Türkiye’nin ilk dijital konteyner takip platformu açıldı
Türkiye’nin ilk dijital konteyner takip platformu olan www.cntracking.com , Prof. Dr. Okan Tuna, Gökhan Şentürk ve Merdan Erdoğan ortaklığında ilk ofisini açarak faaliyetlerine başladı.
www.cntracking.com dijital platformu üç kurucu ortağın katılımıyla İzmir’de Kurulu olan Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ne (DEPARK) kabul edilerek ilk ofisini açtı. Üç kurucu ortağın temel ortak noktası ise Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi. Kurucu ortaklardan Prof. Dr. Okan TUNA fakültenin Lojistik Yönetimi bölüm başkanlığını sürdürmekte iken Merdan Erdoğan ve Gökhan Şentürk ise Denizcilik Fakültesi mezunları olarak 10 yıldan fazla denizcilik ve lojistik sektörü içinde çalışmaktalar. Prof. Dr. Okan Tuna yaptığı açıklamada “Yıllar önce ders anlattığınız öğrencileriniz ile birlikte global düzeyde teknolojik bir proje için işbirliği yapmak hem çok heyecan verici hem de çok gururlandırıcı” diyerek sözlerine şöyle devam etti “lojistik sektörünün girişimcilere ihtiyacı olduğunu ve bu girişimlerin dijitalde yoğunlaşması gerektiğini her ortamda anlatan biriyim. Ancak, anlatmanın dışında akademisyenlerin de girişimci olmasının ve konfor alanlarından ayrılmasının bir zorunluluk olduğunu düşünüyorum. Girişimci akademisyen sıfatıyla, yıllar önce ders verdiğiniz öğrencileriniz ile global düzeyde bir Ar-Ge projesi için işbirliği yapmak hem çok heyecan verici hem de çok gururlandırıcı. Bu projenin diğer bir güzel yanı ise, mevcut stajyerlerimizi de Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi öğrencilerinden seçerek onları da okurken böylesine bir teknolojik Ar-Ge projesi içerinde çalıştırarak belki de 10 yıl sonranın dijital girişimcileri yapmak üzere eğitmemiz”.
SEKTÖR TECRÜBEMİZİ VE BİLGİMİZİ DİJİTAL ORTAMA AKTARIYORUZ
Dijital platform, kullanıcılarına üç temel hizmet sunuyor; konteyner limana vardığı anda e-posta ile bilgilendirme hizmeti, 500.000 denizyolu rotası kapsamında limandan limana hangi armatörün kaç günde gittiğinin bilgisi ve tüm yüklemelerin aynı anda izlenebildiği kullanıcı paneli. Kurucu ortak Merdan Erdoğan’a göre hem lojistik hem de dış ticaret işletmelerinin en büyük sorunu, içinde değerli yüklerinin olduğu konteynerlerinin limana vardığında anlık bilgilendirmenin güvenilir bir şekilde gerçekleştirilememesi. Erdoğan yaptığı açıklamada şunları belirtiyor: “Sektör tecrübemiz bize eğer farklı armatörler ile yüklediğiniz onlarca konteyneri takip etmeye kalkarsanız çok büyük sorunlar yaşayabileceğinizi gösterdi. Armatörlerin takip sistemlerinin birbirinden farklı olması ve çoğunun sadece anlık konteyner lokasyon bilgisi vermeleri kullanıcıları çok zora sokuyor ve konteynerin limana vardığı çok sonradan fark ediliyor. Bu durum ise, dış işletmeler için maliyet demek. Biz geliştirdiğimiz dijital platform ile kullanıcılarımıza ücretsiz olarak hangi armatör ile çalışır ise çalışsınlar ortak bir platform üzerinden hizmet sunuyoruz. Kullanıcı panelimiz, tüm armatörlerin aynı anda takip edilebilmesini çok kolay bir şekilde sağlıyor. Ayrıca, 500.000 rota dahilinde limandan limana taşıma süreleri hakkında da bilgi veriyoruz. Hem akademik hem de uygulama anlamında çok önemli bir know-how’a sahibiz. Big Data (Büyük Veri) kapsamında yapmaya başladığımız Ar-Ge sonucunda 2016 yılı son çeyreğinde tüm rotalarda karşılaştırmalı armatör transit süre performanslarını verebilecek duruma geleceğiz. Teknopark içinde bu know-how’ı Ar-Ge anlamında daha da geliştirerek verdiğimiz hizmetlerin hem etkinliğini hem de çeşitliliğini arttırıyoruz. Bu özelliklerimiz ile küresel anlamda, tedarik zinciri izlenebilirliği boyutunda önemli bir boşluğu dolduruyoruz.”
AMAÇ LOJİSTİK İŞLETMELERİNİN DİJİTALLEŞMESİNE KATKIDA BULUNMAK
2015 yılının Ağustos ayında resmen hizmete giren platform küresel pazara hizmet etmek amacıyla İngilizce ara yüz ile hizmet veriyor. Günde ortalama 1.000 kullanıcı siteyi ziyaret ederken, kayıtlı kullanıcı 8.000’i aşmış durumda. Kurucu ortak Gökhan Şentürk’ün bu konuda yaptığı açıklama önemli bilgiler içermekte “Kullanıcı sayımızın Ağustos ayından bu yana hızla arttığını görmekteyiz. Bizi en çok sevindiren konu ise kullanıcıların % 75’inin küresel pazarlardan bizi tercih etmesidir. 166’dan fazla ülkeden ziyaretçilerimiz var. Türkiye dışında özellikle Hindistan, A.B.D., Birleşik Arap Emirlikleri ve Pakistan’dan önemli sayıda ziyaretçimiz bulunmakta. Ayda ortalama 1.000 konteyner takibi yaparken 15.000 civarında da rota ve transit süre bilgisi araması yapılıyor. Özellikle ihracat ve ithalatçıların rota ve transit süre bilgi aramaları çok yoğun. Planımız önümüzdeki 1 yıl içerisinde bu rakamları en az 2 katına çıkarmak.”
Profesyonel hizmetler konusunda da bilgi veren Şentürk sözlerine şöyle devam etti: “Amacımız bireysel tüm kullanıcılara ücretsiz hizmet vererek dijital bir bilgi kaynağı olmak. Lojistik işletmelerinin dijital anlamda mevcut ve potansiyel müşterilerine hizmet vermeleri için ise özel ürünler geliştirmiş durumdayız. Örneğin, lojistik işletmelerinin web sayfalarında kullanmaları için geliştirdiğimiz ve müşterilerine konteyner takibi hizmeti veren API ürünümüz İşletmelerin rekabetçi üstünlüğüne önemli derecede katkıda bulunmakta ve profesyonel müşterilerimiz tarafından büyük ilgi görmekte.”
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.