Türkiye'de üretilen farklı olacak

Türkiye'de üretilen farklı olacak

Renault Başkan  Yardımcısı Patrick Pelata, yatırım maliyetini düşürmede en anlamlı başarıyı  Türkiye'de elde ettiklerini bildirdi. ...

Renault Başkan  Yardımcısı Patrick Pelata, yatırım maliyetini düşürmede en anlamlı başarıyı  Türkiye'de elde ettiklerini bildirdi. 

77. Cenevre Otomobil Fuarında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Pelata,  Renault'un fuarda ilk kez tanıtımını yaptığı Clio Station Wagon konsept aracı ile  Türkiye'de üretimi gerçekleştirilecek araç arasında nasıl bir fark olacağına  ilişkin soru üzerine, araçtaki dinamik çizgilerin korunacağını, Türkiye'de  üretilecek modelin ise 5 kapılı olacağını belirtti. 

Renault'un station ürün yelpazesini muhafaza ettiğini ve geliştirdiğini  kaydeden Pelata, yeni station araçların öncekilere göre çok daha dinamik  olduğunu, aracın özellikle geniş ailelerin ihtiyacına cevap vereceğini vurguladı. 

Özellikle son dönemlerdeki daha ufak araba satın alma eğilimine dikkat çeken  Pelata, yeni Clio Station Wagon'un beklentilere cevap verebileceğini söyledi. 

Bu aracın Ar-Ge çalışmalarına mühendislerin katkısına ilişkin bir soru  üzerine Pelata, ''Bence şimdilik yetersiz'' görüşünü aktarırken, Türkiye'de  mühendislik çalışmaların gelişmesini arzu ettiklerini ifade etti. 

Pelata, yeni modelin üretim hacmine ilişkin bir soru üzerine, hacimler  konusunda rakam veremediklerini, ancak bunun ilk başta yıllık 60 bin adet olarak  öngörülen üretim hacminin üzerinde gerçekleşebileceğini bildirdi. Aracın 2008  yılının ilk yarısında pazara sunulacağını belirten Pelata, en büyük pazarın ise  Batı Avrupa olacağını söyledi. 

      

Türkiye’nin maliyet başarısı

      

Bursa fabrikasında kapasiteyi artıracaklarını hatırlatan Pelata, ''Bursa,  Renault Grubunun çok büyük fabrikalarından biri haline gelecek'' dedi. 

Clio Wagon için yapılan yatırımla ilgili bir soru üzerine ise Pelata, bu  rakamın 100 milyon avronun biraz altında olduğunu dile getirerek, şöyle devam  etti: 

''Yatırım maliyetini düşürebildiğimiz ilk program bu. Bunu Bursa  fabrikasında çalışan mühendislerin katkılarıyla gerçekleştirdik. Renault Grubunun  hedefi, yatırım maliyetini 2009 yılına kadar yüzde 50 düşürmek. Bunu  gerçekleştirirken, yeni binalarımızı nasıl daha iyi kullanabileceğimize baktık.  Mevcut üretim hatlarımıza baktık. Burada Nissan'ın çıtalarını kullanıyoruz.'' 

Patrick Pelata, yatırım maliyetinin düşürülmesine İstanbul'daki genel  müdürlük binasının satılmasının katkı sağlayıp sağlamadığı sorusuna, ''Bunlar  birbirinden farklı ama birbirini etkiliyor'' yanıtını verdi. 

Daha önceki 12 yıllık dönemde Renault'un her yıl 4 yenilik yaptığını,  şirketin 2009 sözleşmesine göre yılda 8 yenilik olmasının planlandığını anlatan  Pelata, şöyle devam etti: 

''Yatırım ve Ar-Ge bütçesini iki katına çıkarmamız zor. Dolayısıyla  yenilikler için yatırım maliyetinde tasarrufa gitmek zorundayız. Yatırım  maliyetini düşürmede en anlamlı başarıyı Türkiye'de elde ettik. Hedefimiz yüzde  50 iken, Türkiye'de yüzde 35-40 oranında yatırım maliyetinde tasarruf sağladık.  Bu da onlarca milyon avro anlamına geliyor. Türkiye'deki parça tedarikçilerinin  de bunda katkısı oldu. Amacımız, yatırım maliyetini Japon şirketlerinin  performansına yaklaştırmak.'' 

      

Türkiyeli Clio dünyaya tanıtıldı 

      

Pelata, Fransa'da gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçimleri  hatırlatılarak, ''Türkiye'nin önemini liderlere anlatıyor musunuz?'' sorusunu  ''Evet kuşkusuz'' diye yanıtladı. 

Renault'un çağdaş dünya düzeninde çok sayıda ülke ile işbirliği içinde  olması gerektiğine inandığını vurgulayan Pelata, ''Ama siyasetçiler genelde  seçimlerden sonra bizi dinlerler'' dedi. 

Logan'dan daha ucuz araca ilişkin soru üzerine de Pelata, şu anda bunun ön  proje aşamasında olduğunu, bir şey söylemenin erken olacağını söyledi. 

Bu arada, Renault, Cenevre Otomobil Fuarında Türkiye'de üretilecek Clio  Station Wagon Concept'in dünya tanıtımını gerçekleştirirken, yeni Twingo'yu da  otomobil meraklılarının beğenisine sundu. 

 

ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.