UTİKAD TIR Şoförlerinin Vize Sorunları İçin Harekete Geçti

UTİKAD TIR Şoförlerinin Vize Sorunları İçin Harekete Geçti

UTİKAD, şoförlerin vize süreçlerinde yaşadığı sorunların çözüm talebini başta Dışişleri Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı olmak üzere yurt dışındaki tüm konsolosluklara iletti.

Ülkemizin uluslararası karayolu taşımacılığına sınır kapılarındaki TIR kuyruklarının ardından TIR şoförlerinin vize alımında yaşadığı zorluklar darbe vuruyor. TIR şoförlerinin Schengen vize başvurularının askıya alınması lojistik sektöründe sıkıntı yaratıyor. TIR şoförlerine Avrupa Birliği ülkelerinde geçerli olan Schengen vizesinin verilmemesi, başvuruların askıya alınması ve vize alım sürecinin uzun bir zamana yayılması ülkemizin rekabet gücünü düşürüyor. Bunun yanı sıra Türk firmalarının küresel lojistik sektöründeki pazar payını daraltıyor.

UTİKAD üyesi lojistik firmaları başta olmak üzere uluslararası karayolu taşımacılığı yapan lojistik firmalarının şoförleri için vize başvurularında talep edilen gerekli taahhütleri yerine getirerek yaptıkları başvuru sürecinde yaşanan sorunlar küresel bir sorun haline gelen ve ülkemizde de etkileri hissedilen profesyonel sürücü eksikliği sorunu ile birlikte ekonomimizin ve dış ticaretimizin ayrılmaz bir parçası olan uluslararası lojistik süreçlerde aksamalara sebebiyet veriyor.

Önümüzdeki dönemde ülkemizin uluslararası karayolu taşımacılığında daha ciddi sorunlara yol açacağı öngörülen bu durumla ilgili olarak UTİKAD harekete geçti. UTİKAD, konuyu detaylı bir şekilde anlatan ve çözüm talebini içeren yazısını başta Dışişleri Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’na ve yurt dışındaki tüm konsolosluklara iletti. Söz konusu yazıda; öncelikle ülkemizin dış ticaretinde önemli paya ve kritik role sahip karayolu taşımacılığının hizmet ihracatı gelirlerimize sağladığı katkıya değinildi.

Yazıda ayrıca; birbirleri için önemli ticari partnerler olan Türkiye ve Avrupa ülkelerinin Schengen vizesi başvurularında yaşanan zorluklardan olumsuz yönde etkilendiğine vurgu yapıldı. Türk şoförlerinin vize başvuru işlem sürelerinin uzadığı hatta randevu dahi alınamadığının altı çizilerek bu sorunun Türkiye’nin Avrupa’ya yapacağı taşımalar için engel teşkil etmenin yanı sıra ülkemizin karayolu ağıyla erişebildiği coğrafyalar ile yaptığı ticarete de zarar verdiği belirtildi. Yazıda son olarak mal ticaretimizin ve lojistik sektörümüzün temel unsuru olan karayolu taşımacılığında yaşanan vize sorununun en kısa sürede çözümlenmesine yönelik gerekli girişim ve çalışmaların yapılması talebi de yetkili makamlara iletildi.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.