WOP, 4 yılda 75 milyon dolara ulaştı, 10. yılda hedef 1 milyar dolar
WeLD Uluslararası Taşımacılık tarafından geliştirilen WeLD Online Platform (WOP) emin adımlarla ilerliyor. Turquality programına kabul edilen en genç marka olan firma, 15 ülkede ofisler açarak hizmeti yaygınlaştırmayı hedefliyor.
WeLD Uluslararası Taşımacılık, “İkinci yüzyılın projesi” sloganı ile lanse ettiği; “taşımacılık sektöründe dünya üzerinde bu zamana kadar hiçbir forwarder firmasının yapamadığı proje” olarak tanıttığı WeLD Online Platform uygulamasıyla hizmet ağını ve cirosunu hızla büyütüyor. 4 yıl gibi kısa bir sürede baş döndürücü bir hızla büyüyen firmanın Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü İsmet Pehlivan ile konuştuk.
- Turquality programına kabul edilen en genç marka oldunuz? Bu belge, size ne gibi olanaklar sağlayacak? Firmanızda neler değişecek?
Ticaret Bakanlığı, döviz kazandırıcı faaliyetlere destek olmak amacıyla uluslararası standartlarda iş yapılması şartıyla, firmaları destekliyor. Biz de kurumsal yapımızı daha da güçlendirip, yurtdışı şubelerimizi artırıp Türkiye’nin yapmış olduğu ihracatla değil, Türkiye dışındaki faaliyetlerle ülkeye döviz kazandırmayı hedefliyoruz. İlk adım olarak da Turquality belgesi almak için başvurduk. Başvurumuz incelendi, yurtdışı danışmanlık firmalarınca ve Ticaret Bakanlığı denetiminden sonra bu belgeyi almaya hak kazandık. Önümüzdeki aydan itibaren de belgenin gerektirdiği faaliyetlere tam gaz başlayacağız. Bizim farkımız, Türkiye’nin hiç dahil olmadığı 3. dünya ülkeleri taşımaları yani Çin’den Almanya’ya, ABD’ye ya da dünyanın herhangi bir bölgesine online platform olarak fiyat verebilmek. Dünyanın çeşitli bölgelerinde kuracağımız ofislerle de bu hizmeti yaygınlaştıracağız. Hedeflemiş olduğumuz milyar dolarlık ciroya da birkaç yıl içinde ulaşmayı planlıyoruz.
- Geçen yıl yaptığınız basın toplantısında WeLD Online Platform’u ikinci yüzyılın projesi olarak tanımlamıştınız. Lansmanını yaptığınız günden bu yana nasıl bir ilerleme kaydettiniz? Platformun temelinde yapay zeka kullanılıyor mu?
Biz yapay zeka yerine taşımacılıkta otomasyona önem veriyoruz. Şu anda birçok lojistik şirketi 20 yıl önceki bankacılık gibi faaliyet gösteriyor. Birçok firma her ne kadar yapay zekayı kullandığını söylese de, otomasyonlar tamamlanmadığı için hem veriyi doğru kullanamayabiliyor, hem de verimli olamıyor; dolayısıyla yapay zekayı tam anlamıyla kullanamıyorlar. Biz ise, Weld Online Platform’u aktive ettikten kısa bir süre sonra çok fazla talep aldığımızı deneyimledik ve bu yoğun talebi karşılayabilmek için mevcut operasyonel ve fiyatlandırma sürecinde çalışan personel sayımızı artırmak zorunda olduğumuzu gördük. Bu sebepten projenin gelişmesi için mevcut sistemin tamamını otomize edecek bilgisayar sistemini kurduk. Önümüzdeki günlerde iş potansiyelimizi binlerce kat artırmamıza rağmen, otomasyonla ilgilenecek süreçleri daha çabuk geliştireceğiz, bu da büyüme hızımızı çok daha ileriye taşıyacak.
- Anında fiyat verebilmeyi çok geniş bir know how’a sahip olduğunuz için mi gerçekleştirebiliyorsunuz? Yoksa Kilometre başına maliyet gibi bir kriteri mi ölçüt alıyorsunuz?
Şu anda yaptığımız fiyatlandırma süreçlerini hava ve deniz taşımacılığı için veriyoruz. Haftalık arz ve talebe göre fiyatlar değişkenlik gösteriyor, buna göre anlık fiyatlandırma yapıyoruz. Biz o arz ve talebi doğru yönetebilecek altyapıya sahibiz. Veriyi sürekli artırıyoruz. Database’imizi 14 bin firmaya ulaştırdık. Türkiye’deki 14 bin dış ticaret firmasının verisi şu anda sistemimize kayıtlı. Önümüzdeki 6 ay içinde bu sayıyı 20 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde dijital kampanyalar, anlık bildirimler, hatta Whatsapp uygulaması üzerinden o firmalarla çalışan dış ticaret yetkilileri, genel müdürlere, şube birimlerine ulaşmak yoluyla çok rahat olarak bir bankanın yapmış olduğu faaliyetlere ulaşmış olacağız.
- Kullanıcılar, WeLD Online Platform’a nasıl giriş yapacak? Abonelik sistemiyle mi çalışıyorsunuz?
Sistemimize girmek tamamen ücretsiz. Sadece çalıştıkları firmanın vergi dairesi ve numarasını kaydettirip, firma bilgilerinin girilmesinin ardından aktivasyona giriş yapabiliyorlar. Lojistik sektöründe bir malın bir noktadan alınıp diğer bir noktaya ulaştırılması için fiyat teklifi vermek çok da kolay değildir. Bunun için ciddi bir işgücü ve altyapı gerekir. Aynı zamanda teklif verdiğiniz firmanın ticari faaliyeti ile özelliklerini belirttiği ürüne karşılık sunacağınız taşıma fiyatı ve taşıma süresi için de önemli bir referans olur. Yani her firmaya aynı fiyat verilmez. Ancak bizim geliştirdiğimiz WeLD Online Platform (WOP) gerekli servis gereksinimlerinin sisteme girilmesi halinde kim olduğunuza bakılmaksızın zaman kaybını neredeyse sıfıra indirerek anında fiyat verilebiliyor. Bu uygulama bugüne kadar hiçbir forwarder firma tarafından geliştirilemedi. Bunun sebebi gerek know-how eksikliği, gerek Ar-Ge maliyetleri ve gerekse global forwarder firmaların teknolojinin kendilerini olumsuz etkileyebileceğini düşünerek bu durumun atıl kalmasına göz yummak istemeleridir. Uygulamamız, müşteriler için çok ciddi bir zaman ve maliyet tasarrufu sunarken, WeLD için de rakip firmalara karşı ciddi bir rekabet avantajı sağlıyor.
- Global fonlardan teklifler geldiğini söylemiştiniz. Değerlendirmeye aldığınız oldu mu? Durum nedir? Ufukta bir evlilik var mı?
Şu ana kadar geliştirdiğimiz inovasyonlar, global fon ve uluslararası rakiplerin de inanılmaz derecede dikkatini çekiyor. Geçtiğimiz dönemlerde bir Körfez fonunun teklifini nazikçe reddettik. Yakın bir geçmişte de Çin, İngiliz ve ABD menşeili bazı fonlar niyet mektupları gönderdiler. Onlarla görüşmelerimiz sürüyor. Şu an için kazanım faaliyetlerine bakarak bir değerleme çalışması yaptık. Çıkan fiyat bize de yüksek geldi. Piyasa koşullarına bakarak bu meblağı karşılayacak fon şu anda mevcut değil. Niyetimiz elimizdeki değeri düşük fiyattan elden çıkarmak değil. O nedenle gerçekten Türkiye’ye yatırım yapmayı düşünen firmalar olmasını tercih ediyoruz. Milyar dolarlık değerlere ulaşabilecek bir şirketi yabancı firmalara kaptırmak istemiyoruz. Yaptığımız değerleme sonucunda firmamızın değeri 75 milyon dolar çıktı. Yine yaptığımız değerlendirmelerde, birkaç yıl içinde şirket değerinin milyar dolarlara çıkabileceğini rahatlıkla öngörebiliyoruz. O nedenle acele edip elimizdeki değeri, ucuza elden çıkarmanın bir anlamı yok.
Selçuk ONUR - LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.