Üstten oto, alttan tren geçecek
Ulaştırma Bakanlığı, İstanbul'da 'Garipçe-Poyrazköy' arasına inşa edilecek 3. Boğaz köprüsünün 'iki katlı mı yoksa tek katlı mı' olacağı tartışmasına...
Ulaştırma Bakanlığı, İstanbul'da 'Garipçe-Poyrazköy' arasına inşa edilecek 3. Boğaz köprüsünün 'iki katlı mı yoksa tek katlı mı' olacağı tartışmasına son noktayı koydu. Köprünün daha önce tek katlı olması ve raylı sistemle birlikte ihale edilmesi öngörülmüştü. Bu görüşten vazgeçen bakanlık, köprünün iki katlı olarak inşa edilmesine karar verdi. Köprünün üst katı 4x2 şeritli olacak ve bu kattan otomobiller geçecek. Alt kat ise trenlerin geçişine uygun inşa edilecek ancak yüklenici firma rayları döşemeyecek. Raylar, planlama çalışması süren bağlantı demiryolu projelerinin hayata geçmesinin ardından döşenecek. Trenin Boğaz'dan geçiş hızı ise 120 kilometre olacak.
3. Boğaz köprüsünün iki katlı olacağı bilgisini veren Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, Çanakkale Köprüsü içinse 2013 yılında ihaleye çıkmayı planladıklarını duyurdu. Turhan, "İzmit Körfez Geçişi ve Kuzey Marmara toplamda 11-12 milyar dolarlık projeler. Çanakkale için yatırımcıların finansman ihtiyaçlarını dikkate alıyoruz. O nedenle ihaleyi 2013'te düşünüyoruz." dedi. Ankara'da bir grup gazeteciye açıklamalar yapan Turhan, Boğaz'a inşa edilecek üçüncü köprüyü de içeren 6,5 milyar dolarlık Kuzey Marmara Otoyolu Projesi hakkında da bilgi verdi. 3. köprünün maliyetinin 950 milyon ile 1 milyar dolar arasında olacağını bildiren Turhan, "Demiryolu projesinin eklenmesiyle köprünün maliyeti yüzde 25 artacak. Böylece maliyet 1 milyar 250 milyon dolara çıkacak." açıklamasını yaptı.
Kuzey Marmara Otoyolu ve üçüncü köprü projesinin 7 bölüme ayrıldığını vurgulayan Turhan, "Bu ihalede, İzmit Körfez Geçişi Projesi'nden farklı bir yöntem izlendi. İzmit'te; yüklenici, bitirdiği bölümü işletmeye açabilecek. Bu projede, ardışık üç bölümün bitirilmesi şartıyla işletmeye açma söz konusu olacak." ifadesini kullandı. Karayolları Genel Müdürlüğü, Kuzey Marmara Otoyolu ve Üçüncü Boğaz Köprüsü ihalesini yıl sonuna kadar tamamlamayı planlıyor. Projenin temeli 2012'de atılacak. Yetkililer, ihaleye gerek yerli gerekse de yabancı yatırımcıların gösterdiği ilgiden de oldukça memnun.
Selim KUVEL - ZAMAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2009-12-27 - 00:51:00 tarihinde HULUSİ BULUŞ yazdı: RAYLI ARAÇ TAŞIMACILIĞI Bilaluşağı köyü sakini olarak Demir yolu köprüsü projesini sonuna kadar destekliyorum. inşallah başarılı olur. fakat daha düşük maliyetli olduğunu düşündüğüm aşağıdaki projeninde yerel ve ulusal gündeme tarafınızca taşımasını arz/rica ediyorum. PROJE ADI : Raylı Araç Taşımacılığı PROJE UYGULAMASI : Karakaya Baraj gölünde geçmekte olan tren köprüsünün her iki yakasındaki KULUŞAĞI ve GEMİCİ Tren istasyonlarına yapılacak olan basit bir platform ve platforma yanaşabilecek 8-10 vagondan oluşan küçük trene düşük ücret karşılığında ( Askeri araçların, Tankların, tanksavarların trenle taşınması gibi) otomobiller, minibüsler, otobüsler, traktörler vs araçlar yapılan basit platform ile tren bindirilerek barajın karşı yakasına trenle köprüden geçirilerek güvenli, hızlı ve sistemli geçişin yapılabilmesini içermektedir.Projenin yapılması bir zamanlar meclisinde gündeminde olan tren yoluna köprü eklenmesinden daha kolay ve düşük maliyetlidir. Köprünün her iki yakasındaki istasyonlara yapılacak olan basit platformlar ve makaslar ile tren yolunun ayrılması yeterli olabilmektedir. Çünkü araç taşımacılığına uygun vagonlar zaten TCDD mevcuttur yada basit birkaç işlemle uygun yapıya geleceğine düşünmekteyim. HIZLI : Tren Köprüsü yaklaşık 2 km uzunluğundadır. Kuluşağı ve Gemici istasyonları arası internetten incelediğim kadarı ile yaklaşık 5 km civarı olduğunu tahmin ediyorum. Trenin iki istasyon arasının 10 dakika gibi kısa sürede alacağını düşündüğümüzde Malatya Merkez ile Gemici İstasyonu arası 30-40 dakikayı geçmeyeceği hesaplanabilir. GÜVENLİ: Tren yolu ile geçiş olduğundan gece, gündüz, rüzgarlı, karlı ve yağışlı havalarda bile güvenli bir şekilde geçiş yapılacaktır. SİSTEMLİ: Tren köprüsünün gün içerisinde kullanılmadığı zaman aralıklarında oluşturulan kısa süreli tarifelerle sistemli ve düzenli geçiş yapılabilecektir. Hulusi BULUŞ Makine Mühendisi
Yanıtla (0) (0)