Ulusoy, denizcilik lisesi açtı

Ulusoy, denizcilik lisesi açtı

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, İzmir'in Çeşme ilçesine gelerek Ulusoy Anadolu Denizcilik Meslek ve Endüstri Meslek Lisesi'nin açılışını yaptı.''Eğitime...

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, İzmir'in Çeşme ilçesine gelerek Ulusoy Anadolu Denizcilik Meslek ve Endüstri Meslek Lisesi'nin açılışını yaptı.

''Eğitime Yüzde 100 Destek Kampanyası'' çerçevesinde yapılan okulun açılış törenine İzmir Valisi Cahit Kıraç ve işadamı Yılmaz Ulusoy da katıldı. Konuşmanın ardında Bakan Hüseyin Çelik, Yılmaz Ulusoy'a bir plaket verdi, daha sonra da okul açılışını beraber yaptı.

Törende konuşma yapan Bakan Çelik, Türkiye'nin üç tarafının denizlerle çevrili olduğunu ve elle tutulur çok sayıda gölü olduğunu hatırlattı. Türkiye denizcilik sektöründe ilk 5'in arasına girdiğini anlatan Çelik, "2003 yılına kadar Türkiye'de sadece 9 tane, Cumhuriyet tarihinin demiyorum, Osmanlı'dan Bizans'tan bu yana sadece 9 tane denizcilik okulu vardı. Bugün 39'uncu denizcilik okulunu açarak 5 yılda 30 denizcilik okulu açmış oluyoruz." dedi.

Türkiye'de denizcilik sektörünün büyük bir atılım içinde olduğunu belirten Bakan Çelik, Milli Eğitim Bakanlığı olarak bu gelişmeye kayıtsız kalamayacaklarını ve sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli elamanı yetiştirmekle görevli olduklarını söyledi. İzmir'de tüm okulları internet bağlantısına kavuşturduklarını, İzmir'de son 5 yılda Anadolu lisesi sayısını 19'dan 48'e çıkardıklarını belirten Çelik, ''İşte çağdaşlık budur, gerçekten gelişme budur. Çağdaşlık lafla olmaz.'' ifadelerini kullandı. Bütçeden eğitime ayrılan paranın az olduğunu dile getiren Bakan Hüseyin Çelik, Türkiye'de okul yapımında hayırsever iş adamlarının desteğinin önemine dikkat çekti.

"Bu okulu yapmayı bize Allah nasip etti." diyen Yılmaz Ulusoy, "Biz bu ülkede kazandık. Bu ülkeye, ödediğimiz borçlardan daha çok ödeyeceğimiz borçlarımız var." diye konuştu. Ulusoy, şöyle devam etti: "Allah nefes verir sağ kalırsak kendi adıma da bir okul açıp temelini beraber atacağız."

İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir'de mesleki eğitimin genel eğitime oranının yüzde 45-55 civarında olduğunu söyledi. İzmir'in denizcilik şehri olduğunu dikkat çeken Kıraç, denizcilik okullarının İzmir ekonomisine katkı getireceğini ifade etti. Bugün dünyada taşımacılık işinin yüzde 90'ının deniz yoluyla yapıldığını söyleyen Vali Kıraç, "Deniz yollu taşımacılığı karayolu taşımacılığından 6.5 kat, demiryollu taşımacılığına göre 3.5 kat daha ucuz." dedi.

Yeni açılan Ulusoy Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi Müdürü Tümen Ersoy, okul hakkında şu bilgileri verdi: "Sınavla öğrenci alınacak. OKS sonuçlarına göre önümüzdeki dönemden itibaren öğrenci kayıtları başlayacak. Çevre okullardan alanı itibariyle bizim okulumuza geçebilecek öğrencileri nakil yoluyla alabileceğiz. Okulumuzda makine zabitliği, gemi yönetmeliği, gemi elektroniği, haberleşme, balıkçı gemisi kaptanlığı, su ürünleri gibi bölümler var. Bunların hepsi denizcilik ile ilgili. Mezunlar, eğitim sonucunda bir sınava girecek. Bu sınavlarda ehliyet alıp, gemi adamı olarak çalışabilecekler. Bu alanda yetişmiş personel sayısı çok az. Gemicilik alanı için Türkiye'de 7 bin, Avrupa genelinde 100 bin civarında açık var. Bizim hedefimiz bu alanın ihtiyacı olan personeli, kalifiye elemanları yetiştirmek. Bu, bizim önümüzdeki dönem için kısa vadedeki planlarımız. Uzun vadede yapabilirsek eğer, gemi inşa alanı açmayı düşünüyoruz. Okul eğitime her şeyiyle hazır. Sınıf donanımı olsun, teknik altyapı olarak her konuda eksiğimiz kalmadı. Önümüzdeki dönem için sadece personel ihtiyacımız var. Bunlar da zaman içinde bakanlık tarafından karşılanacak."

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.