Uçan oto, toplu taşıma ve nakliyede kullanılacak

Uçan oto, toplu taşıma ve nakliyede kullanılacak

Malezya'da üretilmesi planlanan uçan otomobilin toplu taşımada ve nakliyede kullanılacağı bildirildi.

Konuya dair basına konuşan Malezya Girişim ve Kalkınma Bakanı Rıdvan Yusuf, Malezya'nın uçan araç projesine hem ülke çapında hem uluslararası alanda çok olumlu tepkiler geldiğini söyledi.

Malezya'da yaygın kullanılan elektronik taksi uygulaması Grab'ın da uçan otomobille ilgilendiğini belirten Rıdvan, uçan otomobillerin sadece toplu taşıma ve nakliye gibi sektörlerde kullanılacağını kaydetti.

Rıdvan, Malezya'nın uçan otomobil üreteceğini, projenin taslak modelinin hazır olduğunu ve bu yıl içinde ilk örneğinin tanıtılacağını açıklamıştı. Uçan otomobil projesi sosyal medyada Malezya halkından tepki almış, projenin gerçekçi olmadığı yönünde yorumlar yapılmıştı.

Dünyada trafik sıkışıklığı sorunu giderek artıyor. Mesela İstanbul'da bir şoför yılda ortalama 6,5 gününü trafikte bekleyerek geçiriyor. Peki ya bu konuda neler yapılması gerekiyor?

Megapollerde yaşanan bu trafik sorununa çözüm üretmeye çalışan Japon Skydrive adlı bir şirket, geçenlerde bu yıl içinde test edip 2020'de insanlı uçan araçlar pazarına sokmayı planladığı "dünyanın en küçük uçan arabası" VTOL'ü tanıttı.

Adıyla aynı VTOL (Vertical Take-off and Landing) teknolojisini kullanarak dikey şekilde kalkıp inebilen araç, ilk bakışta iki kişilik bir drone'u andırıyor. Skydrive CEO'su Tomohiro Fukuzawa'nın verdiği bilgiye göre araç, kapıdan kapıya şehir içi kullanımına uygun, kompakt araba boyutunda ve çok hafif.

8 motoru ve sabit kanatları var. Çevre dostu aracın, elektrikli arabaya benzer şekilde 10-15 dakikada dolabilen ve 2-3 saat kullanılabilen bataryaları var. VTOL, helikopterin aksine pervanesi olmadığı ve motoru da elektrikli olduğu için fazla ses de çıkarmıyor.

Otonom uçabildiği gibi istenirse bir pilot tarafından da yönetilebiliyor. 2023'te düzenli uçuşlara başlaması planlanan VTOL ile tek seferlik kısa bir uçuşun 40-50 dolara mal olması planlanıyor. Tekerlekli bir arabadan çok daha kısa zamanda yolcuları istedikleri yere ulaştırması ise en büyük avantajı.

Aslında VTOL sadece uçmuyor, gerekirse düz yolda da sürülebiliyor. Menzili de 30 kilometre. Elektrikli arabaların yollarda giderek daha çok görüldüğü şu günlerde uçan araba konusu son zamanlara dek sürekli hayal edilen ancak bir türlü ticari olarak gerçekleştirilemeyen bir projeydi.

Ne var ki son 10 yılda araç yapımında gittikçe daha hafif malzemeler kullanılmaya, batarya teknolojisi gelişmeye başladı, otonom sürüş yazılımı da ilerledi.

Geçen ay İsviçre'nin Davos kentinde yapılan ve dünya liderlerinin de katıldığı Dünya Ekonomik Forumu'nda konuyla ilgili yapılan açıklamalara göre önümüzdeki birkaç yıl içinde dünyanın farklı yerlerinden 20 civarında büyüklü küçüklü firma kendi uçan araç tasarımını piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.