UND'den bankalara 'Taşımacılık da var' uyarısı

UND'den bankalara 'Taşımacılık da var' uyarısı

UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, 3T” olarak da bilinen Turizm, Tarım ve Ticaret sektör temsilcileri ile bir araya gelen Bankalar Birliği’ne; 4’üncü T olarak; ekonomiyi taşıyan taşımacılığın da aynı kapsamda değerlendirilmesi çağrısında bulundu.

Suriye ve Mısır krizleri sebebiyle Ortadoğu taşımalarında, Rusya ambargosu sebebiyle Rusya ve Rusya üzerinden Orta Asya taşımalarında sorunlar yaşayan Lojistik sektörü, Krizin etkilerini değerlendirmek üzere Turizm, Tarım ve Ticaret sektörleri (3T) ile bir araya gelen ve sorunu bu sektörlerle işbirliği halinde atlatma kararını açıklayan Bankalar Birliğine çağrıda bulundu.

Çetin Nuhoğlu; “3T’nin yanında “Taşımacılık” yani 4’üncü T unutulmamalıdır. Taşımacılık olmadan hiçbir şey olmaz”

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, “Turizm, Ticaret ve Tarım sektörü temsilcileri ile bir araya gelen Bankalar Birliği Başkanı Sayın Hüseyin Aydın,  krizden etkilenen 3 sektör temsilcisinin katıldığı toplantıda, Rusya krizinin ekonomiye yansımalarına ilişkin olarak “Herkesin kaybettiği ortamda biz kazanmayız veya bizim kazandığımız ortamda herkes kaybetmiyor. Hep birlikte sorun neyse, problem neyse imkânlarımız ölçüsünde bunları yönetebileceğimizin altını çizmek istiyorum" diyerek çok yapıcı bir yaklaşım sergilemiştir.

Rusya’nın, Türk mallarına kapılarını kapatmasından en fazla etkilenen sektörlerden birinin de taşımacılık sektörü olduğunu belirten UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, “Transit geçişler için Hazar geçişi kısa sürede devreye sokularak Orta Asya taşımaları büyük ölçüde sorunsuz olarak gerçekleştirilmeye başlanmış olup Rusya sorununun çözümü konusunda beklentilerimiz iyimserdir. Özellikle Habur sınır kapısının bir ay süre ile kapanması sonucunda yaklaşık 1 milyar USD değerindeki ihracatın geçişi durmuş binlerce aracımız da kontak kapatmak zorunda kalmıştır. Geçtiğimiz hafta itibariyle Habur’da geçişlerin normale dönmesi ile bu sorun da büyük ölçüde aşılmış durumdadır.” şeklinde konuştu.

“İçinde bulunduğu ekonomideki gelişmelere duyarsız kalmayan Bankalar Birliği Yönetimi benzer krizlerde ekonomiyi taşıyan sektörümüzü de monitörüne almalıdır.” diyen UND Başkanı Nuhoğlu şöyle konuştu:

Lojistik konusu ilk kez 10. Beş Yıllık Kalkınma Planında hedefler arasında yer almış Sayın Başbakanımız tarafından açıklanan öncelikli dönüşüm programlarından biri olarak ilan edilmiş ve bu konuda Bakanlıklarımızda yoğun bir çalışma başlatılmıştır. Özellikle Uluslararası taşımacılar ülkemiz ihracatını dış pazarlara en hızlı ve ekonomik şartlarda ulaştırarak çok stratejik bir rol üstlenmektedir. Dönemsel krizlerde zaman zaman sıkıntılar yaşayan sektörümüz bu konuma yaklaşık % 90 oranında kendi imkanları ile ve desteksiz ulaşmıştır. 

Ülke ihracatını en rekabetçi şartlarda taşımanın yanında sektörümüz, 2014 yılında gerçekleşen 50 Milyar dolar tutarındaki hizmet ihracatında, Turizm sektörünün ardından 14.4 Milyar USD ile ekonomiye katkı sağlayan Hizmet İhracatçısı sektörler arasında 2. sırada gelmektedir. Sadece bu rakam bile sektörümüzün mevcut krizden etkilenen 3T ile bir bütünlük içinde dikkate alınması ve değerlendirilmesi gerektiğinin kanıtını oluşturmaktadır.

Sektörümüz yaşanmakta olan Güncel krizlerin ilk dalgasını savuşturmuş, kalıcı hasarların oluşmaması için artçı etkilerle mücadele edilmeye çalışılmaktadır. Kamu yönetimi Lojistik sektörünü bu gözle izlemeye devam etmektedir. Bankalar Birliğimiz de Bölgesel Lojistik Merkez ve bölge ticareti için en stratejik transit güzergahı olma potansiyeli olan ülkemizde Taşımacılık sektörünü izlemeye, desteklemeye özen göstermelidir.

Bankalar Birliği’nin Sayın Başkanı’nın da ifade ettiği gibi, ülke varlıklarının ve kazanımlarının en iyi şekilde korunması amacıyla Finans sektörünün böyle dönemlerde olumsuz etki altında kalan temsilcileriyle iş birliği yapması yararlı olacaktır. Krizden etkilenme oranı ve Stratejik önemi dikkate alındığında Taşımacılık sektörü işbirliği yapılacak en öncelikli sektördür.  Bu duyarlılığı sektörümüz adına bekliyoruz…”

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.