“Ukrayna ve Rusya limanlarında Türk sahipli 48 gemi var”

“Ukrayna ve Rusya limanlarında Türk sahipli 48 gemi var”

İMEAK DTO Yönetim Kurulu Tamer Kıran, Rusya ve Ukrayna limanlarında Türk sahipli 48 adet gemi bulunduğuna dikkat çekerek “Bu gemilerin güvenli şekilde bölgeden ayrılmaları en büyük dileğimizdir” dedi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır Başkanlığı'nda, COVID-19 tedbirleri kapsamında video konferansın yanı sıra, fiziki katılım ile gerçekleşti.

DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, meclisin açılışında katılımcılara Ukrayna-Rusya krizine ilişkin düşüncelerini aktardı. İMEAK Deniz Ticaret Odası'nın Şubat ayı faaliyetleri sunumunun ardından İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran bir konuşma yaptı.

Rusya ve Ukrayna limanlarında Türk sahipli 48 adet gemi bulunduğuna dikkat çeken Kıran, yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Bir süredir Rusya ile Ukrayna arasında gerginliğe sahne olan Karadeniz bölgesinde maalesef arzu edilmeyen gelişmeler yaşanıyor. İlk adımı Ukrayna’nın doğusundaki iki şehrin bağımsızlığını tanıyarak atan Rusya, 24 Şubat tarihinde de bu ülkeye yönelik askeri harekât başlattı. Aradan geçen süreçte maalesef çatışmalar Ukrayna genelinde devam ederken, sivil halkın durumu endişe yaratıyor. Ticaretimizin yoğun olarak devam ettiği bir bölge olan Karadeniz’de, çok sayıda gemimiz hizmet veriyor. Krizin ilk gününden itibaren oda olarak Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesinde kurulan Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi ile yakın irtibat kurarak gelişmeleri çok yakından izledik, izlemeye devam ediyoruz. Bölgeye ilişkin ulusal ve uluslararası uyarıları yazılarımızla üyelerimize duyurduk. Son olarak 27 Şubat Pazar günü, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız Azak Denizi limanları ile Ukrayna ve Rusya'nın Karadeniz limanlarına uğrayacak ve bu limanların açıklarında seyir yapacak Türk bayraklı gemilerin güvenlik seviyesinin en üst düzeye yükseltildiğini bildirdi.

Geldiğimiz noktada Türk sahipli yabancı bayraklı bir gemiye yapılan, çok şükür ki can kaybı ve yaralanmanın olmadığı saldırı dışında başka bir saldırı yaşanmadı. Halen Ukrayna ve Rusya limanlarında operasyonlar durmuş vaziyettedir. Bu limanlarda bugün itibarıyla tespit edebildiğimiz kadarıyla 48 adet Türk sahipli gemi bulunmaktadır. Bu gemilerin güvenli şekilde bölgeden ayrılmaları en büyük dileğimizdir. Bölgeye yakın seyreden gemilerimizin de güvenlik uyarılarına en üst düzeyde riayet etmelerini önemle belirtmek isterim. Ne yazık ki, Rusya’nın Ukrayna operasyonu ile başlayan son jeo-politik gelişmeler küresel büyüme ve enflasyon üzerinde yeni ve önemli bir risk olarak karşımıza çıkmış durumdadır. Avrupa’nın merkezine yakın bir bölgede yaşanan bu sıcak savaş ortamı başta bu bölge olmak üzere tüm dünyada ekonomik aktiviteyi yavaşlatma riski taşımaktadır. Süreç ne kadar uzarsa ticaret ve büyüme üzerindeki riskler de o kadar artacaktır."

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.