Vietnamlı şoför "Kupon" ile bitecek
'Vietnamlı şoförler' ve '15 bin TL maaşla operatör bulunamıyor' haberlerinin ardından harekete geçiliyor. 'Kupon yöntemi' sistemi ile eleman temininde zorluk çekilen alanlar için günlük 54 lira cep harçlıklı eğitim programları başlatılacak.
Son zamanlarda özellikle de inşaat sektöründe gündeme gelen ‘Çalıştıracak işçi bulamıyoruz’ feryatlarına karşı hükümet harekete geçiyor…
Türkiye’nin mega projeleri olarak adlandırılan projelerin yapım aşamasında ortaya çıkan operatör, şoför ve teknik eleman sıkıntılarından sonra istihdam seferberliği kapsamında ‘Kupon yöntemi’ sistemi hayata geçiriliyor.
İŞVERENLERİN TALEBİ İLE OLUŞTURULACAK
Pilot uygulama olarak adlandırılan ‘Kupon yöntemi’ sistemi kapsamında eleman temininde zorluk çekilen ve uzmanlık gerektiren sektörlere yönelik eğitim programları oluşturulacak. Oluşturulacak eğitim programlarının hangi meslek gruplarına yönelik olması gerektiği ve eğitimlerin içeriği ise işverenlerden gelen talepler doğrultusunda belirlenecek.
PRATİK YAPILARAK GÖZLEMLENECEK
Kupon yöntemi adıyla hayata geçirilecek sistemde katılımcılara verilen teorik eğitimler aynı anda pratiği de dökülecek. Bu sayede katılımcıların mesleki eğitim ile ilgili yeterli yetkinliğe ulaşıp ulaşmadığı da bire bir gözlemlenmiş olacak.
8 AYA KADAR GÜNLÜK 54 LİRA HARÇLIK
2 yıl süre ile uygulanacak olan mesleki eğitimlerin zamanlaması da esnek olacak. Eğitimlerin ücretlerinin tamamı devlet tarafından karşılanacak. Ayrıca eğitimlere katılımı teşvik etmek ve sürekliliği sağlamaya yönelik, katılımcılara eğitim gördükleri süre zarfının 8 ayı kadarı için günlük 54 lira da cep harçlığı verilecek.
SERTİFİKA VERİLECEK
Kupon yöntemi adıyla hayata geçirilecek eğitimlerin verileceği yerler ise ilgili bakanlıkların yapacağı çalışmalar sonrasında belirlenecek. Eğitimleri başarı ile tamamlayanlara mesleki yetkinlik sertifikaları verilecek. Sertifika sahibi katılımcılar eğitimlerini aldıkları alanlarda rahatlıkla iş başı yapabilecek.
‘VİETNAMLI ŞOFÖR’ İÇİN İZİN ALMIŞTI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstihdam Şurası’nda yaptığı konuşmasında ‘Aramızda öyle sektör temsilcileri var ki yurt dışından çalıştırmak için şoför getiriyorlar. İş makinesi için operatör getiriyorlar.’’ diyerek işaret ettiği 3. Havalimanın yapımını üstlenen firma 300 kamyon için gazetelere verdiği ‘şoför’ ilanlarına 82 kişi başvuruda bulununca Vietnam’dan kamyon şoförü getirebilmek için ilgili bakanlık ve kurumlara müracaat ederek ‘ithal şoför ‘izni almıştı.
15 BİN TL MAAŞLA OPERATÖR ARIYORLAR
Öte yandan geçtiğimiz aylarda Adanalı müteahhitler de mimar ve mühendislerden daha fazla maaşla, ayda 15 bin liraya çalışacak vinç operatörü bulamadıkları için ailelere çocuklarını bu iş koluna yönlendirmeleri yönünde çağrıda bulunmuştu.
YENİ ŞAFAK
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.