X Line Energy kamyonda ezber bozacak
Michelin, ağır vasıta sürücülerinin ihtiyaçları doğrultusunda Ladoux Teknoloji üssünde geliştirilen Michelin X ® Line Energy™ lastiklerini BUS&TRUCK...
Michelin, ağır vasıta sürücülerinin ihtiyaçları doğrultusunda Ladoux Teknoloji üssünde geliştirilen Michelin X ® Line Energy™ lastiklerini BUS&TRUCK okurları için Fransa’daki merkezinde tanıttı. Sürücülere üstün performans, teknoloji ve yakıt tasarrufu sağlayan yeni X Line Energy lastikleri lastikte etiketleme sistemiyle eş zamanlı olarak 1 Kasım’dan beri yollarda...
Michelin’in daha verimli performans sunma amacıyla geliştirdiği lastikler ile gerek bireysel kullanıcılara gerekse filo sahiplerine deha verimli performans sağlamayı hedefliyor. Michelin lastiklerinde uzun ömürlülüğün yanı sıra ilk kilometreden, son kilometreye kadar, mümkün olan en güvenli ve en tasarruflu sürüşü sunuyor. 2011 yılında; Michelin Grubu sahada aktif rol alarak lastiklerinin üretim süreçleri ve mühendislik çalışmaları kapsamında 20’den fazla Avrupa ülkesinde taşımacılık şirketlerine 320 bin ziyaret gerçekleştirerek, ideal lastik kullanımı konusunda bilgilendirdi.
Uzmanlar bilgilendirmenin yanı sıra, müşterilerden aldıkları geri bildirimler sayesinde sürücülerin çalışma şartlarını ve ihtiyaçlarını da daha iyi anlama fırsatı buldu. Yeni X Line Energy lastikleri, taşımacılık sektöründe aktif olarak faaliyet gösteren, güvenlik ve dayanıklılığın önemli olduğu tehlikeli madde taşımacılığından, farklı iklim ve yol koşullarının görüldüğü uluslararası taşımacılığa kadar farklı kriterdeki müşteriler için geliştirildi. Michelin, gerçek dünyadan esinlenerek tasarlanan yeni MICHELIN Kamyon lastiği serisi ile neredeyse gerçek yaşamda karşılaşılabilecek tüm koşullara uyum sağlayacak ölçülebilir gerçek performans değerleri sunmayı amaçlıyor.
Michelin ilk defa, üçte ikisi yıpranmış diş derinliği sadece 6mm kalmış lastikleri test etmek üzere Teknoloji Merkezindeki pistleri kullanıyor. Bu testler on binlerce kilometrelik yol boyunca birkaç kez kullanıma (veya çeşitli koşullarda 100.000 kilometrelik kullanıma) denk geliyor. Gerçekleştirilen bu testler, aracın kilometresi artsa da MICHELIN lastiklerinin özellikle de yol tutuşu konusunda üstün performans sergilemeye devam ettiğini kanıtlıyor.
ANA HATLARIYLA X®LINE ENERGY™
Uzun yol taşımacılığı için ideal. Bu nedenle 70 serisi ile başlanıldı.
Sürtünme direnci düşük. Bu da, yakıt tasarrufu getiriyor.
Etiketlemede A seviyesinde olması Türkiye için bir ilk.
İlk ölçümlemeleri Renault Trucks ile yapmışlar. 40 ton yükle 1 yıl içinde 130 bin km. yol yapılmış.
X Line Energy lastiği takıldığında 1 yılda 1.000 Euro tasarruf edilmiş. Ayrıca bir önceki jenerasyon olan Saver Green Energy’e göre 515 litre daha yakıt yaktığı tespit edilmiş.
Kaplamada lastik başına 50 kg. tasarruf sağlanabiliyor.
Diş açıklıkları daha geniş, bu da yüzde 25 sürtünme direncini düşürüyor.
Michelin X ® Line Energy ™ T lastiklerinin takılı olduğu treyler, rakip firma lastiklerinin takılı olduğu benzer bir römorka göre, aynı koşulda, kaymadan 6 km/s daha hızlı gidebiliyor.
XLINE ENERGY TAKILI ÇEKİCİNİN
DORSESİ VİRAJDA SAVRULMUYOR
X Line Energy’i aynı özelliklere sahip Good Year Marathon LH 2 ile test ettiler. İki araç da birbirinin aynı. Çekici olarak Volvo seçilmiş. İkisi de yüklü. Michelin X Line Energy lastik takılı olan birinci araç toplam 40.760 kg. Good Year Marathon LH 2 takılı diğer aracın toplam ağırlığı ise 40.780 kg. İki araç ıslak zeminde arka arkaya viraja girdiler. X Line Energy lastik takılı birinci aracın dorsesi virajda kesinlikle savrulmazken, Good Year’ın Marathon LH 2 lastiği takılı diğer araç, bariz bir şekilde savruldu.
MICHELIN MULTIWAY 3 D TAKILI ÇEKİCİ
RAKİBİNDEN 10.8 M DAHA ÖNDE DURDU
Bir başka test ise Michelin’in Multiway 3D lastiği üzerinde gerçekleştirildi. Yine aynı özelliklere sahip olduğu düşünülen rakip bir marka seçildi. Bu kez diğer aracın lastiği CONTINENTAL HD Hybrid. Bu kez aynı özelliklere sahip iki Scania araç yola çıktı. Şehir içi ıslak zemin testinde iki araç da 41 km hızla ilerleyecek ve fren yapacaklardı. Multiway 3 D takılı ilk araç ıslak zemine girdiğinde frene bastı ve ilkinde 46.4, ikincisinde 47.4, üçüncüsünde ise 47.1 metre sonra durabildi. CONTINENTAL HD Hybrid lastik takılı diğer Scania araç ise, birincide 57.6, ikincide 57.1 ve üçüncüde 58.9 metre sonra durmayı başardı. Böylece ortalamada Michelin Multiway 3 D’nin rakibine göre ortalama 10.8 metre daha önde durabildiği gözlendi.
RAKAMLARLA MICHELIN TEKNOLOJİ MERKEZİ
1
Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa olmak üzere üç kıtada, üç büyük fabrikaya tüm dünyaya hizmet veren sadece bir adet Michelin Teknoloji Merkezi var.
1
Bu teknoloji merkezlerinde, Michelin’in ürettiği lastikler için gerçekleştirdiği dayanıklılık ve uzun ömürlülük gibi testlerde, yaklaşık her 12 dakikada bir (otomobil, ağır vasıta, işmakinaları ile) dünyanın etrafında bir tam tur atacak kadar kilometre yapılıyor. Bu, yılda 1,8 milyar kilometre anlamına gelir.
4
Michelin lastiklerinin performansını dört farklı test ile belirler:
• Üretimde kullanılacak tüm mamüller için, laboratuar testleri.
• Makine üzerinde gerçekleştirilen testler.
• Yol ve pist testleri.
• Kullanıcılarda yapılan kullanım testleri.
80
Michelin makineleri üzerindeki testler-30°C+50°Caralığındaki ortam sıcaklıklarında ve 450 km/s’ye varan hız seviyelerinde gerçekleştirilir.
350
Ar-Ge sürecine 350 farklı uzman dahildir. Bunlar arasında araştırmacılar, mühendisler, geliştirmeciler, tribolojistler (harekete bağlı olarak etkileşen yüzeylerin aşınması, yağlama ve sürtünme mekanizması üzerinde çalışan kişiler), akışkan mekaniği uzmanları, akustik uzmanları, biyologlar, tarım uzmanları, metalürji uzmanları, test uzmanları ve teknisyenler yer almaktadır.
400
Michelin tarafından kullanılan simülasyon araç sayısı.
592
Michelin her yıl araştırma ve geliştirme bütçesine 592 milyon Euro ayırmaktadır.
700
Michelin test işlemlerinde 700 adet sertifikalı ölçüm ve test yöntemi kullanmaktadır. Yöntemler nanometrik analizlerden yüksekliği dört metreyi, ağırlığı ise beş tonu aşan lastikler üzerinde gerçekleştirilen testlere kadar oldukça geniş bir alanı kapsar.
6 .000
Michelin Ar-Ge sürecinde 6000 kişi çalışmaktadır.
1.5 milyon
Michelin laboratuarlarında üretimde kullanılacak ürünler için her yıl 1,5 milyon ölçüm gerçekleştirilir.
MICHELIN’DEN GELECEĞİN LASTİKLERİ
Fransa’daki gezimizin ilk durağı Clearmont’taki Michelin Müzesiydi. Lastiğin tarihçesinin yer aldığı müzenin en ilgi çekici bölümlerinden biri de, geleceğin lastiklerinin yer aldığı bölümdü. Aşağıdaki ürünlerle önümüzdeki yıllarda tanışacaksınız.
ACTIVE WHELL
Gücü elektrikli bir motordan alıyor. Dengeyi sağlayan bir sistemi var. Fren balatası da, janta monte edilmiş.
TALLAND NARROW
Daha dar ama çapı yüksek. Yüksek çap, yakıt tasarrufu anlamına geliyor. Daha kısa bir frenleme teknolojisine sahip.
PNEU AUTO-RÉPARANT
Kendi kendini onaran sessiz bir teknolojiye sahip lastik. Örneğin, yolda giderken bir çivi battığında hiç duraksamadan kendini tamir edebiliyor. 5 yıl içinde piyasada olacak.
TWEEL
Havasız lastik. Halen pazarda kullanılan örnekleri var. Daha çok endüstriyel araçlar için öneriliyor.
[gallery]
LOJİPORT - SELÇUK ONUR/LYON-FRANSA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.