"Yenilikçi tedarik zinciri çözümleriyle sektörde fark yaratıyoruz"

"Yenilikçi tedarik zinciri çözümleriyle sektörde fark yaratıyoruz"

Kuehne Nagel Türkiye Ülke Müdürü Sinan Mutlu, yenilikçi ve sürdürülebilir tedarik zinciri çözümleriyle sektörde fark yarattıklarını söylüyor.

Türkiye’nin lojistik alanında hızla büyüyen bir ülke olduğunu, değişen pazar koşullarına çok hızlı adapte olabilen organizasyon yapıları ile bölgedeki gelişimlerini sürdürmek istediklerini belirten Sinan Mutlu; sorularımızı yanıtladı.

Bize kısaca kendinizden ve şirket içindeki rolünüzden bahsedebilir misiniz ?

1994 yılında jeoloji mühendisi olarak mezun oldum. Kısa bir süre mühendislik yaptıktan sonra, tesadüf eseri 1995 yılında lojistik sektörüne girdim. 15 yıldır Kuehne+Nagel'de çalışmaktayım. 2008 yılında Türkiye Ülke Deniz Lojistiği Müdürü olarak başlayıp sırası ile 2015'te İstanbul Şube Müdürü, 2017'de Istanbul Bölge Müdürü ve 2021 yılından beri Kuehne+Nagel Türkiye Ülke Müdürü olarak çalışmaktayım. Şirket vizyonu doğrultusunda hedeflere ulaşmada Kuehne+Nagel Türkiye ekibine liderlik yapmaktayım.

Kuehne+Nagel'in, global lojistik sektöründeki konumu nedir ?

Lojistik sektörünün önde gelen firmalarındanız. Yenilikçi ve sürdürülebilir lojistik çözümlerimizle insanları ve ürünleri birbirine bağlamaya kararlı bir şekilde lojistik dünyasını şekillendiriyoruz. Global ağımız ve yerel bilgi birikimimiz ile Türkiye'deki müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılamaktayız. Tüm ürün gruplarında, Türkiye'de uzun süredir var olan lojistik şirketlerinden biri olarak, sayısı 1000 kişiye ulaşan uzman bir ekiple müşterilerimize hizmet veriyoruz.

Kuehne+Nagel, 1954 yılından beri Türkiye'de faaliyetlerine devam ediyor. Türkiye'deki işleriniz şu anda nasıl gidiyor ? Türkiye ve Orta Doğu&Afrika bölgesinde gelecek neler getirecek ?

Değişen Pazar koşullarına çok hızlı adapte olabilen yapımız ile, buna paralel olarak değişen müşteri ihtiyaçlarına cevap verebilen bir şirket olarak, lokal pazardaki hizmet kalitesini üst düzeyde tutarak, şirket içerisinde bağlı bulunduğumuz Ortadoğu ve Afrika bölgesinin lider ülkelerinden biriyiz. Özellikle pandemi süresince önemli bir ihtiyaç olan lojistik alanında, değişen çalışma koşullarına ve pazardaki değişkliklere ne kadar hızlı ve kaliteli servis ile adapte olabildiğimizi bir kez daha kanıtlamış olduk. Türkiye lojistik alanında hızla büyüyen bir ülke, Kuehne+Nagel olarak lojistik servis sağlayıcılar arasında bu büyümeden pay almaya devam ederek, pazarın üzerine bir büyüme hedefini yakalayarak, bulunduğumuz yapı içerisinde bölgedeki etkinliğimizi devam ettirmek en büyük hedefimiz. Avrupa, Amerika, Uzakdoğu, Ortadoğu pazarları ile birlikte sürekli büyümeye devam ediyoruz. Özellikle son yıllarda Afrika pazarına açılan ve yatırım yapan Türkiye'deki firmalar ile birlikte Kuehne+Nagel'in de bu bölgeye yaptığı yatırımların örtüşmesi ile birlikte bu bölgede büyüme hedeflerimizin arasında yer alıyor.

kuehnenagel2.jpgDiğer firmalar ile lojistik hizmetleriniz arasındaki temel farklar nelerdir ?

Önceliğimiz her zaman müşterilerimizdir; ilham kaynağımız ise çalışanlarımız. Bu anlayış ile müşterilerimizin başarısına katkıda bulunmak için özel çözümler ile lojistikte farklılık yaratmak için çalışıyoruz. Teknolojinin ciddi bir hız ile geliştiği dünyamızda, müşterilerimize myKN platformu üzerinden lojistik ile ilgili tam kontrol sağlayabilecekleri sistemimiz ile farklılık yaratıyoruz. Bu hizmetler arasında uçtan uca görünürlülük, evrak kontrolü, teklif alabilme, online rezervasyon yapabilme, özelleştirlebilir bir gösterge panosu ile maaliyetlerin değerlendirilmesi gibi özellikler mevcut. Teknolojiyi gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakabilmek adına geliştiriyoruz. myKN, müşteri gönderilerinin çevresel etkisini ölçerek ve bunları doğaya dayalı sertifikalı projelerle dengelemek adına seçenekler de sunuyor, bu konuda çalışması olan müşterilerimize destek oluyor. 4PL (Dördüncü parti lojistik) tedarik zinciri yönetimi ile verimsizlikleri önlüyor, maliyet kontrolüne katkıda bulunarak müşterilerimizin kendi müşterilerine beklediği ürün ve hizmetlerin daha tutarlı şekilde sunmalarına katkıda bulunuyoruz. Havacılık, otomotiv, tüketici ürünleri, ilaç ve medikal, yüksek teknoloji, endüstriyel ürünler, kolay bozulabilen ürünler alanlarında uzmanlık gerektiren çözümlerimiz ile müşterilerimizin lojistik ihtiyaçlarını karşılıyor, maaliyet kontrolü ile birlikte verimliklerinin artmasına, özetle hizmet kalitelerini arttırmalarına katkıda bulunuyoruz.

Kuehne+Nagel Türkiye'de hangi hizmetleri sağlıyor ?

Müşterilerimize deniz, hava, karayolu lojistiği, depolama ve dağıtım, proje lojistiği, sigorta ve gümrük işlemleri hizmetleri sunuyoruz. Baştan sona tedarik zincirlerinin tarafsız bir analizini sağlıyoruz. Müşterilerimiz hangi sektörde olursa olsun iş stratejine uyumlu ve hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olan gerçekçi çözümler sunuyoruz. Kuehne+Nagel, lojistikte yenilikçi ve sürdürülebilir çözümlerin lideri olarak öncülük ediyor.

Kuehne+Nagel'in müşterilerine sunduğu bu çözümlerden bazılarını paylaşabilir misiniz ?

Sektörde sürdürülebilirlik ile ilgili ilk harekete geçen firmalardan olarak kendimize iki önemli hedef belirledik. Birincisi, 2020 yılından başlayarak kaçınılamaz olan doğrudan CO2 emisyonlarını telafi edeceğiz. İkincisi, tedarikçilerimiz olan havayolu şirketleri, armatörler ve nakliyat şirketlerince gerçekleştirilen taşımacılık hizmetlerinin CO2 ayak izlerini 2030 yılına kadar ele almaya karar verdik. Sera gazı emisyonlarını azaltan çevre dostu ve yenilikçi tedarik zinciri çözümleri sunuyoruz. Örneğin, taşıyıcılarımızla işbirliği içinde bireysel biyoyakıt çözümleri sunuyoruz. Ayrıca, müşterilerimize sertifikalı doğa temelli projelere yatırım yaparak kalan emisyonları telafi etme seçeneği sunuyoruz. Hava lojistiği alanında, müşterilerimize sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) ve piyasadaki en yüksek standartlara uygun sertifikalı telafi projelerini kullanma seçeneği sunuyoruz. Müşterilerimizin seçtiği hizmet, hava yolu şirketi veya varış noktası ne olursa olsun, bu çözümler birlikte veya tek başlarına iş hedeflerine uygun şekilde entegre edilebilir. Yenilikçi ve sürdürülebilir çözümlerimizin başka bir örneği olarak, Seaexplorer adlı ürünümüzü sunuyoruz - deniz yolu taşımacılığı hizmetleri ve rotaları hakkında standart bilgileri sofistike karşılaştırmalı verilerle birleştiren yenilikçi bir platform. Müşterilerimiz, yüklerini A noktasından B noktasına taşımak için en hızlı hizmeti, güvenilirlik açısından en iyi derecelendirmeye sahip hizmeti veya sadece en düşük CO2 emisyonlu hizmeti arıyor olsalar bile, seaexplorer en iyi seçenekleri sunabilir.

Bugün dünya daha dijital hale geldi. Kuehne+Nagel, müşterilerine nasıl görünür, dayanıklı ve sürdürülebilir tedarik zinciri çözümleri sunmaktadır ?

Dijitalleşme, tedarik zincirinizin daha verimli hale gelmesi için yeni fırsatlar yaratır. Ekiplerimiz, teknoloji tabanlı çözümlerimizden en iyi şekilde müşterilerimizin nasıl yararlanabileceğiniz konusunda tavsiyelerde bulunacak uzmanlığa sahiptir. Müşterilerimizin, baştan sona tedarik zinciri mükemmelliğine ulaşmalarını destekliyoruz. 4PL (Dördüncü Parti Lojistik) sağlayıcısı olarak, teknolojiyi tedarik zinciri uzmanlığımızla birleştiriyoruz. 4PL platformumuzu kullanarak müşterilerimizin tedarik zincirlerini sürdürülebilir, rekabet avantajına dönüştürüyoruz. Veri odaklı IT mimarimiz, 40'tan fazla teknoloji ortağından oluşan bir platform ve tedarik zinciri paydaşlarıyla işbirliği yapmayı sağlar. Dünya genelindeki 8 kontrol kulesindeki uzmanlarımız, doğru gerçek zamanlı veriler ve öngörülebilir, işlem yapılabilir görüşler temelinde tedarik zincirinizi yönetmeye her daim hazırdır.

Türkiye pazarının önümüzdeki birkaç yılda nasıl gelişeceğini düşünüyorsunuz? Ve Türkiye'deki odak endüstrileriniz nelerdir ?

Gerek ticari alanda gerekse doğal olaylar sebebiyle sıklıkla olumsuz koşullar yaşansa da, Türkiye yıllardır güçlü bir ekonomiye sahip olmayı sürdürüyor. Devletin ihracatı arttırmak amacıyla girişimleri, Afrika gibi yeni pazarlara yönelmesi, üretim ve ihracat yapan girişimcilere verdiği destekler gibi faktörler, Türkiye'nin dünya çapında daha fazla açılması adına olumlu gelişmeler olarak değerlendirilebilir. Kuehne+Nagel Türkiye olarak, biz de devlet politikalarına paralel olarak yeni pazarlarda aktif olmak için hazırlıklarımızı yapıyoruz. Aynı zamanda Afrika'da genişlemeyi ve buradaki pazar payımızı arttırmayı hedefleyen global stratejimiz, gelecek yıllardaki hedeflerimizden sadece bir tanesi. Halihazırda Avrupa, Amerika ve Uzakdoğu gibi güçlü olduğumuz bölgelerde yaptığımız işi en iyi şekilde yapmak ve gelişmeye devam etmek istiyoruz. Vizyonumuz doğrultusunda, müşterilerimiz ve çalışanlarımız tarafından güven duyulan ve sürdürülebilir geleceği destekleyen bir tedarik zinciri ortağı olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Genel kargonun yanı sıra özellikle; havacılık, ilaç ve medikal ürünler, otomotiv, tüketici ürünleri, yüksek teknoloji ürünleri, endüstriyel ürünler ve kolay bozulabilen ürünler gibi alanlara odaklanarak, bu alanlardaki özel çözümlerimizi müşterilerimize sunmaya devam edeceğiz.

2017 yılında Kuehne+Nagel, Türkiye'nin önde gelen ilaç ve tıbbi ürünler organizasyonu olan Zet Farma Lojistik Şirketi'ni satın aldığını ve onu Kuehne+Nagel organizasyonuna dahil ettiğini duyurdu. Bir Kuehne+Nagel Şirketi olan Zet Farma Lojistik olarak müşterilerinize hangi hizmetleri sunuyorsunuz ?

ZetFarma, sağlık sektürüne özel ilaç lojistiği hizmeti veren bir Kuehne+Nagel şirketidir. Gücünü deneyimli çalışanları, ilham verici yönetim ekibi, güçlü yakın müşteri ilişkileri ve şeffaf yaklaşımından alan şirketimiz; sıcaklık kontrollü gümrüklü ve gümrüksüz depolama, ikincil paketleme dahil olmak üzere uçtan uca lojistik çözümleri sunarak, müşteri odaklı bir 3PL (üçüncü parti lojistik) hizmeti vermektedir. Sağlık sektöründeki müşterilerimize tedarik zincirinin çok önemli tamamlayıcı hizmeti olan yurt içi taşıma ve dağıtım (ihtiyaç halinde 2C°-8C° sıcaklık kontrollü) hizmetleri vermekte ve sektöründe hayati yaşam döngüsünün güçlü bir parçası olarak durmaktadır.

Şirketiniz içerisindeki genç yetenekleri nasıl görüyorsunuz ve Kuehne+Nagel Türkiye'nin dışarıdan gelen yetenekler için sunduğu kariyer fırsatları nelerdir ?

Kuehne+Nagel lojistiğe gönül vermiş gençler için harika bir okuldur. Şu anda stajını şirketimizde yapmış olan ve okulundan mezun olduktan sonra şirketimizde çalışmaya başlayan birçok arkadaşımızın kariyerlerinin gelişerek devam ettiğini ve şirket içerisinde kritik pozisyonlarda görev aldığını memnuniyetle söyleyebilirim. Hem şirket içinde yetişmiş olanlar, hem de şirket dışından katılanlar, yeteneklerine göre verilen eğitimlerle kendilerini geliştirirlerken aynı zamanda deneyim kazanıyorlar. Performans değerlendirmeleri sonucunda yurt içi ve yurt dışı olmak üzere birçok pozisyon için aday olabiliyorlar. Şirketimizde tecrübe kazanmak ve kariyerini geliştirmek isteyen çalışma arkadaşlarımızın doğru adreste olduklarını, azim, çalışkanlık ve sabırla kariyerlerinde hak ettikleri yere geleceklerini söyleyebilirim.

Geçtiğimiz haftalarda Kuehne+Nagel global olarak 2026 Yol haritası ve 2030 Vizyonunu duyurdu. Konu ile ilgili daha fazla bilgi paylaşabilir misiniz ?

Son üç yılda lojistik sektörü, değişen tüketici ihtiyaçları, artan enerji fiyatları, pandemi ve Ukrayna savaşı gibi zorluklarla başa çıktı. Küresel ekonomimizin çalışmasını sağlayarak ürünlerin ihtiyaç duyuldukları yerde olmasını sağlama rolümüz, 130 yıllık tarihinde hiç olmadığı kadar önemli hale geldi. Kuehne+Nagel, değişen piyasa koşullarına yeni 2026 Yol haritası ve 2030 Vizyonu ile yanıt veriyor. 2030 için vizyonumuz: sürdürülebilir bir geleceği destekleyen güvenilir bir tedarik zinciri ortağı olmaktır. 2026 Yol haritamız, bu hedefe ulaşmak için dört yıllık stratejik planımızdır. Yol haritamız: Kuehne+Nagel Deneyimiz, Dijital Ekosistem, Yaşayan ÇSY (çevresel, sosyal ve yönetişim) ve Pazar Potansiyeli temellerine dayanmaktadır ve daha uzun vadeli şirketimizin 2030 Vizyonu'na ulaşmak için atılan ilk adımdır.

Kuehne+Nagel neler yapıyor ?

Kuehne+Nagel Grubu, yaklaşık 100 ülkede neredeyse 1.300 lokasyonda 79.000'den fazla çalışanı olan global lojistik şirketlerinden biridir. Güçlü piyasa pozisyonu, deniz lojistiği, hava lojistiği, karayolu lojistiği ve kontrat lojistikte entegre lojistik çözümlerine net bir odaklanma ile oluşmaktadır.
Kuehne+Nagel, Türkiye'deki faaliyetlerine 1954 yılında başlamıştır. Bugün, İstanbul merkez ofisi ve Gebze, Hadımköy, İzmir, Ankara, Bursa, Mersin ve Antalya şubelerinde yaklaşık 1000 çalışanıyla müşteri odaklı lojistik hizmetleri sunmaktadır.

KAYNAK: SABAH GAZETESİ

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum