Türkiye’nin en büyük hava kargo terminali açıldı
Yeni Kargo Terminali’nde hizmet vermeye başlayan Turkish Cargo, Türkiye’nin en büyük hava kargo terminalini hizmete soktu. Türk Hava Yolları’nın alt...
Yeni Kargo Terminali’nde hizmet vermeye başlayan Turkish Cargo, Türkiye’nin en büyük hava kargo terminalini hizmete soktu.
Türk Hava Yolları’nın alt markalarından Turkish Cargo, önemli bir projeye daha imza attı. Türkiye'nin en büyük hava kargo terminali, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki yeni binası Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli tarafından hizmete açıldı. Yeni kargo binasının açılış töreninde konuşan Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, milli şirketin inanılmazı başardığına dikkat çekerek, "2004 yılında 62 uçak sipariş verdiğimiz zaman alınmasınlar ama bazı basın mensuplarımız bu uçaklar ne olacak diye yadırgamışlardı. Allah'ın izniyle hepsi servise verildi. 12 yıldan beri yaptığımız atılımlarla THY Afrika'da Etiyopya Hava Yolları'ndan sonra en çok noktaya çıkan havayolu oldu. Etiyopya Afrika'nın şirketi olmasına rağmen 45 noktaya uçuyor. Biz 42 noktaya uçuyoruz. Açılacak yeni hatlarımızla Afrika'dan uçuşlarımızı 55 noktaya çıkaracağız. Aynı zamanda Avrupalı bir havayolu şirketi olan THY, Avrupa'da da en çok noktaya uçan havayolu. Asya'da ve Ortadoğu'da da iyi bir yere geleceğiz. Bütün bu başarılar İstanbul'u dünyaya en çok bağlantı veren bir merkez konumuna getirdi.
İstanbul'un geçen yıl aldığı 12 milyon turiste bizim çok büyük katkımız oldu. Atatürk Havalimanımız da geçen sene Frankfurt ve Paris'i hayli zorladı. İnşallah bu yıl daha çok zorlayarak Heatrow'dan sonra Avrupa'nın ikinci büyük havalimanı olacak. Almanya'da geçen yıl iç ve dış hatlarda toplam 200 milyon yolcu uçtu. Türkiye'de ise 123 milyon yolcu seyahat etti. Türkiye'de ekonomideki büyüme THY'ye ve havacılık sektörüne de yansıdı. Hangi projeyi yaptıysak hep tuttu. Yeni kargo binamız da yeni havalimanının açılacağı tarihe kadar verimli olacak şekilde kuruldu" diye konuştu.
"YÜKSEĞE ÇIKMAK DEĞİL TUTUNMAK ÖNEMLİ"
Açılışta konuşan THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, THY'nin 10 yılda 10 milyon yolcudan 56 milyon yolcuya çıktığını belirterek, "THY son 10 yıllık serüvenine baktığımızda hem altyapı, hem organizasyon yapılanma hem de bakım-onarım tesisleri açısından büyük bir atılım içinde olduğunu görüyoruz. Son 10 yıl içinde, yolcu trafiğimiz yılda 10 milyon yolcudan 56 milyon yolcuya çıktı. Gelirlerimiz 1.2 milyar dolardan iştirakleriyle beraber 17.5 milyar dolara yükseldiğini görüyoruz. Turkish Cargo, filomuzdaki 9 adet Airbus A330 tipi kargo uçağımızla yılda 66 ton kargo taşıyan bir şirket haline geldi. THY olarak hizmet kalitemizi artırmak için yapmamız gereken her türlü yatırımı yapıyoruz. Avrupa'da 4 yıl üst üste en iyi havayolu seçilmemizdeki başarıda burada yatıyor" dedi.
THY'nin taklit eden değil, taklit edilen bir havayolu haline geldiğine işaret eden Topçu, "Birilerini taklit eden hava yolu olmaktan çıkıp artık kendi inovasyonumuzu Ar-Ge'mizi, networkümüzü kuran bir şirket haline geldik. Tabi yükseğe çıkmak önemli değil, yüksekte tutunabilmek önemli. Bu tutunma adına bir dizi yatırımları peş peşe yapıyoruz. Sabiha Gökçen'de geçen yıl HABOM tesisleri için yerli öz sermayemizle 550 milyon dolarlık yatırım yaptık. Bu yatırım uçak bakım-onarım kapasitemizi 6 kat artırdı. THY artık sadece kendi uçaklarının bakımını yapan tesislere sahip değil, aynı zamanda bölgesinde güç sahibi olan bir bakım merkezine sahiptir. Son zamanlarda, İstanbul'un çok hareketli bir uçuş merkezi haline gelmesi sebebiyle Atatürk Havalimanı'ndaki daralma ve sıkışıklığı giderme adına Ulaştırma bakanlığımız çok ciddi adımlar atıyor. Şu anda Atatürk Havalimanı'nın geçici de olsa park sahaları yüzde 30'u aşan oranda genişletildi. Çok kısa bir zamanda bu park sahalarının hizmete gireceğini bekliyoruz. Atatürk Havalimanı bütün sıkıntılarına rağmen halen Türkiye'nin dünyaya açılan en büyük çıkış kapısı" şeklinde konuştu.
THY'nin taşıdığı transit yolcusundaki artışın çok ciddi oranlara ulaştığına dikkat çeken Topçu, "2010'da THY'nin toplam yolcu sayısı 10 milyon iken, bugün sadece taşıdığı transit yolcu sayısı 12 milyon. Artık İstanbul önemli bir transit merkezi haline geliyor. Dünya hava trafiğinin yüzde 66'sının üzerimizden geçtiği bir noktada biz hava trafiğinden binde 3 oranında pay alıyorduk. Ama bugün dünya sivil havacılık trafiğinden aldığımız pay yüzde 2'ye yükselmiştir. Türkiye'nin 2023 hedeflerine paralel olarak biz de THY olarak bütün örgütümüzün yapısını, donanımlarımızı planladık, uçak siparişlerimizi verdik. 2023 yılında 450'yi aşkın bir filoya sahip olmak. 100 milyonu aşkın yolcu taşımak, 3 milyar dolar kargo geliri elde etmek, 1.5 milyar dolar bakım-onarımdan pay almaktır" dedi. Konuşmaların ardından tesislerin kurdelesini kesen THY yönetimi ve bakanlar ofisleri gezerek detaylı bilgi aldı.
"TÜRK HAVA YOLLARI'NIN BAŞARISI ORTADA"
Türk Hava Yolları'nın yeni kargo binasının açılışına katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptığı konuşmada, "Türk Hava Yolları'nın başarısı ortada. Kargo kısmı kar marjı nispeten daha yüksek ve yolcuya oranla çok hızlı büyüyen bir alan. Küresel anlamda son 20 yıla baktığınız zaman yolcu sayısındaki artış yüzde 3'ler civarındaysa, kargoda en az iki katı. THY artık büyük bir holding. 17 milyar dolarlık bir cirodan bahsediyoruz. Gerçekten büyük bir başarı. Bunlar Türkiye'deki istikrarla ve siyasi istikrarla yakından ilişkili. Doğru tercih ve politikalarla doğrudan ilişkili. Biz THY'de devletin payını yüzde 50'nin altına çektik, önlerini açtık. Ortaya büyük bir başarı çıktı. Gerçekten sadece bir zihniyet devrimi. Ama kolay değil tabiki. Korkularla yaşayan bir Türkiye'den özgüveni yüksek ve bu tür başarıları artık olağan şekilde yaşadığımız bir ülkeye geldik" diye konuştu.
48’i kargo noktası olmak üzere 108 ülkede 260’dan fazla uçuş noktasına, 9 kargo uçağının yanı sıra Türk Hava Yolları filosundaki 253 yolcu uçağının kargo kapasitesini de kullanarak hizmet veren Turkish Cargo bu yeni tesisle birlikte sektörel liderlik, sürdürülebilir büyüme, artan müşteri memnuniyeti, operasyonel etkinlikte artış ve mükemmellik gibi birincil hedeflerine ulaşmada önemli bir mesafe kat etmiş oldu. Tesis, uluslararası standartlardaki altyapısı ile kargo kabulü ve operasyonel süreçlerde hızlılık, operasyonda yalın süreç akışları, daha geniş kargo kabul alanı, farklı tip ve büyüklüklerde özel kargo depolama alanları, kombine operasyon alanları, daha büyük ve düzenli operasyon alanı, daha yüksek kapasiteli depolama alanları, kapsayıcı ve yüksek kaliteli güvenlik sistemleri gibi bünyesinde bulunan birçok kargo hizmet detayını inovatif bir yaklaşımla tasarladıktan sonra müşterilerinin kullanımına sunuyor.
KAPASİTESİ 1.2 MİLYON TON
Yıllık tonaj kapasitesi 1.2 milyon ton olan Turkish Cargo’nun yeni terminalinde kullanılan toplam taban alanı 71 bin metrekare. Kapalı depo alanı 43 bin metrekare olan terminalde, özel depo alanına 3 bin, özel kargo depolama alanına da 700 metrekare yer ayrıldı. Terminalde 39 ayrı özel deponun yanısıra farklı ısı değerlerine sahip soğuk hava depoları, canlı hayvan odaları, tehlikeli madde, değerli kargo ve radyoaktif depolar da yer alıyor.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.