Volvo, krizin yaralarını saracak

Volvo, krizin yaralarını saracak

Mart ayı başında Cenevre Otomobil Fuarı'nda lansmanı yapılan Volvo S60, gelecek ay Türkiye'de piyasaya sunulacak. Dünyada yıllık 90 bin adet satış hedefiyle...

Mart ayı başında Cenevre Otomobil Fuarı'nda lansmanı yapılan Volvo S60, gelecek ay Türkiye'de piyasaya sunulacak. Dünyada yıllık 90 bin adet satış hedefiyle yola çıkan S60 modelinin, Türkiye'de 2010 sonuna kadar 300 adet satılması bekleniyor.

Volvo'nun yeni modelinin test sürüşü önceki gün Portekiz'in başkenti Lizbon'un Atlas Okyanusu'na bakan Sintra bölgesinde gerçekleştirildi. Araç, 'en dinamik model' vurgusu ile ön plana çıkıyor. Volvo tasarımcılarının, 'Sahibini hem fiziksel hem de duygusal olarak harekete geçirecek.' diye nitelendirdiği S60, otomatik frenli çarpışma uyarısı ve yaya algılama sistemlerinin sağladığı güvenlik özelliğiyle dikkat çekiyor. Henüz İsveç'teki ana yönetim tarafından imzalanmasa da S60'ın Türkiye'deki standart fiyatı yaklaşık 45 bin Euro olacak. Özelliklerine göre bu fiyat 50 ila 85 bin Euro arasında değişiyor.

Üretimi Belçika Ghent'teki fabrikada yapılacak olan otomobilin yakıt tüketimi yaklaşık yüzde 10 düşürülerek 100 kilometrede 9,9 litreye çekildi. Araçtaki 'hazır tetikte frenler' ise ani frenleme ihtiyacını öngörebiliyor. S60'ın çift turbolu D5 motoru 7,8 saniyede, D3 motoru ise 9,2 saniyede 100 kilometre hıza ulaşabiliyor. Yeni modelleri hakkında değerlendirmelerde bulunan Torben Eckardt, "Bu modelimizle Tükiye'deki satışlarımızı yüzde 10 artırmayı hedefliyoruz. Bu yıl Türkiye'de krizin etkilerinin minimuma inmesi hedeflerimize ulaşmamızı kolaylaştıracak." diye konuştu. Yılın ilk 5 ayında Türkiye'de 1.300 Volvo marka aracın satışı yapıldı. Eckardt, bunu "Türkiye'deki yükselişimiz sürüyor. Premium segmentte Mercedes, Audi ve BMW markalarından sonra 4. sırada geliyoruz." diye değerlendirdi.

Geçen ay Zaman Gazetesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen otomotiv sektör buluşmalarında dile getirilen 'Türkiye kendi otomobilini üretmeli' önerisini de değerlendiren Eckardt, "Türkiye kendi otomobilini üretmek istiyorsa, bu marka ya devletten çok büyük destek görmeli ya da uluslararası çapta bir otomobil firması ile ortak hareket etmeli. Çünkü bugün dünyada büyük araba markaları dahi ayakta kalmak için bir araya geliyor. Bu şartlarda Türkiye'nin kendi otomobilini çıkarması şimdilik zor görünüyor." açıklamasını yaptı. Geçen yıl kriz döneminde Otomotiv Distribütörleri Derneği ile hükümetin yakın ilişkiler kurduğunu hatırlatan ve bunun sektör oyuncularına fayda sağladığını vurgulayan İsveçli yönetici, "Bu yıl artık Türkiye'de kriz diye bir şeyden bahsetmemiz söz konusu değil. Otomotiv firmaları artık kendi kendini idare edebilecek durumda. Bu sebeple hükümetten geçen yılki gibi bir destek gelmeyebilir." şeklinde konuştu.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.