Yatırım için fazla nazlanmayın
Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, çeşitli temaslarda bulunmak için geldiği Çin'in Şanghay kentinde düzenlenen TürkÇin İş Forumu'nda...
Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, çeşitli temaslarda bulunmak için geldiği Çin'in Şanghay kentinde düzenlenen TürkÇin İş Forumu'nda işadamlarını Türkiye'de teşviklerden yararlanarak yatırım yapmaya davet etti. Toplam ciroları 100 milyar doları aşan, 100 binin üzerinde kişiye istihdam sağlayan firmaları yöneten CEO'larla yaptığı toplantıda ise Türkiye'deki fırsatları daha farklı anlatma yolunu seçti Çağlayan ve şunları söyledi: "Bu teşvikleri kaçırmamanızı öneririm. Kurumlar vergisi yüzde 2 ödeyeceksiniz. Bu yok gibi bir şey demek. Sigorta primleri 7 yıl devlet tarafından karşılanacak. Hammaddeyi Çin'den getirmek zorunda değilsiniz Türkiye'de bu fazlasıyla var. Bu avantajları görmeniz sahip olmanız için bunları anlatmaya geldik. Ancak fazla da naz da yapmayın. Bizde bir söz vardır 'Çok naz aşık usandırır."
'TEK TEK ANLATACAĞIZ'
CEO'larla toplantıda en fazla öne çıkan konunun yenilenebilir enerji olduğunu kaydeden Çağlayan, iki Çinli firmanın toplantı sonrası muhataplarıyla görüştüğünü belirtti. Gelişi yılan hikayesine dönen iki otomotiv firması Geely ve Chery'nin yanı sıra yatırım yapmak isteyen Jak Motor ve DFM'nin temsilcilerinin de toplantıya katıldığını kaydeden Bakan Çağlayan, 'Naz etmeyin' sözünün Chery ve Geely'ye yönelik olup olmadığına ilişkin soruya da şu yanıtı verdi: "Teşvik konusunda kafalarına yatmayan konular var. Yatırım Destek Ajansı toplantıya katılan firmalara tek tek gidip teşvik sistemini anlatacak. Hem hafif ticari hem otomobil hem de yedek parça konusunda yatırım gelecek." Bakandan aldığımız bilgilere göre otomotiv yatırımındaki gecikmenin asıl nedeni yer değil, yedek parça ile ilgili. Üçüncü ülkede üretilen yedek parçaların Türkiye'ye girişinde vergi ödeyip ödemediğini sorduklarını söyleyen Çağlayan, "Montaj hattı olursa bunun katma değeri yedek parçaların yapıldığı ülkede olur. Biz üretimde kullanılacak bazı ürünlerde vergiyi yumuşatma üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu. Madencilerin de Türkiye'ye ilgi duyduğunu kaydeden Çağlayan, dünyada 62 oteli bulunan Shangri La Otel zincirinin 1 yıl içinde İstanbul'da otel yatırımı yapacağını, Çin'in yakında tekrar Türkiye'den tütün alımına başlayacağını dile getirdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Uludağ Çağlayan'ın İhracatçılar Birliği'nin organizasyonunda düzenlenen 4 günlük Çin gezisine, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin yanı sıra 80 kişilik ihracatçı- işadamı katılıyor.
'TEK BİR ÇİN POLİTİKAMIZ VAR'
Zafer Çağlayan, elektrik, gıda, tekstil, madencilik, otomotiv gibi bir çok sektörün önemli avantajlar sunduğunu dile getirerek, "Çin'in Türkiye'yi yeterince tanımadığını gözledik. Çin kendisine Türkiye'yi yatırım üssü yapabilir. Böylece ihracatının yüzde 20'sini yaptıkları AB'ye satışlarını Türkiye'den sıfır gümrükle daha da artırabilir" dedi. Çağlayan'ın konuşmasında dikkat çeken bir diğer cümle ise "Türkiye'nin tek bir Çin politikası var" oldu. Ancak Bakan bu cümlenin altını doldurmadı.
"ÇİN'E GELEN KONTRAT YAPIP RUHSAT İSTESİN"
ÇinTicaret Müşaviri Serdar Avşar, Şangay'ın 200 milyar dolar milli hasılaya ulaşmış bir şehir olduğunu, Türkiye'nin ihracatında bu şehrin önemi bulunduğunu söyledi. Türkiye'den gelen yatırımcılardan son dönemlerde gelen şikayetlerin arttığını belirten Avşar, bazı Çinli firmaların 'Türk firmalarının çok yüklü miktarda mal alacağız' diyerek Çin'e çağırdığını noterlik hizmeti adı altında 3-5 bin dolar alıp ortadan kaybolduklarını belirterek, ticarette dikkatli olunması gerektiğini dile getirdi. Çin'le ticarette dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle özetledi:
Genel şikayet anlaşılan değil farklı kalitede ürün geldiği yönünde. Firmalar kontratla çalışsın.
Kontratlarda en önemli unsur ise uyuşmazlıkta mahkemenin neresi olacağı. Ödeme koşulları sıkıntılı.
Firma bilgilerine dikkat edin. Ticari ataşelik destek veriyor.
Çinli firmadan mutlaka ruhsat isteyin. Kuruluş tarihi, ciro
Mevzuat iyi bilinmeli. Profesyonel destek ve hukuksal danışman alın.
'DENGESİZLİĞİ GİDERMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ'
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi Türkiye ile Çin'in geleceğin yıldız ekonomileri olduğunu ifade ederek, ortak işbirliği imkanlarının artırılmasının ortaya ''müthiş bir sinerji'' çıkaracağını söyledi. Büyükekşi Çin ile ticarette çok büyük açık verdiklerini bunu değiştirmek gerektiğini söyledi. 2001'de 199 milyon dolar olan ihracatımızı 7 kat artırarak 2008'de 1.4 milyar dolara çıkardık. Aynı dönemde Çin'den ithalatımız 926 milyon dolardan 15.6 milyar dolara çıktı. İthalat 15 kat arttı" diyen Büyükekşi dış ticaret açığımızın yüzde 20'sini oluşturan bu tabloyu değiştirmek için çalıştıklarını dile getirdi.
130 ÜLKE ŞANGHAY'A 80 MİLYAR $ YATIRDI
Çin Uluslararası Ticaret Odası Başkanı Wang Lee, Şanghay ile ilgili bilgiler verdi.
Kişi başına gelir 10 bin 539 dolar
10 bin 580 ton kapasiteli Şanghay Limanı dünyanın en büyüğü
Şehir 795 milyar dolarlık ihracatla Çin'in toplam ihracatının yüzde 35'ini gerçekleştiriyor.
130 ülkeden 50 bin şirket faaliyet gösteriyor. Toplam yatırımları 80 milyar dolar.
SABAH
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.