Volkswagen'in yeni yatırımı Türkiye'ye göz kırpıyor

Volkswagen'in yeni yatırımı Türkiye'ye göz kırpıyor

Otomotiv sanayi temsilcileri, VW Grubu'nun gerçekleştireceği yeni fabrika yatırımı için en güçlü adayın Türkiye olduğunu düşünüyor. Siyasi kararların gölgelememesi halinde yatırıma "kesin" gözüyle bakılıyor.

Otomotivde Alman devi Volkswagen’in (VW) gündemde olan yeni fabrika planı için Türkiye’nin en güçlü aday olduğunu ve şansının çok yüksek olduğunu belirten sanayiciler, “Siyasi kararlar, ekonomik kararları gölgelemez ise yatırım kesin Türkiye’ye geliyor” vurgusu yapıyor.

Doğuş Otomotiv Başkanı Ali Bilaloğlu, “Türkiye açık ara en donanımlı aday” derken, TAYSAD Başkanı Alper Kanca, “Türkiye için bu büyük yatırım kararının kesinleşmek üzere olduğunu düşünüyorum” dedi. İTO Başkanı Şekib Avdagiç de “Türkiye kesinlikle en doğru alternatif” dedi.

Yaklaşık 24 yıldır yeni bir yabancı yatırım çekemeyen Türk otomotiv sanayi, son haftalarda gündeme düşen iki büyük yatırım planının heyecanını yaşıyor. Elektrikli otomobiller konusunda atağa geçen VW’nin, mevcut fabrikalarında elektrikli modellere yer açmak için Ford'la işbirliği hazırlığında olduğu ve ticari araç modeli Transporter'ı Almanya yerine Türkiye'de Ford Otosan'ın Gölcük Fabrikası'nda üreteceği sektörde büyük gündem oluşturmuşu. Bu açıklamanın ardından çok daha önemli bir yatırım gündeme geldi. VW’nin, bünyesindeki Skoda ve Seat markaları için bir fabrika yatırımı planladığı, lokasyonun ise Türkiye, Bulgaristan ya da Romanya olacağı belirtildi.

Bulgar ve Rumen basını da ‘Türkiye’ yazdı

Almanya’nın önemli otomotiv yayınlarından Automobilwoche 8 Aralık’ta yaptığı haberde yatırımın adresinin Türkiye olduğunu yazdı. Haber birçok ülkede gündem oldu. Ardından Alman haber ajansı DPA, kaynak vermeden yakın çevrelere dayandırdığı 16 Aralık tarihli haberinde VW’nin fabrika yatırımı için nihai kararını Kasım 2019’da açıklayacağını, aday ülkeler arasında Bulgaristan ve Romanya’nın yer aldığını yazdı. Ancak DPA’nın bu haberine rağmen Bulgar ve Rumen basınında yatırım için en güçlü adayın Türkiye olduğu yazıldı. Rumen basını ‘Yatırım Romanya’ya değil, Türkiye’ye gidiyor” derken Bulgar basını ise Türk basınında çıkan haberlere yer vererek, Türkiye’nin en güçlü aday olduğunun konuşulduğunu yazdı. Sanayi Bakanlığı’nın bu yatırımı Türkiye’ye çekmek için ilgili kurumlarla görüşmelerini sürdürdüğü konuşuluyor.

Yerli sanayici, VW’nin yeni fabrikasının Türkiye’de kurulması konusunda oldukça iddialı. Sektör temsilcielri konuyla ilgili görüşlerini DÜNYA’ya anlattı.

Sektör temsilcileri ne diyor?

ali-bilaloglu.jpgDoğuş Otomotiv Başkanı Bilaloğlu: 
Türkiye, en ideal çözüm ortağı

Volkswagen'in Türkiye distribütörü Doğuş Otomotiv’in Başkanı Ali Bilaloğlu, “Türkiye, adı geçen üç ülke arasındaki açık ara en donanımlı aday. Bir otomotiv markasının sanayi yatırımını yönlendiren eğitimli insan kaynağı, yan sanayi kapasitesi, lojistik çözümler, toplam pazar büyüklüğü ve komşu ülkelere ihracat olanakları gibi faktörlerin hepsinde Türkiye en ideal çözüm ortağı” dedi. DPA’da yer alan habere de değinen Bilaloğlu, “DPA haberi hangi kaynağa dayandırıyor bilemiyoruz. Biz yatırım konusunda umutluyuz” dedi.

TAYSAD Başkanı Kanca:
Ekonomik açıdan en doğru ülke Türkiye

alper-kanca-003.jpgTAYSAD Başkanı Alper Kanca, VW’nin yeni fabrika planı için en güçlü adayın Türkiye olduğunu vurguladı. Kanca’nın son olarak açıklanan iki yatırım planında adresin büyük ihtimalle Türkiye olacağına inandığını içeren önemli bir röportajı da önceki gün Alman basın kuruluşu Ntv’de yayınlandı. Haber birçok farklı Alman sitesi tarafından da kullanıldı. Kanca, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “VW’nin Skoda yatırımında ekonomik olarak en doğru yer Türkiye. Diğer seçenekler ancak zorlama, siyasi yada toplumsal baskı ile mümkün olabilir. Ancak şirketler ekonomik faktörlere odaklanmalı. Bu nedenle, hem Transporter hem de Skoda'nın VW Grubu için kurmak istediği yeni fabrika için yatırım adresinin Türkiye lehine kesinleşmek üzere olduğunu düşünüyorum. Siyasi müdahale olmadan bunu başarabilirsek, hepimiz ileriye doğru büyük bir adım olacağız. VW’nin kararı aynı zamanda bir sinyal de olabilir. Bu yatırım iki yıl boyunca, politik ilişkilerin gölgesinde kalan Alman-Türk ekonomik ilişkilerine de olumlu yansıyacak. Ön yargılar önemli oranda azaldı. İki ay önce alman otomotiv sektöründeki 150’ye yakın üst düzey çalışanla bir anket yaptık. Türkiye’de yatırımı olan şirketler bize çok güveniyor. Ancak Türkiye’de yatırımı olmayan bazı şirketlerin hala ön yargılarının devam ettiğini görüyoruz. Eğer Alman haber ajansı DPA’nın yazdığı gibi nihai karar Kasım 2019’da açıklanacaksa bu bizim şansımızı daha da artırır. Böylece olumsuz yargıları tamamen ortadan kaldırmak için daha fazla zamanımız olacak.”

İTO Başkanı Avdagiç: 
Türkiye en avantajlı ülke

avdagic.jpgAynı zamanda Türkiye’nin önde gelen otomotiv yan sanayi kuruluşlarından birinin başında olan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, VW’nin yeni fabrika yatırımı planı için Türkiye’nin kesinlikle en önemli alternatif olduğunu vurguladı. Avdagiç, “Hükümet bu tip yatırımlara özel teşvik paketi oluşturuyor ve projeler hükümet seviyesinde takip ediliyor. Türkiye, sahip olduğu nitelikli tedarik sanayi ile en hızlı, kaliteli ve uygun maliyetli olarak devreye girebilir. Döviz kuru dolayısıyla hem yatırım bütçesi hem de personel bütçesi açısından Türkiye alternatifler açısından en avantajlı ülke. AB’nın uzun zamandır en çok taşıt ithal ettiği ülke Türkiye. Gerek taşıt ithalatı gerekse komponent ihracatı açısından Türkiye’nin AB’ye ihracatı düzenli artıyor. Türkiye, otomotiv alanında yetişmiş vasıflı işgücü ile diğer alternatif ülkelerin önünde” diye konuştu.

Aysel YÜCEL - DÜNYA

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.