Yerli elektrikli otobüslere Avrupa’dan büyük talep

Yerli elektrikli otobüslere Avrupa’dan büyük talep

Frost & Sullivan tarafından “2015 Avrupa’da Yılın Şirketi” seçilen Bozankaya’nın, 2014 yılı sonunda tanıttığı elektrikli otobüsleri Bozankaya E-Bus’a Avrupa ve Ortadoğu’dan yüksek talep geldi.

Bozankaya Genel Müdürü Aytunç Günay, “Özellikle Almanya’nın tüm yerel yönetimleri, Kuzey Avrupa, İsviçre, İran ve Azerbaycan’dan elektrikli otobüsümüze ciddi talep olduğunu söyleyebiliriz. E-Bus aracımız ile global bir açılım yaparak Türkiye’de de dikkatleri çektiğimize inanıyoruz. Şu anda Türkiye’de de E-Bus için yerel yönetimler ile deneme sürüşleri gerçekleştiriyoruz. Aldığımız olumlu geri bildirimler ise oldukça gurur verici” dedi.

Elektrikli otobüsün yanı sıra trambüs ve tramvay da ürettiklerini hatırlatan Günay, “Dünyanın en önemli araştırma şirketlerinden biri olan Frost&Sullivan tarafından yeni projelerimiz ile alanımızda Avrupa’da yılın şirketi seçilmek bir yerli üretici olarak önemli bir başarı. Araçlarımız ile global arenada zaten ilgi görüyorduk. Çok sayıda yurtdışı fuarında yer alarak olumlu geri bildirimleri gözlemleme şansımız oldu. Farklı ülkelerde yerel yönetimler ile test sürüşleri gerçekleştirdik. Zaman zaman da yurtdışından heyetleri Türkiye’de ağırlıyoruz. Bu açılıma aldığımız ödül ayrı bir değer kattı” dedi.

Günay, Bozankaya olarak raylı sistemler ve toplu taşımacılık araç üretiminde tüm Ar-Ge ve üretim sürecini kendi bünyelerinde gerçekleştirdiklerini aktardı. Türkiye’nin birinci, dünyanın ikinci 25 metre uzunluğundaki trambüsünü ürettiklerini aktaran Günay, “İlk olarak Malatya Büyükşehir Belediyesi için ürettiğimiz 10 adet trambüs, havai hat katener sisteminden enerjisini alıyor. Lastik tekerlekli oluşundan dolayı raylı sistemlere kıyasla daha az maliyetli. Ayrıca trambüslerin enerji tüketim değerleri km başına dizel yakıtlı otobüslerden yüzde 65-70 daha düşük ve kullanım ömrü olarak bu araçların iki katı hizmet döngüsüne sahip. Trambüs ile Malatya’da 3 ayda 1.2 milyon yolcu taşındı. Diğer yerel yönetimlerden ve yurtdışından da ilgi var” dedi.

Yüzde 100 alçak tabanlı yerli tramvayı geliştirdiklerini ve üretimini gerçekleştirdiklerini aktaran Günay, ilk olarak Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile 30 tramvay için protokol imzaladıklarını belirtti. Günay, 2015 sonu itibariyle araçların teslimatına başlanacağını kaydederek, “2016'da 30 araç teslim edilmiş olacak. Bu araçlar, Türkiye’de bugüne kadar gerçekleştirilen satın alma maliyeti en uygun tramvay projesi” dedi.

E-Bus’ın yakıt tüketimi yüzde 85-90 daha avantajlı
2014 yılı sonunda tanıttıkları elektrikli otobüsleri Bozankaya E-Bus’ın şarj olduğunda ortalama 260-320 km arasında yol yaptığını söyleyen Günay, bunu sağlayan akü sisteminin Almanya’da bulunan Ar-Ge merkezinde geliştirildiğini söyledi. Günay, çevreci E-Bus’ın yakıt tüketiminin, aynı kapasiteye sahip dizel araçlara kıyasla yüzde 85-90 oranında daha avantajlı durumda olduğunu kaydederek, “Özellikle Almanya’nın tüm yerel yönetimleri, Kuzey Avrupa, İsviçre, İran ve Azerbaycan’dan elektrikli otobüsümüze ciddi talep olduğunu söyleyebiliriz. E-Bus aracımız ile global bir açılım yaparak Türkiye’ye de dikkatleri çektiğimize inanıyoruz. Şu anda Türkiye’de de E-Bus için yerel yönetimler ile deneme sürüşleri gerçekleştiriyoruz. Aldığımız olumlu geri bildirimler ise oldukça gurur verici” dedi.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.