Ulaştırma Bakanlığı, "Yeşil" firmaların yükünü hafifletecek

Ulaştırma Bakanlığı, "Yeşil" firmaların yükünü hafifletecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, çevreye duyarlı yük taşımacılığı için taslak hazırladı.

Taslak yönetmeliğe göre, enerji ve su kullanımından yılda en az yüzde 5 tasarruf eden, soğutmada yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanan, geri dönüşümlü yeşil paketleme yapan, yılda en az 500 fidan diken nakliye firmaları, “yeşil lojistik” belgesi alacak.

Yeşil lojistik belgesi alanlar, taşıma yetki belgesi ücretlerinden, yetki belgesi başvuru ve yenileme ücretlerinden, geçiş belgesi ve UBAK belgesi için bakanlığa yapılacak ödemelerde yüzde 50 indirim alacak. Ayrıca, kamu kurumlarının işbirliğiyle, yeşil lojistik belgesi sahiplerine ek imtiyaz ve muafiyetler sağlanacak. Teşviklerden yılda en az 150 adet kombine taşımacılık seferi yapan şirketler yararlanacak. Yeşil Lojistik Belgesi, yapılacak incelemelerin ardından, en geç 20 gün içinde verilecek.

Yeşil Lojistik Belgesi alan işletmeler, her yıl kriterlerin sağlandığını ispatlamak zorunda olacak. Şartları sağlamadığı için Yeşil Lojistik Belgesi iptal edilen işletmeler 5 yıl süreyle yeni belge başvurusunda bulunamayacak. Düzenleme, taşımacılığın büyük kısmını demiryolu, içsuyolu veya denizyoluyla yapan, taşımanın başlangıç veya son etabını mümkün olan en kısa mesafeyle karayoluyla yapan nakliye firmalarını kapsayacak.

Kaçakçıya karşı önlem

Teşviklerden yararlanmada bir diğer kriter de “mesleki saygınlık” olacak. Buna göre, kaçakçılık, dolandırıcılık, hileli iflas, sahtecilik, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı, göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti, hırsızlık, terör, çocuk veya hayvan istismarı, kadına şiddet, zimmet, irtikâp, rüşvet suçlarından, Terörle Mücadele Kanunu ile Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında hüküm giymemek, tutuklanmamak, düzenlemeden yararlanacaklarda şart olarak aranacak.

Mithat YURDAKUL- MİLLİYET

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.