Volvo Kamyon'dan bir ilk

Volvo Kamyon'dan bir ilk

Volvo Kamyon, metan gazı ve dizel karışımı kullanan verimli bir dizel motorunu üreten ilk kamyon üreticisi olacak. 2009’da yürürlüğe giren Euro 5 egzost...

Volvo Kamyon, metan gazı ve dizel karışımı kullanan verimli bir dizel motorunu üreten ilk kamyon üreticisi olacak. 2009’da yürürlüğe giren Euro 5 egzost emisyon standartlarıyla uyumlu bu yeni motorun yol testleri, 2010’da İsveç ve İngiltere’de başlayacak. Volvo Kamyon Çevre Direktörü Lars Mårtensson konuyla ilgili “Bu eşsiz teknoloji, gaz ve dizelin buji kullanan motorlarınkinden yüzde 30-40 daha üstün yüksek verimlilik avantajlarını bir araya getirmemizi sağlıyor. Böylece, bu kamyon geleneksel gazlı kamyonlardan çok daha az enerji tüketiyor” diyor.

Volvo Kamyon, Ağustos 2007’de farklı biyo yakıtlar için uyarlanmış yedi adet test kamyonu üretmişti. Yapılan incelemelerden sonra ise şimdi Volvo Kamyon, iki yenilenebilir yakıta odaklanıyor: DME ve metan gazı ile birlikte dizel.

Lars Mårtensson açıklamasında; “Metan gazı dizele alternatif olarak açık farkla en çok bulunan yakıt. Doğal gaz rezervleri petrol rezervlerinden daha fazla. Her şeyden önemlisi, en acil problem olan karbondioksit salınımının azaltılmasını çözen ve iklimi etkilemeyen biyogaz üretimi birçok ülkede hız kazanıyor” dedi.

Buji ateşlemeli motora sahip kamyonların çalışma menzili genellikle kısıtlı olduğundan (yaklaşık 150-200 km) uzun mesafe taşımacılık için metan gazı kullanılması çok zordu. Volvo Kamyon bu problemi metan gazını dizelle birleştirip bu yakıtı dizel motorda kullanarak çözüyor. Böylece çalışma menzili yüzde 50 artıyor. Sıvılaştırılmış gaz kullanıldığında, daha yüksek enerji yoğunluğuyla birlikte bu menzil iki katına çıkacak. Ayrıca, dizel motorun sürülebilirliği buji ateşlemeli motorunkine oranla daha iyi.

Volvo Kamyon’un gazlı kamyonu nasıl çalışıyor?

Volvo’nun kendini kanıtlamış, güvenilir Euro 5 dizel motorları gaz kullanımı için dönüştürüldüğünde, sıvı ve az yer kaplayan metan gazı (LNG/LBG) veya basınçlı metan gazı (CNG/CBG) için tanklar ekleniyor. Ayrıca, emme manifolduna gaz enjektörlü ayrı bir yakıt sistemi de ekleniyor.

Az miktarda dizel enjekte edilip sıkıştırmayla ateşleniyor ve metan gazı/hava karşımı da ateşlenmiş oluyor. Böylece, bujiye olan ihtiyaç ortadan kalkıyor ve Volvo bu sayede verimli dizel teknolojisinden tamamıyla yararlanabiliyor. Bunun sonucunda da, aracın güç ve sürülebilirliği geleneksel bir dizel kamyonunkiyle aynı oluyor.

Eğer gaz biterse, kamyon sadece dizelle çalışabiliyor. Sadece Volvo'nun teknolojisine özgü bu özellik sistemi, gaz dağıtım ağının az gelişmiş olduğu bölgelerde bile birçok müşteri için en gerçekçi seçenek haline getiriyor.

Teknolojiyi en ideal hale getirmek için yol testi

Kullanım sırasında gereken dizel miktarı değişiyor. Ancak Volvo Kamyon dizel oranını en aza indirgemeyi hedefliyor.

Volvo Kamyon Motor Strateji ve Planlama Müdürü Mats Franzén konuyla ilgili; “Teknoloji daha geliştirilip denendiğinde yüzde 80’e varan oranda metan gazı kullanabilmeyi umuyoruz. 2010’da yapacağımız sürüş testleri yüzde 70’e varan oranda metan gazı içeren karışımla başlayacak. Diğer kısım ise biyodizel, yani yenilenebilir ham maddelerden üretilen dizelle karıştırılan fosil dizelinden oluşacak” dedi.

Eğer biyoyakıt ve yüzde yüz biyodizel kullanılırsa, geleneksel dizel kullanımına göre tüm yakıt zinciri dikkate alındığında yeni teknoloji, karbon dioksit salınımını yüzde 80’e varan oranda düşürebilir.

Pazardan yoğun ilgi

Gazlı kamyonlar için artan pazar talebini tetikleyen iki ana etken bulunuyor. Bunlardan biri, maliyetlerin düşürülmesi. Metan gazı şu anda birçok pazarda göreceli olarak ucuz bir yakıt. Bu nedenle Volvo Kamyon’un teknolojisi şimdiden uzun mesafe günlük taşıma işleri yapan ve aynı yakıt istasyonuna dönen kamyonlar için karlı bir yakıt seçeneği sunuyor.

Diğer etken, şehir ve kasabalardaki çevreyle ilgili sıkı yönetmeliklerin, özellikle belediyeyle çalışan şirketlerde satın alma kararlarında önemli rol oynamasından kaynaklanıyor. Volvo Kamyon gelecekte bu kamyon pazara sunulduğunda gerekli zemin hazırlanmış olması adına ihtiyacı karşılacayak yakıt istasyonlarını sağlamak için birkaç yakıt şirketiyle görüşüyor.

Volvo Kamyon’un metan gazı + dizel teknolojisinin avantajlarının özeti:

  • Volvo Kamyon ilk Euro 5 ile uyumlu olup gazla çalışan dizel motor üreticisi.
  • Geleneksel gazlı kullanımla karşılaştırıldığında yaklaşık yüzde 25 daha düşük enerji tüketimi.
  • Geleneksel dizel kamyonlarla aynı sürülebilirlik ve güç.
  • İki ayrı yakıt tankı kullanılması, gaz bittiğinde yola sadece dizelle devam edilebilmesini mümkün kılıyor. Bu da gaz dağıtım ağı tamamıyla geliştirilene kadar önemli bir özellik.
  • Bu motorun yüksek verimlilik oranı sıvı gaz tanklarının kullanılabilmesi seçeneğiyle bir araya geldiğinde, bu teknolojiyi uzun mesafeli taşıma operasyonları için gerçekçi bir seçenek haline getiriyor.

 

Metan gazıyla ilgili bilgiler

Hem doğal gaz, hem de biyogaz metandan oluşur. Aralarındaki fark, doğal gazın fosil yakıtı ve biyogazın atık maddeler gibi bozulabilir maddelerden üretilmiş olmasıdır.

BUS&TRUCK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.