemeyen lojistik firması da zarar ediyor, onun spottan yük verdiği kamyonda zararda. Etkili ve hızlı “dönüş yükü” organizasyonu yapabilme gücü, kontrat lojistiği yapan binin üzerindeki lojistik firması için hayati derece önemlidir ve sayıları 420 bini bulan bireysel kamyon sahipleri için de aynı öneme sahiptir. Bu noktada, dönüş yükü bulmada, teknolojiden faydalanma dönemine geçilmelidir. Lojistik sektörünü gerçek-zamanlı ve konum-tabanlı olarak uçtan uca dijitalleştiren Tırport, 14 ülkede ve 8 dilde global ölçekte hizmet vererek, kamyonların dönüş yükü bulmasına katkı sağlamaya devam ediyor.” diye konuştu.

tirport-tir-1.jpgLOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.