Yelkenli direğinde ihracat göründü

Yelkenli direğinde ihracat göründü

Modüler yelken direği konusunda ise tamamen ithalata bağımlıyız. Bunu görerek Ar-Ge ve patent çalışmalarını tamamlayıp 2012’de yat direği üretimine...

Modüler yelken direği konusunda ise tamamen ithalata bağımlıyız. Bunu görerek Ar-Ge ve patent çalışmalarını tamamlayıp 2012’de yat direği üretimine başladık. İthalatın önünü kesmeyi ve ihracatla da ülkemizin rekabet gücünü artırmayı hedefliyoruz” dedi.

Türkiye’de 2006 yılında ‘kendin yap’ yöntemiyle proje ve tekne kitleri satışına başladıklarını ve halen bu alanda tek firma olarak faaliyet gösterdiklerini kaydeden Ertuğ, “Bu sayede birçok amatör yelkencinin hayallerini gerçekleştirdik. Artan talep üzerine yelkenli tekneler için en önemli aksam olan tekne direklerinin önce ithalatı, sonra montajı en son olarak da üretimine başladık” dedi.

8.5 milyar $’lık pazar

Dünyada son krize kadar yıllık ortalama yüzde 8 oranında büyüme gösteren yat üretiminin 8.5 milyar dolarlık hacme ulaştığını kaydeden Ertuğ, şunları söyledi:

“6 metre ve üzerindeki yelkenli tekneler için direklerin imalatında kullanılan tüm profil ve malzemeler ülkemize bitmiş tekne direği olarak Avrupa’dan ithal edilmektedir. Ulusal pazarda istenilen ebatlarda ve hesaplamaları yapılmış olarak alüminyum yelken direklerini imal edilmiş halde bulmak mümkün değildir. Bu durum, yelkenli tekne yapan firmalara ilave yük getirmekte, rakiplerine fiyat ve zaman avantajı kazandırmaktadır.”

24 saatte teslimat

Ertuğ Mühendislik olarak bu sektöre girerek, tekne imalatçılarına 3 kazanç sunduklarını belirten Ertuğ, “Bu kazançlar kalite, hesap ve 24 saat içinde teslimat” dedi. Ertuğ, şöyle konuştu:

“İlk olarak 40 feetlik konteynerlerde 2 parça halinde dünyanın her yerine ucuz nakledilebilecek, 20 - 55 feet teknelerde kullanabilecek, iki parça halinde 24 metre yüksekliğe ulaşabilecek modüler direklerin tasarımını yaptık. 24 metrelik direği işleyebilecek tam otomatik CNC tezgah yatırımımızı ve ön gerilim tezgah sistemi yatırımlarımızı gerçekleştirdik. Tam kapasiteyle üretime geçtiğimizde yıllık 1000 adet direk üretebileceğiz. Bu sayede 52 feete kadar yurtdışından ithal edilen modüler yat yelken direklerinin ulusal kaynaklarla üretilmesi suretiyle hem ithal girdisi ikame yerli ürün üretilecek, hem de ülkemizin rekabet gücünün artırılmasına katkı sağlayacaktır.”

Bayilik verecek

Paris ve Düsseldorf’taki tekne fuarlarında tekne üreticileri ve tüketicilerle buluştuklarını belirten Ertuğ, “Hedefimiz, Türkiye’de ve dünyada her marina ve denizcilik aktivitesinin olduğu yerde bayilik vermek. Adaylarımız direk montörleri, yat ürünleri satanlar, çekek yerleri, tersaneler, loftlar ve sektörün içinden gelen benzeri şirket ve isimler olacak” diye konuştu.

MİLLİYET

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.